Før – underveis – og nå i vår forhage!! Det skjer litt på 2 år!! 
IMG_7453
 
Vi flyttet inn i juli 2012 og da fikk vi høre at de forrige eierne hadde hatt gartner året før.
Blant annet berberis som hekk rundt tomten var blitt fjernet (og takk og pris for det, for den er virkelig krevende å kvitte seg med).
Det var blitt plantet en hekk av svartsurbær –aronia- som virket både frodig og frisk, men ikke helt etter vårt ønske.
 
IMG_7446
 
De forrige eierne fortalte at de ikke var interessert i hage, så de ønsket planter som tåler det meste og som greier seg selv, så ut fra dette hadde gartneren valgt ut røde og rosa roser og noen mindre rododendron i bedet inn mot huset.
 
IMG_9177
 
Og det som er greia når man både skal endre hage og detaljer på huset er at må man ha flere tanker i hodet samtidig. Vinduene måtte byttes pga elde. Da tenkte vi at denne typen vinduer som vi valgte kunne passe godt til det enkle huset fra begynnelsen av –70-tallet.
 
Dessuten er det viktig for meg å tenke helhet.
Hvordan skal jeg kreere en hage som passer til huset, samtidig som jeg får en stil som jeg kan like og leve med over flere år.
Valget er som man kan se av dette innlegget. Og selv om dette kun er en del av den tenkte forhagen, så gir det i alle fall et inntrykk av tanken bak utformingen og beplantningen. Litt romantisk og litt strikt med former på bed og innrammingen av disse.
I bakhagen er det for øvrig helt annerledes enn i forhagen.
 
IMG_9188
 
Og veien blir i så måte til mens jeg går.
Så høsten 2012 hadde jeg plantet noen tulipan- og alliumløk og utover sesongen 2013 ble hagen komponert etter hva jeg hadde av planter samt litt nytt.
 
Buksbom har jeg kun våget å kjøpe to av.
 
IMG_9202
 
Jeg skulle gjerne hatt flere buksbom ellers i hagen også, men de siste årene har den vært plaget av en soppsyksom som gjør at alle buksbommene kan blir smittet. Og blir de det, er det over og ut med alle sammen.
 
IMG_9569
 
Utover sommeren 2013 kom jeg over et godt parti med agnbøk –carpinus betulus- som mannen og jeg ønsket å bruke som hekk rundt tomten på denne siden av huset, altså  i forhagen.
Vi ga bort eksisterende svartsurbær-hekk -aronia- til ukjente, familie og venner. 
Og inn kom den nye agnbøks-hekken -carpinus betulus- som man kan lese om plantingen ved å trykke her
 
IMG_0125
 
Det tar tid å få til et miljø i en hage, for både må man grave og kreere og i tillegg så må man altså prøve sin tålmodighet på at plantene faktisk trenger tid til å vokse seg store og lubne…
 
IMG_0156
 
…men altså; Medio august 2013 startet gravingen av det første rektangulære bedet og noen dager etter var mye plantet…
 
IMG_3879
 
…og i august i år – ett år senere – ser det ut som dette, plantene gror og jeg vil si det sånn at det tar ett par år før hekken rundt og plantene inni har nådd sinn fylde. I alle fall hvis man for det meste bruker stauder.
 
Man kan jo gjerne fylle på med sommerblomstrende planter hvis man vil ha det veldig tett med det samme. For min del er det viktig å se det slik det er tenkt å bli og med for mye sommerblomster er det jo vrient å få flyttet rundt når det er nødvendig.
 
IMG_2724
 
I begynnelsen av april i år startet jeg på denne sirkelen og alt om fremgangsmåten og materialer finner du om du trykker her
 
IMG_3881
 
og avslutningsarbeidet av den ser du om du trykker her
 
IMG_3214
 
Her er jammen huset ferdig malt også. Vi har valgt brunsvart. Synes det kler huset og det at den ligger inntil 100-meter-skogen bestående av furuer (Furulunden).
 
Dessuten er det en nøytral farge som bakgrunn for en mangslungen hage synes jeg.
 
Fargen har vi brukt tidligere på annen bolig som du kan se ved å trykke her
 
IMG_3773
 
En detalj hvor man ser elvestein lagt på aviser bak i bedet. Her er det alltid tørt så det er like greit å avstå fra å plante helt inntil veggen…
 
IMG_3793
 
…og noen steiner er lagt inn til vannkranen, det ble nemlig veldig klinete før det ble gjort.
Jeg er jo ofte å se med vannkanner og slange fra dette punktet, kremt…
 
IMG_3816
 
Som bryllupsdagsgave av mannen dette året ønsket jeg meg en “to do” oppgave, nemlig at han kunne grave opp torven i denne rektangelen.
Det er ganske tungt arbeid som jeg ville ha brukt mange dager, kanskje uker på å gjennomføre, mens mannen spadde unna torven på en kveldsstund.
 
