Prosjekt Cymbalaria muralis

Torskemunn er en gammel plante som trolig kom til Norge med munkene. Den vokser vilt i naturen, og er særlig å finne i områder hvor det tidligere var klostre. Planten har nydelige, små, fiolaktige blomster gjennom hele sommeren. Den trives godt i tørr jord, og er en fin bunndekker i områder med mye stein.
Planten er villig og sprer seg lett. Blir det for mye av den er den veldig lett å fjerne. Torskemunn er også fin å bruke som bunndekker i krukker, fordi den blomstrer så lenge.
Bladene er spiselige. De smaker litt syrlig, og er fine å bruke i en salat. Torskemunn har full kontroll på frøene sine. Når frøene er modne bøyer den hodet ned, og fester frøet i en sprekk eller lignende. (Hentet fra Grønn glede NRK)

Så altså; Jeg graver bort gress fordi jeg slett ikke er glad i å klippe gress overalt. Jeg synes murtoskemunn er så vakker, så i dette området blir det etterhvert dekket av torskemunn.

Kommentarer

 1. Murtoskemunn er kjempesøte. Jeg har dem selv i hagen i en steintrapp. Der får den vokse fritt, eller ikke helt fritt, men fritt under kontroll....:) Den sprer seg veldig villing... Men jeg er også veldig glad i denne planten.
  Ha en fin helg!

  Klem Anita

  SvarSlett
 2. Jeg er også glad i murtorskemunn og satte ut flere frøplanter i fjor. De kryper så fint over murer og berg. Jeg synes ikke den er vanskelig og invaderende, det er så lett å rive bort plantedeler at den aldri blir til plage. Jeg hadde den der vi bodde tidligere også, store flotte eksemplarer :)

  SvarSlett
 3. I min aller spedeste hagebarndom var jeg på besøk i botanisk hage i Oslo. Jeg forsøkte å gjemme meg bak "Stiklinger skal stjeles", men samvittigheten var svart som natten. Jeg hadde tatt med meg en bitte liten stilk av Cymbaleria muralis. Den døde, sannsynligvis allerede på veien hjem, og jeg lærte at stiklinger har man mest glede av om man har fått dem.

  SvarSlett
 4. Til meg kom den bare flyende! :) Heldigvis kjente jeg den fra før, så den ble godt tatt vare på. Nå fikk jeg idéen hos deg til å sette noen flere steder.

  God helg!

  SvarSlett
 5. Murtorskemund er smuk må jeg sige.....den kendte jeg ikke. Kan se for mig hvilket et smukt tæppe den kan danne mellem sten og sprækker :0)

  SvarSlett
 6. Hei du, murtorskemunn er kjempeflott så dette kommer til å bli skikkelig flott altså.
  Enig med deg som du sier inne hos meg, haging vil nok aldri ha en ende. Men godt er vel egentlig det.
  Ønsker deg en strålende dag!

  SvarSlett
 7. ÅÅH denne har jeg ikke sett før! Du kunne ikke tenke deg å bytte en bit mot noe annet?

  SvarSlett
 8. Hei igjen. Hvis du ikke har så mye, så kan vi vente til senere.
  Det er ikke noe problem.
  Ellers så vet jeg ikke hva du vil ha i bytte? Jeg har noe tøft stripegress kanskje?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua

Tips til bunndekkere i hagen

Jeanette klarer seg utmerket med å ha terrasse som hage