Er du interessert i å varmkompostere?

Grønnsaksskrell og middagsrester kan bli ypperlig gjødsel til hagen.
Med en isolert kompostbinge som den du ser under her og litt innsats, lager du din egen jordfabrikk rett utenfor stueveggen.
Tidligere har jeg kompostert hageavfall i en kaldkompost og vært fornøyd med det, men nå kunne jeg ikke tenke meg annet enn å ha både kald- og varmkompost.
Jeg har satt beholderen m/tilbehør bak garasjen. Der er den ute av syne både for oss og for naboer. Dessuten står den ganske skyggefullt der.

For å få reduksjon i renovasjonsgebyret og få godkjent hjemmekompostering,  må man gå et to-timers gratis kurs for å gjennomgå og lære noen av de enkleste triksene for å få en varmkompost til å fungere.
Her hos oss får vi 35% reduksjon i renovasjonsavgiften ved hjemmekompostering.

Mannen var med på komposteringskurset og da ble det selvfølgelig valgt en "Rolls Royce" utgave.
Med termometer :) må vite


Man må også ha en godkjent beholder til komposteringen og det får du kjøpt av kommunen. 
Den vi har valgt er utrolig praktisk og du kan jo bare tenke deg at når vi åpner dekselet nederst, når bingen skal tømmes, er det svart gull som vi kan spa ut.
"Gullet" oppbevarer jeg i en plastbeholder (laget av mannen) og med plast over for å bevare mest mulig av næringsstoffene i jorden.
Med regn og annen nedbør reduseres næringsstoffene.
Komposten er ganske sterk med det samme den forlater bingen, så da blir det rett og slett for mye av det gode for plantene hvis man kommer i nærheten av røttene. Hvis jeg ikke klarer å la komposten ligge til modning, passer jeg alltid på å blande den med vanlig jord før jeg legger den ut i bedene.
Man må bruke kvernet bark til å strø mellom lagene av matavfall og det henter vi hos kommunen.
Vi har holdt på med kompostering noen få år nå, og da vi var hos kommunen og fylte opp de første barksekkene, traff vi på en mann som var der i samme ærend som oss. Han kunne fortelle at han og en nabo delte på en binge og fylte 1 binge i året.
Vi skulle snart erfare at hos oss fyller vi alene (mannen og jeg) 2-3 binger hver år.
Skulle ikke forundre meg om det snart vokser ut kanintenner og blomkålører på oss:)Her ser du hvordan komposten vår ser ut i disse dager.

Matavfall som grønnsaksskrell, kaffegrut, middagsrester og muggent brød utgjør i h.h.t. Grønn hverdag omtrent en tredel av alt avfallet vårt.
Så her er det snakk om en vinn-vinn situasjon. Ved å kompostere sparer vi miljøet og samtidig får vi et finfint materiale til jordforbedring og gjødsel til hagen vår. Som om det ikke er nok, får vi altså som nevnt over reduksjon i renovasjonsavgiften. Dessuten slipper vi vond lukt i restavfallsdunken...


...både innen- og utendørs.
For matavfallet oppbevares under benken i en tett bøtte.

Det er nesten utrolig at jeg har greid å holde liv i kompostbingen gjennom denne kalde vinteren. Men det har gått med et nødskrik.
Det har ikke vært varmere enn mellom 10 og 20 varmegrader oppi bingen, men det holder til at avfallet komposterer seg, om dog i sakte fart.
Nå er bingen stappfull av godsaker, men med denne kulda tar jeg ikke sjansen på å tømme den og starte en ny omgang med matrester. Det er rett og slett for kaldt til å få en ny runde skikkelig i gang.


Barkstrø som brukes til å strø hver gang jeg legger matavfall i bingen.

Her ser dere den fine barken som brukes til å strø hver gang vi legger noe matavfall i bingen, som skjer omtrentlig annenhver dag.
Når jeg først har kommet i gang med varmkompost går alt sin vante gang, jeg fyller på med avfall, legger på litt strø, blander litt og kanskje jeg godsnakker litt også, så er forvandlingen i gang.
Ikke har jeg så store kostnader til kukompost lenger heller, det er ikke så mye jeg trenger av det i tillegg til dette "gullet" som er hjemmelaget:)


Kommentarer

 1. Håller med. Kan inte tänka mig att vara utan varm- och kallkompost. Det känns verkligen som en liten arbetsinsats mot att få dunderkurer till trädgården. Och så är man miljövänlig på köpet.

  SvarSlett
 2. Hei! Dette var interessant å lese. Ha en god kveld! Anne

  SvarSlett
 3. Fikk veldig lyst til å prøve det selv!! Hva kostet den beholderen til komposten?? Takk for interessant info.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den måtte vi betale kr. 1.000,- for gjennom kommunene. Den er egentlig veldig mye dyrere hvis man ikke har denne ordningene i sin kommune:)

   Slett
 4. Takk for svar =) Skal sjekke om vi har den ordningen her i Mandal.Synes det hadde vært veldig gøy å prøve og liker tanken på at man både er miljøvennlig OG får verdifullt utbytte både økonomisk og får den fineste jorden til hagen sin. Kan jo nesten ikke bli bedre da...

  SvarSlett
 5. Sikke et fint indlæg om varmekompostering. Noget som jeg også hygger mig med. Dog får vi ingen reduktion i renovationsafgiften, der kunne lille Danmark lære noget. Jeg må huske det med træflisen som jeg endnu ikke har brugt, istedet lægger jeg iturevet pap (fx æggebakker) og brugt køkkenrulle i, mon ikke det har samme funktion. Foruden alt det grønne affald fra køkkenet, supplerer jeg i øjeblikket med masser af kaffegrums som jeg "slæber" med hjem fra mit arbejde. Har lavet et indlæg om det her, hvis du har lyst til at læse med: http://frufriisfroebo.blogspot.dk/2013/02/hvad-er-det.html

  Varme kompost hilsner fra fru friis :o)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua

Tips til bunndekkere i hagen

Jeanette klarer seg utmerket med å ha terrasse som hage