Høstormedrue - Actaea Simplex – et planteportrett


Navneforvirring
Tidligere var arten kjent under navnet Cimicifuga ramosa. Navnet Cimicifuga har sin opprinnelse i ordene cimex, som betyr ”vegglus”, og fugere, som betyr ”å flykte, jage bort”. Det vitner om at plantene tidligere ble brukt som insektmiddel.

Botanikerne har nå foretatt nye grensedragninger mellom arter og slekter i soleiefamilien. Artene i Cimicifuga er dermed overført til slekten Actaea, og artsnavnet er endret til A. simplex. I utgangspunktet har høstormedrue grønne blader, men rødbladete former er valgt ut som egne, navngitte sorter, mine har sortsnavnet ‘brunette’. Disse er de mest brukte innen arten i dagens staudesortiment.


  • Arten trives best på dyp, jevnt fuktig moldjord. 
  • Den blir lett skadd dersom jorda tørker helt ut. 
  • Ettersom arten blomstrer så seint, er det en fordel å plassere plantene solrikt og unngå frostutsatte steder.
  • Høstormedrue blir vanligvis formert ved deling om våren. Ved formering med frø tar det opptil fem år fra spiring til plantene er i stand til å blomstre.


Spirene er rette og har småsmå blomster som nærmest står i kø for å vise seg fram.


Her kan du se bladverket. Jeg synes det er så utrolig flott. Det er en skikkelig eleganse over denne stauden, og jeg har plantet flere i dette bedet, som for det meste består av fargene grønt, vinrødt og lys rosa.

Herdighet H7, så den tåler å stå de fleste steder i landet, men det kan hende at den ikke rekker å blomstre. Så enkelte steder velges den kanskje på grunn av det vakre bladverket.

Kilde: 
  • Hagen i Furulunden
  • Norges miljø og biovitenskapelige universitet.
Du kan få e-post ved hver ny bloggpost fra Furulunden ved å legge inn e-postadressen din under 'Abonner' øverst på siden. På mobil og Ipad kan du få hele menyen for siden ved å trykke på de tre strekene øverst til venstre på siden. Synes du innholdet i denne bloggposten er fint/interessant, så er det bare hyggelig dersom du deler det med dine venner.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hageboka av Morten Bragdø - enklere blir det ikke

Blir du med på en rundtur i Furulundens forhage en sensommerdag?

Bruk av kongler/leca i bunnen av krukker. Er det god drenering?

Borddekking med dyprøde blomster og kongler til jul

Kompostering rett i bedet - det er det beste - og det enkleste // Furulundens hagehjørne