Brennesle - nyttig som bare det!!Våren er bare så vidt i gang, men ved siden av kaldkompostbingene våre, er brenneslen allerede i full gang. Og er det noe jeg har lært meg, så er det å beholde den i hagen - som en ressurs.

I tillegg til at den kan brukes til suppe, så er den et viktig supplement til både gjødsling og til styrke for plantene. Jeg ønsker en giftfri hage og da får man lære seg hvordan man best mulig får til det.


Foto: Jorunn Amdal

Hageselskapet har masse informasjon som er til gagn for oss hagere, og jeg hentet denne beskrivelsen om hvordan nyttiggjøre seg brenneslen;

Gjæret neslevann som gjødsel

Nesler, løst i vann, blir et næringsrikt og miljøvennlig gjødselvann til plantene. Nesle er nitrogenrikt og inneholder fosfor, kalium, kalsium, magnesium og svovel som plantene trenger for å vokse og trives.

Slik gjør du:

 • Høst nesler og legg dem i en stor dunk, bruk hansker når du plukker neslene. Velg helst unge planter, de har høyest næringsinnhold. Unngå stengler med frø.
 • Forholdet mellom planter og vann skal være ca. 1 kilo nesler til 10 liter vann. Legg et lokk over dunken for å hindre at fugler faller ned i vannet.
 • Rør om i dunken når du går forbi, da tilfører du oksygen til blandingen. Etter noen dager vil neslevannet begynne å gjære og lukte. For å redusere den vonde lukta kan du tilsette litt jord i blandingen.
 • Neslegjødselen er ferdig etter ca. 14 dager. Sil neslene fra. Neslegjødsel skal ikke brukes ufortynnet, men blandes ut i forholdet 1:10, 1 del neslevann til 10 deler vann.
Neslevann som styrkemiddel


Mange roseentusiaster bruker neslevann mot bladlus og for å styrke plantene slik at de lettere kan motstå angrep.

Slik gjør du:

 • Plukk nesler og legg dem i en dunk. Forholdet er som for gjødsel, 1 kilo nesler til 10 liter vann. Rør om av og til. Etter to-tre dager siles neslene fra. 
 • Fyll neslevannet over på en dusjflaske. 
 • Ved luseangrep sprøytes roser og stauder et par ganger om dagen med neslevann, samtidig som flest mulig lus knuses med fingrene. Hold på til lusene er borte.

Da neslevann er ferskvare, bør en lage mindre kvanta eller fryse ned neslevann til seinere bruk.

Dette funker veldig bra, kan jeg meddele!


Kommentarer

 1. Ja Brenneslesuppe pleier dattra mi og lage når ho er på hytta, og de sier den er kjempegod, æ har ikke smakt den ennu :)
  Vet ho også har laget gjødselvann til plantene av den :)

  Ha ei fortsatt fin uke :=)

  Lisbeth :O)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skal prøve det ut i forhold til bladlus også denne sesongen altså :)

   Slett
 2. Her har brennesle en tendens til å dukke opp i bed og nesten midt i busker og planter, så det lukes bort.
  Litt suppe på våren :-)
  Prøvde oss på å bruke de som gjødsel, men bruker nå egen kompost og kukompost.
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 3. Brenneslesuppe er kjempegodt!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Bli med på hagefugltellingen 2019

Elvestein er brukelig på flere måter i hagen

Tips til hvordan du lager dine egne papirpotter

Hagefugltellingen 2019 - resultater

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje