Kalvestek langstekt i leirgryte!

 

Det sies at kalv er noe av det sunneste, når det gjelder kjøtt altså!! Og mannen har spurt flere ganger  om vi kan ha det til middag uten at jeg har tatt særlig notis av det. Men så har det seg sånn at mannen og jeg har vært på et foredrag med en engelsk jente (hun er norsk, men gift og bosatt i England) angående matintolleranse. Det har nemlig lagt seg salisylateintolleranse i kroppen min og det har nesten vært klin umulig å få noe informasjon eller kunnskap om det i Norge. Så heldig for meg, så kom jeg over denne jenta (kvinnen) som til alt overmål skulle ha et kurs i Skjærviken, ikke så langt fra her vi bor.
 
IMG_0884
 
Der lærte vi om salisylsyre og biogene aminer. Hva det gjør med kroppen når vi har fått intolleranse mot naturlige kjemikalier i kroppen. Heldigvis fortalte indremedisineren jeg går til (for ca. ett år siden) at jeg sansynligvis har intolleranse mot salisylate (salisylsyre). Han hjalp meg til å finne lister på nettet som forteller om mengder salisylate i forskjellig mat, men han kunne ikke fortelle meg hvordan jeg kunne bli frisk med mat og kosttilskudd.  Det nytter nemlig ikke kun å spise salisylatefattig mat, men man må samtidig bygge opp tarmen igjen. Dessuten kan det tyde på at jeg også reagerer på mat med mye biogene aminer i seg. Dette er en lang historie som jeg kan skrive mangt og meget om, men greia er at kalvekjøtt har lite biogene aminer i seg.
 
IMG_0886
 
Så oppskriften er denne:
Jeg har tint steken i kjøleskapet i 2 døgn. 
Mens jeg skjærer opp grønnsaker, setter jeg steken på benken i romtemperatur.
 
IMG_0889
 
Jeg mangler selleri-, persillerot og bredbladet persille, men det kommer oppi senere idag når mannen kommer hjem. Så altså, en gulrot, en purre og en rødløk i tillegg til en halv sellerirot og en persillerot samt litt bredbladet persille som jeg legger oppå steken. Jeg bruker grønnsaker som har lite salisylate i seg.
 
IMG_0890
 
Så setter jeg leirgryta med grønnsaker i kald ovn og skrur ovnen på 140 grader.
Der kan den stå i minimum en halvtime for at ingredienser og gryta blir varm.
 
IMG_0897
 
Imens gnir jeg steken inn med salt og hvit pepper (tåler ikke svart pepper) samt litt av urtesaltet mitt som du finner oppskriften på her
 
IMG_0898
 
…og bruner den på alle sider.
Jeg bruker rapsolje, den er nøytral på smak og dessuten tåler jeg den godt.
Jeg bruker litt bremykt i også, sånn for smakens skyld.
 
IMG_0895
 
Så legger jeg steken oppå grønnsakene og persillen oppå steken, med steketermometer.
Jeg setter ned temperaturen til 65 grader og her står den og godgjør seg i mange timer, kan ta rundt 5 timer!!
Når jeg tar den ut for å hvile, dekker jeg den med aluminiumsfolie for å holde på varmen.
Av skyen som blir i leirgryta lager jeg brun saus (masse god smak i sjyen).
Tar 3 ss bremykt og 3ss siktet spelt i en kjele og rører til det bruner seg.
Sper med kraften og koker opp, vips så er sausen klar. Denne gangen hadde jeg litt bredbladet persille i.
Sausen var nok krydret fra det jeg hadde på steken i gryta.
Hadde litt fløte i på slutten.
Må innrømme at det er første gang jeg lager brun saus på gamlemåten.
Har vanligvis brukt maisenna, men den inneholder utålelige saker, så da så…
 
IMG_0900
 
Bon Appetit!!
 
Hilsen Mette på en ganske alminnelig torsdag!

Kommentarer

  1. Så bra,prøver denne på onsdag (hvordan er det m.litt fløte i sausen)

    SvarSlett
  2. Hadde litt fløte i på slutten. Det er alltid noen små detaljer jeg glemmer altså, urghh!!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua

Jeanette klarer seg utmerket med å ha terrasse som hage

Tips til bunndekkere i hagen