Jeg ble inspirert av innlegget til Yvette Rudland Jansen i hagebladet fra Det norske Hageselskap for februar.
Hennes overskrift lyder;
Rund, søt og kraftig rød…
Jeg måtte ta ut noen ingredienser og sette til andre for å få lavest mulig salisylsyre i den, men den ble jammen god!!
Smaksansen min har vært borte i flere år, så jeg kjenner kun salt, surt, bittert og søtt, men mannens gane er til å stole på; Og han likte suppen!!
Oppskriften er som følger;
1 kg rødbeter, skrelles og deles i biter
2-3 poteter, skrelles og deles i biter
2 løk grovhakkes (jeg erstattet det med 5 vårløk og en 1/4 purre, det grønne) Tok også med en halv persillerot
2-3 hvitløksfedd, finhakkes
En del svarte pepperkorn (lurt å ha i en metallbeholder lik den man bruker i fårikålen) Ble erstattet med hvite hele pepperkorn (i et te-egg av metall)
1 bouquet garni (eller timian og laurbærblad) Jeg erstatten dette med glatbladet persille og litt koriander
Ca. 1 liter buljong eller vann. Jeg valgte vann.
Saften fra en halv sitron (den droppet jeg)
Salt og pepper
Gressløk og spirer ( i mangel av spirer tok jeg en dasj m/yoghurt med hvitløk og hjemmelaget urtesalt og litt koriander)
Stek løk og hvitløk blank i litt rapsolje. La potetene steke med noen minutter.
Rødbeter og buljong eller vann tilsettes. Kok alt i ca. 35 minutter, eller til alt er mørt, sammen med pepperkorn og bouquet garni.
Fjern de hele krydderne og mos alt med stavmikser.
Tilsett eventuelt saften fra en halv sitron, salt og pepper og eventuelt litt chili (jeg droppet den).
Topp med gressløk og spirer eller andre urter som har lav salisylsyre i seg.
Godt med en klatt créme fraiche eller yoghurt. Vi hadde hjemmelagde knekkebrød til. Flatbrød er jo også godt til.
Det er jo sannelig festlig med litt andre smaker enn det vi vanligvis bruker her i heimen.
Og for et fyrverkeri av en farge!!