Det er klart du kan lykkes med varmkomposten

Jeg har varmkompostert noen år nå, så jeg synes at jeg begynner å “fådettil”.
En gang da jeg var hos kommunen for å hente bark som jeg har mellom lagene i komposten, traff jeg ett par menn som kunne fortelle at de deler på en kompostbinge. De tømmer den en gang per år.
Oi sann tenkte jeg da: Her hos oss tømmes bingen to til tre ganger årlig.
Nesten rart vi ikke har gulrot-tenner og blomkål-ører.
For her spises det mengder av grønnsaker og frukt.

Tilbake til saken;
Jeg starter med å ta ut litt av toppen av komposten for å benytte det i den “nye” komposten.
Det blir litt mer sus i serken da, synes jeg.
Dette er omtrent en uke gammel kompost, så grønnsaksavfall blir fort til det flotteste jordforbedrings-materiale.

Svart gull!!!

Ved å klikke her kan du lese deg opp på hvordan du starter med å varmkompostere første gang!!Nå er jeg i gang.
Se hvor flott det ser ut når man åpner nederste luke i kompostbingen!!Ikke rart det kalles hagens svarte gull!!
Se på den strukturen da!!Med meitemark som er med på å bearbeide komposten fra grønnsaks-/fruktavfall/kaffegrut og tørkepapir til det vakreste materiale av jordforbedring…

Mer om hva kaffegrut gjør for komposten kan du lese om herJeg har  en egnet beholder i plast og med hull i bunnen. Her får gullet ligge 4-6 måneder og klargjøres for bruk hvor jeg måtte ønske.
Komposten er for sterk kost for plantene med det samme den tas ut av kompostbingen, så derfor anbefales det at den ligger og venter 4-6 måneders tid.

Det hender jeg bruker den før det har gått så lang tid, men da blander jeg den med plantejord, og passer på at den ikke kommer på planterøttene.…men uansett om du velger å ha den rett på bakken eller i en beholder som her, så dekk toppen med plast, ellers fordamper godisen ut i lufta, og det er jo ikke der vi vil ha den, er det vel?Så!!
Da er vi rede for å klargjøre en ny kompostrunde. Og heldige meg, jeg har kvernet kvist tidligere, så den lå bare og ropte på å få komme opp i kompostbingen……og ett par fulle brett med oppmalt kvist slipper jeg i bunnen av bingen for få litt luft……slik……blander i den kompostdelen jeg nevnte under det første bildet og blander det igjen med bark……legger i de siste to dagers oppsamlede kompost, blander litt……topper med litt bark og vips, så er bingen klar for å ta imot mer grønnsaker o.l.
Ikke vanskelig – veldig givende – nyttig – naturvennlig - og rett og slett gøy, synes jeg…
…men så er jeg veldig glad i å holde på med haging da!!

Og plantene mine… JA, DE DIGGER DETTE DE OGSÅ!!
Bare å prøve for deg også!!

Jeg delte dette innlegget i fjor vår, men nå når en ny vår er i anmarsj tenker jeg at det er flere som lurer på om de skal starte å varm-kompostere, så da vil dette innlegget kanskje være nyttig for deg.
har du spørsmål så vil jeg gjerne prøve å svare så godt jeg kan :) 

Mette

Kommentarer

 1. Så flott innlegg! Jeg har bare kaldkompost, men nå kom jeg på at jeg kan ønske meg varmkompostbinge til femtiårsdagen min til våren. Det må vel være greit å ønske seg hagens gull til en sånn dag! 😉😄

  SvarSlett
 2. Hei! Det er mirakler som skjer. Vi har "bare" kaldkompost, men det er utrolig hvor fort hageavfall blir til jord. Meitemark er mitt yndllingsdyr. Jo,flere jo, bedre. Inspirerende å lese og se.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 3. Supert. Eg varmkomposterer sjølv også og har nettopp tømt min binge så den skal ha nok volum til vinteren. Heilt enig med deg, det er hagens svarte gull :))
  Ha det fint.

  SvarSlett
 4. Så fint at det er flere som har lyst til å prøve seg og fint for dem som allerede er i gang. Som sagt nyttig og morsomt og i det hele tatt :)

  SvarSlett
 5. Takk for instruktivt innlegg. Vi ga opp varmkompostering sist vinter, litt for lite å kompostere med husholning på to personer. Men vi fortsetter med kaldkompost.:)

  SvarSlett
 6. Vi komposterer her også og har gjort det i mange år, men i år har noe gått galt. Tror den varme sommeren har gjort komposten for tørr, måtte faktisk vanne den! Har også hatt litt for mye hageavfall oppi... ja ja, det løser seg jo, det bare tar litt mer tid :) Inspirerende å se andre som komposterer - vanvittig fin jord du har fått! God helg!

  SvarSlett
 7. Vi har selvsagt kaldkompost, så har jeg mye grønnsaksavfall går det i den. Varmkompost prøvde jeg for nesten 20 år siden, men fikk det ikke helt til. Har tenkt på det innimellom, så det står på lista.

  SvarSlett
 8. Hei. Leser dine innlegg om varmkompost og får bekreftet egen erfaring. Et spørsmål angående vannet som også produseres. Hvordan anvender du det? Jeg har blandet det ca 1:10 og brukt som gjødsel men er bekymret for at det muligens ikke er tilstrekkelig næringsrikt.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Fyll vasen med sensommerens blomster

Lev landlig og fruktbart i en hage i Vaterland ved Gamlebyen

Tips til hvordan du lager mosekuler

Den store bog om små haver - vinn boken