Urtesalt – hjemmelaget, delikat og godt!

IMG_0804
Ja, sånn starter det hele:
Man kan selvfølgelig velge hva man vil ha i saltet, med denne gangen er det følgende ingredienser:
Grovt havsalt, persillerot, sellerirot, pepperrot (fra dyrking i pallekarm som du kan se her), 1 fedd hvitløk og en potte med koriander.
IMG_0807
Man tar alle ingrediensene, bortsett fra salt og koriander, kjører det i foodprosessoren…
IMG_0810
...og tilsetter koriander.
Når det er kjørt litt sammen med de andre ingrediensene, tilsetter jeg det grove saltet, ca. 2 dl, og kjører det hele litt til.
Det er en selvfølgelighet at man er nøye med hygienen;
Korianderen er skylt og de andre godsakene er jo skrelt, så da blir det så bra!
Og rene glass, selvfølgelig!!
IMG_0811
Man tar så hele blandingen og smører det utover i en bakepapirkledd langpanne.
Desto tynnere lag, desto kortere tørkeperiode.
IMG_0814
Så!! Da er det klart for ovenen.
Tørkes på 50 grader varmluft. Husk å ha en glippe på døren så fukten slipper ut.
IMG_0842
Etter mange timers tørketid…;gjesp, så løsner jeg det fra bakepapiret…
(Tørketiden varierer en del altså)
IMG_0843
…og kjører det nok en gang i foodprossesoren.
Dette er jo et urtesalt som ikke er tilsatt noe som helst av konserveringsmidler, ei heller antiklumpemiddel, så derfor er resultatet etter tørking at det er stivt.
Men etter en runde som nevnt over, har det  en finkornet konsistens.
For å være sikker på at urtesaltet er helt tørt har jeg latt det stå på bakebrettet med litt matpapir over seg i ytterligere noen dager.
Passet bra at det kunne stå over helgen da vi var på hytta likevel.
IMG_0852
Så idag har jeg tatt saltet over på finfine glass (kjøpt på Clas Ohlson)
IMG_0857
Urtesaltet er utrolig godt å strø på kokt eller stekt egg, på tomater, i suppen o.l.
Det tåler å stå oppbevart i lange tider.
IMG_0856
Denne gangen er urtesaltet laget for salg på NYSKAPT, et samarbeid mellom jenter i alle aldre, hvor ting blir gjenskapt, laget av markens grøde (som her) osv.
Vi har utsalg 2 ganger i året på Røde Mølle i Fredrikstad.
Inntektene går til et bistandsprosjekt i Ukraina.
Hjelp til funksjonshemmede barn.
Og jeg kan love deg at Ukraina er et sted hvor all hjelp trengs, de har ikke støtte til ting og medisiner som de trenger, slik som vi har her i Norge.
Dessuten kan du se mer om Nyskapt her eller her!!

Kommentarer

  1. Mmm, det hørtes veldig godt ut=) Det fikk jeg veldig lyst til å prøve. Vibeke

    SvarSlett
  2. denne varianten har jeg ikke prøvd, men det fristet :-)
    kjempefine og gode gaver....elsker selv å få sånne gaver :-)

    klem tone

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig med du, så hyggelig å gi bort sånne gaver også!!

      Slett
  3. Jøss, kreativt og smakfullt på en gang :)

    SvarSlett
  4. Vilken bra idé att göra pepparrotssalt, det har jag aldrig ens tänkt på att göra!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er god smak i den til litt av hvert. Og enkel å dyrke!

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg