Det er en fiol jeg bare måha hver vår, nemlig Fiolen Viola hederacea

 

Den gjør ikke så mye av seg, men har et vakkert bladverk og noen små, fortryllende blomster.

Fiolen virker så skjør, men bare frosten holder seg unna, så blomstrer den villig gjennom hele sommeren.


Jeg har ervervet meg to  av denne sorten fioler i år, og den ene har fått ekstra beskyttelse i en lykt. 

Den andre har jeg satt innenfor i gangen om natten nå når det har blåst på det verste. Stakkars fiol, den skal jammen få slippe å fryse på føttene, og kanskje til og med få revet av en stilk når vinden herjer med den.


Kan du forstå hvorfor jeg kan bli lettere euforisk når denne søtnosen dukker opp i hagesenteret?


Hvis den får litt mer boltreplass, kan den vokse seg stor og frodig utover sommeren. Den kan formeres ved sideskudd og så blomstrer den fra mars til november. Frost tåler den som nevnt ikke. Jeg har litt lite plass til å overvintre planter, så noe kjøpes nytt hvert år. 

Og som sagt Viola hederacea er en måste eller måha plante for meg, den står rett og slett og roper etter meg når jeg forbi den i hagesenteret. Ikke har jeg hjerte til å gå forbi den eller forlate den. Neida, den blir med meg hjem i Furulunden, og det ser ut til at den trives godt her, så det så.


Har du en sånn plante som du alltid putter i handlekurven når du flyr rundt og titter etter godbiter til hagen din? Da vil jeg gjerne høre hvilken det er?

Jeg må bare innrømme at det kommer flere slike måha planter utover nå, men denne er den første og er faktisk en hjertenskjær. (Smiler)Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hageboka av Morten Bragdø - enklere blir det ikke

Blir du med på en rundtur i Furulundens forhage en sensommerdag?

Bruk av kongler/leca i bunnen av krukker. Er det god drenering?