Jeg slår et slag for purpursolhatt!!

Denne vakre og sterke planten som blomstrer fra sensommer til høst, ja gjerne helt til frosten ankommer.
Det startet med at jeg fikk noen frø av min nesteldste søster, Grete, puttet dem i litt såjord på vinteren, satte dem ut, for staudefrø skal helst ha litt vinter å kulde på seg for å spire......og samme vår tittet det frem noen spirer, gleden var fullendt, nesten...


...for fullendt er det jo ikke før den viser seg med blomster.
Dette er virkelig en plante som er verdt å ha i hagen dersom man liker den selvfølgelig.
I tillegg til at den er vakker, brukes den som middel mot forkjølelse, men der tror jeg jammen meg jeg vil anbefale å kjøpe ferdig produkt fremfor å eksprimintere på egen hånd med mindre du har erfaringer med tiilaging som du vil dele med oss i en kommentar.


Man må ha litt tålmodighet med denne da jeg tror jeg måtte vente til året etter frøsåing til jeg fikk noen blomster på planten.
Som du ser av bildet er den veldig annerledes i knopp enn som utsprunget.
Ganske unnselig, nesten så man ikke tror at det kan blir så flott i utsprunget tilstand.


Jeg er så betatt at jeg vet at jeg må ha mange av denne arten i hagen min (vår).
Og "knotten" i midten er også ganske fin etter at kronbladene har gitt seg om høsten.
Skulle man være så heldig at man får mange planter av frøene man sår og ikke trenger alle, er det alltid en i familien, en nabo eller venn som vil ha en plante.
Hyggelig å gi bort i vertinnegave også (til en som er glad i haging da).


Til sist, men absolutt ikke minst, er den en sommerfuglmagnet.
Og det er jo så vakkert når sommerfuglene (eller fjärild som de så vakkert heter på svensk) svinser rundt og liksom ikke vil sette seg på planten riktig ennå, for som å spare på godisen littegrann...
Jeg er solgt for denne fargeglade og staute planten!!
Posted by Picasa

Kommentarer

 1. Så flott den er ved det hvite gjerde ditt.
  Det blir noe ekstra når en har greid å få frø til blomst.
  Nydelige bilder som får meg til å glede meg til sommeren.
  Marit.

  SvarSlett
 2. Den er nydelig, glær mæ masse til våren kommer, å det skal bli så deilig og se disse vakre skapningene komme opp av jorda :O)

  Hilsen Lisbeth ;d

  SvarSlett
 3. Så duktig du är som fått upp den från frö! Själv lyckades jag inte så min planta är köpt men till stor glädje!
  Ha det gott!/Laila

  SvarSlett
 4. Nydelig plante. Heldigvis sådde eg meg desse i fjord. Dei voks seg ganske store alt første sommaren. Så eg gled meg til blomstring i år og no har eg fleire krukker med frø ståande ute med forskjellige sortar av denne flotte planta. Glede....:)
  Jøss kor eg gled meg til det vårast!!!
  Fin kveld til deg.
  MarJE.

  SvarSlett
 5. Jeg elsker solhatt! De har fantastiske=) Har flere i hagen, men de er ikke egensådde! Det høres ikke ut som jeg har tålmodighet til det heller=) Fin kveld til deg=) Vibeke

  SvarSlett
 6. Takk for hyggelige kommentarer!! Ikke har jeg hvitt gjerde lenger, det står igjen hos nåværende eiere, hehe!! Men jeg har fått puttet noen stiklinger nedi her hvor vi bor nå. Spent på hva som kommer opp til våren. Det har jammen vært så kaldt lenge, uten snø, at jeg kan lure...

  SvarSlett
 7. Jeg er enig med deg. Disse er et "must" i hagen! I sommer tok jeg frö av mine hvite 'Alba' og skal pröve å så for förste gang. Spennende å se hvordan de blir, for de står sammen med Solhatter i andre farger:-)
  Ha en fin fredag!

  SvarSlett
 8. Vakker plante. Har hvit i min hage. :)

  SvarSlett
 9. Jeg ble for alvor besatt av denne i fjor, og i min galskap kjøpte jeg frø på Ebay for aller første gang :) Sultry Summer, White Double Delight, Mama Mia og Green Envy kom hjem til meg, ble sådd og spirte nesten 100 %! Jeg er veldig spent på om de overlever vinteren!

  SvarSlett
 10. Jeg har akkurat delt opp pelargoniene mine i mange nye og håper de vil komme seg.
  Så satt jeg meg her å tittet inn til deg, og lurte på om jeg hadde husket disse i år.
  Jo da i bunken blandt stokkroser og riddersporer lå det en pk med rød rudbeckia fra Impecta.
  Stokkrosene mine var helt fraverende sist sommer og blandt riddersporen var det også tynt. Får prøve å få disse ut snart.
  Ha en fin helg, klem Laila

  SvarSlett
 11. Dette er en af de skønneste sensommerstauder. Når den folder sig ud glemmer man helt de blomster der allerede har takket af for sæsonen. Har sorten Magnus, da den er solid og stabil i min have - og smuk i sensommerens varme lys.

  Jeg plukker gerne solhatten til buketter, hvilket får dem til at sætte endnu flere blomster...

  Og så klipper jeg dem ikke ned om efteråret. Elsker at se planterne endnu stå visne men ranke i haven just nu og spirer frøenen som de smed i sommer, ser jeg det blot som små gaver...

  Åh ikke om jeg kunne undvære disse grafiske planter i mine bede! Men tak fordi du huskede mig på dem denne mørke lørdag!

  Mange hilsner fra
  Katinka Raabymagle

  SvarSlett
 12. Ikke å undre seg over at det er mange som er glad i denne planten :)

  SvarSlett
 13. hej Furulunden.
  Hvilken fin solhat. Dem ønsker jeg mig også i haven.
  Du frågade om hækken bag bænken i min have. Det er berberis.
  Den er grøn, så blir den mørkerød og så ryger alle bladene af om vinteren.

  Det er ikke en hæk jeg anbefaler, da den har så mange torne.

  Hej fra
  Eva
  evigglade.blogspot.com

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua

Tips til bunndekkere i hagen

Jeanette klarer seg utmerket med å ha terrasse som hage