Ystad i Skåne handler om klosterhager også - ikke bare om Wallander


Jeg har aldri vært så langt syd i Sverige som Skåne, så det var virkelig en storartet opplevelse for en hageentusiast som meg å få være med Visit Sweden på hagetur forsommeren 2016. Fra å kjøre langs valmueåkrer til de mest fantastiske private og offentlige hager. Og ikke minst hagesentere og spisesteder som jeg aldri har sett eller smakt maken til.


Følg med meg inn i klosterhagene en deilig junidag i 2016.  Noe av historien rundt det flotte middelalderklosteret kan du se mer om nederst i denne bloggposten. Nå vil jeg først av alt vise deg noen herlige bilder fra de forskjellige hagene i sentrum av Ystad.


 Rundt klosteret finnes det idag flere hager skapt etter klostermodeller.


Men det skal sies at det å ha med seg en dyktig guide som Karin Erlandsson beriker opplevelsen av å komme til et nytt sted med så mye historie og i tillegg så fantastiske hageopplevelser.


På baksiden av dammen som ses over her er det tillaget en peonhage, og du kan bare tenke deg hvilke dufter som møtte oss da vi fikk vandre langs overdådige peonbedbed, innrammet av lave buksbomhekker.

Legg merke til elegansen av å plante gress sammen med peoner og andre matchende stauder.


En detalj fra borgermesterhuset fra 1600-tallet som ses under her.


I urtehagen dyrkes det idag urter på samme vis som i forgangne tider og på munkenes tid ble disse brukt som medisin.
Fra kjøkkenhagen - som også kalles kålgården.


Vi fikk også en runde i rosehagen (smelt).


Denne ble anlagt i 2002 i hjertet av klostergården formgitt av kunstneren Maria Bjørklund.


Karin guide kunne fortelle at dette tidligere var et samlingssted for ungdom og som førte til mye bråk, mens etter at rosehagen ble anlagt er dette et sted hvor alle kan komme å nyte de vakre rosene og deres duft.

Her er det er ikke lenger ungdomsbråk som dominerer, derimot summende humler og bier og lykksalige mennesker som vil nyte hagens mangslungenhet.


Her er det både historiske og moderne roser.


En kort historiebeskrivelse av Klosteret:

  • Det var fransiskerbrødrene som anla sin konvensjon i den danske staden Ystad i 1267
  • Hovedsetet var i Italia
  • Gråbrødrene kaltes de ofte på grunn av deres grå ordensdrakter, de ble også kalt tiggerbrødre da de tigget til seg det daglige brød
  • I nesten 300 år bygde brødrene på sitt firvingete klosteranlegg, men i 1532 ble de fordrevet under dramatiske omstendigheter på grunn av reformasjonens tankesett
  • Ganske snart ble den vestre og nordre vingen rasert, men ruinene etter de to nedrevne vingene finnes fortsatt, vakkert omsluttet av roser
  • En periode snakket man om at 'klosterruinene' var en skam for stedet og burde rives, men i 1907 ble Ystads fornminneforening opprettet og etter hvert ble ruinene renovert og ble Ystads første kulturhus
  • Så var man altså i gang med bevaring av dette fantastiske klosterområdet som idag også omringes av hagene som er beskrevet over her.

Denne turen ble gjort i samarbeid med VisitSweden

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua

Tips til bunndekkere i hagen

Jeanette klarer seg utmerket med å ha terrasse som hage