Enkle grunnleggende steg for å dyrke grønnsaker

 

Du trenger ingen hage for å dyrke grønnsaker. Har du ei potte, krukke, pallekarmer (som jeg dyrker i) eller velger å dyrke rett på marka, så er det det samme du gjør for å legge et godt grunnlag for friske grønnsaker som du kan kose deg med utover sommeren og høsten. Det eneste jeg vil si er at hvis krukken er veldig liten, vil jorden tørke fort ut. Så jeg vil anbefale deg at det er litt volum i en eventuell krukke.

Grønnsaker trenger god næringsrik jord/kompost.

Det starter med et godt næringsrikt grunnlag som er følgende:
 1. Jeg bruker kvist i bunnen som fyllmateriale
 2. Oppå legger jeg på en duk eller gamle aviser for å skille jord og fyllmateriale
 3. Deretter et godt lag med sand
 4. Så kommer godsakene. Skikkelig kompostert jord (uten torv)
 5. Jeg sanker tang på stranden og putter ned i komposten. Jeg har tidligere vannet og vannet og vannet ut saltet av tangen, men Morten Plantemann sier at jeg ikke skal være redd for saltet, så da prøver jeg en mer lettvint måte i år.

Neste år gjør du følgende:
 • Klipper opp fjorårets vekster/vissent løv/greiner og blander i jorda
 • Plukker grønne blader og putter det også nedi jorda
 • Har du tang i nærheten, så blander du det i også
 • Nytt av året er at jeg skal prøve ut litt Lupin og Høne-Pøne kompost for rask og god jordforbedring
Husk at vann og oksygen er livsviktig for plantene, så ikke glem vannkannen

Og du, lykke til. Tror du vi kan snakkes underveis så jeg får høre hvordan det går med dyrkingen din?

Om litt skal jeg fortelle deg om hvordan jeg vekstskifter i pallekarmene mine, men inntil da, fyr gjerne løs med spørsmål. Både Plantemann Morten og jeg hjelper deg så gjerne.

Kommentarer

 1. Der minnet du meg på tang, har planer om å dra til stranden å finne tang, men så langt har det blitt med tanken. Som barn dro vi opp tang for å lage badeplasser om sommeren, så det jeg forbinder med tang er en forferdelig stank når den blir liggende på land :) Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det hender jo at mangt lukter hvis det bare blir liggende:) Lykke til med tangen Ingeborg :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Velkommen til å få Furulundens info rett i e-postkassen. Du ser påmeldingsskjema til venstre i bloggen.

Populære innlegg fra denne bloggen

Hageboka av Morten Bragdø - enklere blir det ikke

Blir du med på en rundtur i Furulundens forhage en sensommerdag?

Bruk av kongler/leca i bunnen av krukker. Er det god drenering?

Borddekking med dyprøde blomster og kongler til jul

Kompostering rett i bedet - det er det beste - og det enkleste // Furulundens hagehjørne