Det er ikke lange biten for meg å gå til Isegran, den vakre øya som ligger der hvor Glomma deler seg i Østerelva og Vesterelva ved Fredrikstad.
Isegran er det første stedet i Fredrikstad som er nevnt i historien. Jarlen av Borgarsyssel, Alv Erlingsson, også kalt MindreAlv, hadde en liten festning på Isegran på slutten av 1200-tallet.
I 1670-årene ble øya befestet med en stor batteriplattform, Isegrans tårn og senere ble det anlagt et lite fort som skulle beskytte elveløpet.
Inntil 1680 var Isegran Norges eneste orlogshavn.
I 1670-årene ble øya befestet med en stor batteriplattform, Isegrans tårn og senere ble det anlagt et lite fort som skulle beskytte elveløpet.
Inntil 1680 var Isegran Norges eneste orlogshavn.
Under den store nordiske krigen var øya flåtebase for Peter Wessel Tordenskiold. På slutten av 1800 – tallet ble Isegran hovedbase for mineforsvaret av Svinesund og Glomma-munningen.
På Isegran står for øvrig Fredrikstads eldste trebygning – det over 300 år gamle «Empirehuset».
Det er dit jeg er på vei. Til den renessansepregede hagen som er gjenskapt netopp her.
I sin form er hagen av en type som var vanlig på 1750 tallet.
Nemlig inspirert av renessansens hageanlegg.
Her nærmer jeg meg inngangspartiet til “Empirehuset, som ligger helt nede ved Glomma, der den deler seg i øster- og vesterelven som igjen omkranser Kråkerøy, den vakre øya hvor jeg bor i Furulunden.
Her hvor jeg runder hjørnet for å gå inn i hageanlegget, ser vi rett på vannhjulet, Cicignon på vestsiden av Fredrikstad og Fredrikstadbrua i bakgrunnen.
På den ene siden av selve hageanlegget er det en hekk av agnbøk.
Ellers er flere av bedene rammet inn av buksbom som også var mye benyttet i renessansehagene.
Som vi ser, er det mange kjente og kjære planter som var i bruk for flere hundre år siden.
Ganske fascinerende synes jeg.
Det var ganske vanlig at man hadde blandingsbed med stauder, urter og ellers spiselige elementer.
Revebjelle –digitalis- som ser til høyre i bilde anbefales dog ikke å innta.
Dette til tross for at de før i tiden laget legemiddel fremstilt av bladene fra planten Digitalis purpurea, mye brukt ved hjertesvikt og hjerteflimmer.
Her finnes det selvfølgelig også humlemat.
Her er det nedtegnet hvilke planter som er brukt i denne vakre renessanseliknende hagen på Isegran.
Håper dere likte turen til Isegran og at dere ved et Fredrikstadbesøk, kanskje har lyst på en tur til, ja, nettopp Isegran.
Opprinnelsen til navnet «Isegran» er uklar, men det kan være en forvanskning eller avledning av Ile Grand, fransk for den store øya.
Den maritime delen på øya er også meget aktiv og huser (? på vannet) idag blant annet den nyinnkjøpte fullriggeren Najaden (fra Halmstad i Sverige) som skal restaureres i tiden fremover.
Kilder «om Isegran»:
-Mette Gry Larsen-
Den lykkelige Hagen
Jeg kom meg aldri til hageanlegget i år, selv om vi var på Isegran i forbindelse med Tall Ship Races. Bra at du viser bilder så jeg kan se 🙂
hagen vår
Hei! Veldig interessant å se og lese. Dette må jeg forsøke å få sett. Anne
Stein
Hei og takk for en fin hagevandring på Isegran. Det var litt av et sammentreff. Jeg satt akkurat og så en reportasje om barokkhagen på Grønn Glede i kveld, og så leser jeg ditt innlegg nå 🙂 Kanskje jeg bør dra og se med mine egne øyne en gang i nær fremtid 🙂
Ha en fortsatt fin kveld.
Stein