Det er ingen overdrivelse å si at ryggen min har fått lide dette året etter at sirkelen som nevnt over møysommelig ble laget.
 
IMG_3832
 
Når sant skal sies er dette ikke et helt uvanlig syn i denne hagen…
 
IMG_3877
 
 
…men når bedet er sånn noenlunde ferdig for i år, så er det bort med arbeidsredskaper og jord.
Nå er det kun noen bestilte vårløk som skal ned i dette bedet.
Det første rektangulære bedet er i fargene hvitt og blått med grønn liguster hekk rundt og det andre er i burguner og lys rosa med samme type hekk rundt.
Synes jeg har fått litt miljø på denne delen av tomten, men jeg ser frem til at agnbøkshekken blir høyere og tettere til neste år, for det er noe med å få en romfølelse på innsiden av hekken altså.
 
IMG_3827
 
Med tanke på den påbegynte uteplassen på nedsiden av dette området, så synes jeg vi har fått utrettet mye på 2 år og det er absolutt en godgod begynnelse på å få en oase i forhagen.
 
En lise for kropp og sjel tenker jeg at det skal være for oss og våre besøkende! 
 
IMG_4058
 
Hvis dere som titter innom bloggen også kan inspireres av mine ideer i hagen, så er en av gledene med det å skrive blogginnlegg godtgjort!!
 
 
Og utover høsten blir det flere bilder fra hagen og da ikke minst "før og etter" bilder av den nye uteplassen!!
 
Mette
 
 

Kommentarer

 1. Dere får det kjempefint! Gøy (og slitsomt) når man kan gjøre alt fra bunnen. God lørdagskveld!

  SvarSlett
 2. Veldig kjekt å se utviklingen i hagen din disse to årene! Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
 3. Det er alltid så interessant med slike prosessbeskrivelser. Huset ble flott med den nye fargen og både hekk og nye bed passer jo perfekt.

  SvarSlett
 4. Så flott dere har fått det! Vi flyttet inn i nytt hus i april 2013 og anla hagen vår sommeren 2013. Da vi startet på hagen var det for det meste grus der. Ikke alt vi hadde tenkte på i forhold til hagen i forbindelse med bygginga av huset, så det ble litt graving på oss etter at de som bygget huset var ferdig med sitt. I år har jeg flyttet rundt på stauder jeg plantet i fjor og blir kjent med hagen. Ikke alt jeg plantet som jeg visste hva var eller når det blomstrer. Sånn går det når man samler mye forskjellig i en pose for å frakte det hjem :) Så det var spennende å følge med utover sesongen i år :)

  SvarSlett
 5. De er de fineste bloggpostene! De som viser utviklingen og forteller om hva som skjedde. Som hekkebytte :-) Et godt valg, synes jeg. Agnbøkhekken min er tett og fin nå, etter tre gode sesonger. Og den er så fin med bladene på om vinteren. Flott med brunt hus - og nye vinduer. Det blir et riktig stashus, dette. Gratulerer, Furulunden :-)

  SvarSlett
 6. Lekkert og helhetlig resultat. Sjarmerende , uten å virke fake er summen av alle de oppgraderingene dere har vist her. STOR TOMMEL OPP ! :D

  SvarSlett
 7. Himmel for en forvandling! Her var det kontraster mellom før og etter. Fargevalget på huset var jo bare helt utrolig flott. Det blir spennende å følge dere på veien.

  SvarSlett
 8. Jättekul inlägg! Vad ni har jobbat, det har verkligen hänt massor både med huset och med trädgården. :-)

  SvarSlett
 9. Kjekt å sjå alt dåkke har gjort og det har blitt litt av ei forandring. Spennande. Likte veldig godt fargen på huset også. Gled meg til fortsettelsen.

  SvarSlett
 10. Dette blir jo kjempefint. Jeg også har tenkt å fjerne gress bit for bit sånn som du. Du verden så mye tid det tar. Og krefter. Godt med en kraftkar i huset da :) Takk for inspirasjon :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Hvaler Gjestehage – inspirerer deg til lagspill med naturen

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Kjære alle dere som følger meg direkte via blogspot

Tips til hva du kan gjøre i hagen på høsten