Høsten - tid for deling - omplassering......og innimellom får jeg spørsmålet om jeg ikke snart er ferdig i hagen nå - at jeg kun skal sette meg ned å nyte litt..

...de har ikke forstått hva haging egentlig dreier seg om...
...det er kos i hvert spadetak og endring ligger i ryggraden...
...ikke sant???...
det er også

TRIM
EN LISE FOR SJELEN
LYSTBETONT
DET GIR GODE VIBBER
DET GIR MASSE LIVSGLEDE
SKAPERGLEDE

...noen som kjenner seg igjen?...


...men det som er temaet for dette innlegget er at høsten er en kjempefin tid for å skape nye PLANTE-sammensetninger...
...ta bort det som ikke passer...
...og tilføre mer av noe eller noe helt annet...

...her er det første rektangulære bedet jeg laget i august 2013...
...det er så smått og nusselig - man glemmer fort hvor mye en plante kan bre seg ut og ta sin rettmessige plass i bedet...
...man vil jo ha det tett, fort og gæli...


...og når forsommerens stauder står i knopp og viser sin ranke og flotte struktur......ja, da er det bare å nyte sammensetningen man har fått til......men når mye springer ut og gror over seg nesten samtidig...
...det er da man virkelig får perspektiv altså...

...og i fjor ble jeg brått så begeistret da jeg fant noen bladrosetter - campanula - bortgjemt i bakhagen (fra tidligere eiere)...  ...og hostaplantene da, som jeg fikk av en nabo, og i tillegg til stormhatt -aconitum napellus- da kan det rett og slett bli litt i overkant...

...jeg har valgt å beholde stormhatten, den må bare bindes skikkelig opp neste år (helt fra de er bitte små, får lage et stativ av bambuspinner for det har jeg en god del av)...
...så har jeg fjernet hostaen, som andre skal få nyte godt av...

...og noen av campanula-stiklingene har fått et nytt liv hos en nabo, og så har jeg tatt av noen stiklinger som får stå i egne potter frem til neste sommer - da er det nemlig 100 åpne hager, og kanskje noen ønsker seg nettopp disse...

...dessuten har jeg allerede noen som passer veldig godt inn i bakhagen...
...det er nemlig ikke alltid sånn at jeg fjerner planter fordi jeg ikke liker dem, men snarere for at de ikke passer inn der jeg trodde de skulle passe inn......her er mye fjernet, stormhatten er klippet ned, likeledes ligusterhekken......jeg har også plantet/flyttet flere stiklinger av høstanemonen 
-honorine jobert- da blir det mer av én sort i dette bedet på høsten...
...en plante som står høyt på min 'likerliste'...
...den er så langstrakt og elegant synes jeg...

...dessuten er det masse forskjellig som avløser hverandre fra vår til høst, men det kan du få se i et senere innlegg, det er jo om å gjøre å ha noe fint i bedene sine til alle sesonger...

...ikke så godt å bli klok på sånne som digger haging sånn litt over middels - sånne som meg altså...

...koser meg i hagen på høsten også jeg, forstår du vel...
Kommentarer

 1. Her kjenner jeg meg veldig godt igjen! Jeg er utålmodig og vil ha bedet tett og fint NÅ! Og så blir det å måtte dele og flytte litt etter hvert, da..

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vel akkurat sånn vi hagere har det :)

   Slett
 2. Dette høres meget smart ut. Det blir alltid noen planter som blir litt malplassert og da er det virkelig fornuftig å gjøre noe med. Du ga meg noen gode ideer her. Høstanemone er også en av mine favoritter. Dessverre var jeg for sent ute med å flytte den i år, slik at den ikke rakk å komme i blomst. Håper på bedre lykke neste år.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua

Tips til bunndekkere i hagen

Jeanette klarer seg utmerket med å ha terrasse som hage