Varmkompost - det er hagens gull det. Jeg hjelper deg i gang. | Furulundens hagehjørne


Først av alt; Det er nødvendig å ha en godkjent beholder til komposteringen og det får du sannsynligvis kjøpt i den kommunen du bor i. I Fredrikstad holdes det kurs for oss som vil varmkompostere matavfall, og det synes jeg var veldig nyttig og helt nødvendig å være med på.Den bingen vi har valgt er stor og har temperaturmåler.


Slik starter jeg komposteringen første gang:

 • Et lag med kvist (ca. 20 cm) for å få luft i bunnen. Jeg har kvistkvern, og det er jo alltid noe som skal klippes av hekk og andre busker
 • Deretter ca. 10 cm med oppkvernet bark som jeg får fra kommunen
 • Så er jeg i gang med en bøtte med matavfall. Bøtta med lokk har jeg også fått fra kommunen og er veldig praktisk å ha under vasken i kjøkkenskapet
 • Jeg blander komposten med strøbarken under og strør litt bark på toppen
 • Deretter holder jeg det gående annenhver dag med ny bøtte med matavfall. Blander denne godt i underlaget og strør på litt bark på toppen
 • Etterhvert så stiger gradene og komposteringen er i gang
Jeg har valgt å utelukke kjøtt, fisk, sitrus- og eggeskall. Eggeskallene kan tørkes og knuses og spres i hagen, gjerne der du stadig har besøk av brunsnegler.

Hos oss har vi to til tre binger fulle hvert år (her spises det mye grønnsaker).


Euforisk glede kaller jeg det når kompostmarken viser seg. Tenk hvilken stor jobb marken gjør, enten det er en som trives med å kompostere i bingen eller ute på friland.Gleden er like stor hver gang kompostbingen er full og jeg kan grave ut hagens gull."Gullet" oppbevarer jeg i en plastbeholder med hull i bunnen (laget av mannen) og med plast over for å bevare mest mulig av næringsstoffene i jorden. Med regn og annen nedbør reduseres nemlig næringsstoffene.

Komposten er ganske sterk med det samme den forlater bingen, så da blir det rett og slett for mye av det gode for plantene hvis man kommer i nærheten av røttene. Når jeg tømmer på våren, lar jeg den ligge til modning frem til høsten. Så når den er brukt opp, fyller jeg beholderen med ny ferdig kompost som igjen får ligge til våren.

Om sommeren kan komposten komme opp i over 50 grader, mens den om vinteren holder ca. 20-30 grader og enda lavere med langvarig frost. 

Ikke nøl med å spørre dersom det er noe du lurer på i forbindelse med varmkompostering. Jeg er klar!!

-Metteutenflette-

Kommentarer

 1. Jeg har hatt min første sommer med varmkompostering, og er godt fornøyd. Første ladning ligger til ettermodning, og ny er påbegynt. Jeg gjør nok ikke alt "etter boken" men bra nok, tenker jeg. Og det merkes godt på restavfallet, for jeg legger også matrester i kompostbøtten. Fint og informativt innlegg! Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
 2. Fint når det er bra nok for deg. Lykke til ned hagens gull��

  SvarSlett
 3. Jeg har helt lik binge, og har kompostert i 9 år. Men jeg komposterer også kjøtt, fisk og sitrus. Det går kjempefint. Og rekeskall er helt kanon! Da får man virkelig fart i bingen.
  Strålende fornøyd! :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg