Inspirasjonsbok om HØYBED - Nina Ewald | Furulunden


Det er nesten ingen grenser, for hvilke materialer høybed kan lages av og hvordan de skal fylles for å få best mulig resultat. Nina Ewald beretter om utallige variasjoner om bruk samt materialer i denne spennende boken.

Fordelene med høybed er mange, og når den erfarne og pasjonerte  hagejournalisten og -fotografen, NINA EWALD fra Danmark, skriver denne boken om ovennevnte tema, så vet hun hva hun snakker om…


…hun har nemlig hatt høybed i egen hage i mange år og hun synes de er en uunnværlig del av hagen.

Nina Ewald har utgitt en rekke hagebøker, hun skriver for både danske og utenlandske magasiner og er dessuten en avholdt foredragsholder. 

Hun samler inspirasjon og kunnskap på mange hagereiser og besøk i både private hager så vel som på utstillinger.


Når hun treffer temaet "høybed" på en så fremragende måte i denne boken, så synes jeg det handler om en gjennomgående ryddighet og en flott oversikt som hun har valgt for å få frem så utrolig mye om hva det vil si å arrangere hagen sin med høybed. 

Her er det mange inspirerende bilder og nyttige beskrivelser av:
 • hvordan man lager høybed, 
 • hvilke valgmuligheter man har med tanke på form og materiale
 • hva som er viktig å ta hensyn til angående jord og struktur
 • hvem som kan ha nytte av å bruke høybed
 • og en hel del fordeler med å dyrke i høybed i sin helhet" Høybed har vært anvendt i lange tider - og kjennes fra flere forskjellige steder rundt omkring i verden. I den engelske - viktorianske kjøkkenhage var de et knep til å få vekstene tidlig i gang og dermed oppnå større utbytte - likesom det ga mulighet for å dyrke mer eksotiske, varmekrevende planter". Oversatt sitat fra boken, side 12.


Nina Ewald tar for seg høybed i moderne hager så som:
Kjøkkenhage
Prydhage og terrasse
Forhage og innkjørsel

Barnas hage

Høybed for eldre og handikappede
Byens hager


Hun viser også frem inspirerende høybeds-hager, som denne minihagen rett på utsiden av et stuevindu, hvor man får en følelse av at uterommet er en forlengelse av stuen.

Her er det plantet en miks av stauder, sommerblomster og krydderurter i høybed. Dekorasjonen med sprossevinduer og sitteplasser er også med på å gjøre plassen til et yndet sted å være.

Så utrolig mye stemning man kan få plass til på en terrasse på 14 kvm.


Selv i skrånende terreng er det fine muligheter til å få laget sitt eget egnede høybed


Som dere ser er det varierende muligheter til å lage høybed i egen hage. Det meste kan tilpasses så det faller naturlig inn i nettopp din hage.

Selv har jeg aldri tenkt så mye på høybed, men jeg kan røpe at jeg har grønnsaker i pallkarmer på hytta og de skal videreutvikles denne våren. Samtidig som jeg ved å lese denne boken har fått noen ideer til min forhage i Furulunden, men det må jeg la ligge og modnes en tid fremover.

Ikke nok med at høybed er et gammelt begrep og et skattet tilskudd til hagens praktiske bruk og design langt tilbake i tid, men det er også en trend i vår tid, derom er det ingen tvil!

Jeg har mottatt denne boken for å anmelde den slik at hageinteresserte her i Norge også skal ha mulighet for å kjøpe denne praktfulle høybeds-boken.
Hennes nye bok: "Kreativt genbrug - ideer til haven" kommer ut nå i vår og den skal dere få lese mer om når den er klar!!

Kommentarer

 1. Hmmm. Trodde nesten jeg var "mettet" på hagebøker, men denne ser unektelig interessant ut! Høybed er svært smart, og jeg strever litt med hvor og hvordan...

  SvarSlett
  Svar
  1. Mange ideer i boken som jeg aldri har tenkt på...

   Slett
 2. Åhhh, den hageboka fikk jeg lyst på=) Den så virkelig fin ut, og jeg elsker hagebøker=) Fin søndag til deg=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror ikke du vil angre på det kjøpet :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua

Tips til bunndekkere i hagen

Jeanette klarer seg utmerket med å ha terrasse som hage