Hvordan lager du en sitteplass i brostein? Jeg viser deg det - fra a til å.


En dag i mars 2014 tok jeg min halvmånekantespade og startet på prosjektet som jeg hadde i tankene allerede i 2013. Jeg bladde frem til en reportasje i Hagen for alle nr. 10/2011 som viser litt om hvordan man går til verket.

I bladet var det belegningsstein det var snakk om og ikke brostein, ei heller sirkel, men prinsippene er jo like.


Historien bak sirkelen er så enkel som følgende:
 • Av en ukjent grunn så har jeg alltid likt rundinger og firkanter.
 • Jeg liker å ha et sted ved inngangspartiet hvor jeg kan sette en stol, en krukke og litt dekor.
 • Året før hadde jeg laget et rektangulært bed, så nå var tiden kommet til en sirkel.


Først og fremst måtte jeg måle ut en sirkel som kunne passe nettopp ved inngangspartiet.
Jeg brukte grillpinner, som jeg hadde liggende, til å merke opp sirkelen.

Her hadde jeg gravd opp gresstorven så nå var det bare å fortsette å grave ned til 15 cm dybde.


Når det var unnagjort, så la jeg på en tykk duk som er spesielt egnet når man skal legge stein, et dekkende lag med pukk og deretter 2 cm tykt lag med singel.


For deg som trigges av treningsøkter så kan jeg fortelle at brosteinene måtte plukkes en og en og legges i hengeren ved steinsenteret, 650 stk. i alt, for så å tas av hengeren igjen og ned i sirkelen.

Her ser du starten på sirkelen.


Den største utfordringen synes jeg var å få til starten på sirkelen, og hele tiden holde det påbegynte arbeidet i vater.

Gressplenen skråner på dette området, og det gjør gangstien på utsiden også. Her nyttet det ikke å stole på synsinntrykket, her måtte vateret til pers. Da er jeg glad for at Tor stilte opp og kom med gode tips samt en hjelpende hånd til vatringen.


På utsiden av sirkelen la jeg en bedkant (everedge som du ser bedre i innlegget om prosjektet rundt furua) Jeg ville jo gjerne at sirkelen skulle holde seg på plass i fremtiden.


Deretter så var det av med mer gresstorv, på med duk, for når sirkelen var på plass så ville jeg selvfølgelig ha en firkant på utsiden, kantet med brostein og med elvestein inni (altså mellom kanten og sirkelen).


Hvis du tenker deg at jeg står ved gangarealet i høyre hjørnet av bildet, så har jeg et lavt bed til høyre, et rektangulært bed i blått og hvitt til venstre og en agnbøkshekk rett fram.
Jeg har brukt singel i stedet for fin sand mellom steinene. Fin sand er maurene så glad i, og de har vi som regel nok av i en hage om ikke vi skal legge til rette for dem i tillegg.

Jeg har også en liten sittegruppe her. Tor spør innimellom, når jeg kommer med mine ideer om sitteplasser i hagen; Kommer du til å sitte her da? Kremt, det vet jeg ikke, men det ser jo så innbydende og koselig ut. Det er med på å skape rom i hagen.

Kjenner du deg igjen i det eller?


Har du planer i hagen din hvor du kan ha nytte av det jeg har gitt deg idag så synes jeg det er veldig hyggelig å høre fra deg. Enten her på bloggen eller på facebook-siden min. Del gjerne bilder også 🌝


Følg meg gjerne på FACEBOOK OG INSTAGRAM for inspirasjon

Kommentarer

 1. Hej Mette! We have had same kind of projects going on at the same time. It's nice to notice your circle has gone further. It looks really nice, also plants beside the circle!
  I join to follow your blog. Please, have a visit also on my blog at Puutarhaeloa.

  SvarSlett
  Svar
  1. I have to look at your garden. Thank you for visiting me :)

   Slett
 2. Flot arbejde:) Godt gået! "Vi" har også lavet en del belægninger og terrasser de sidste år, da vi er i gang med et større haveprojekt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du titter over gjerdet til meg, helt fra Danmark :) Vi sees :)

   Slett
 3. Tjusigt och mycket bra jobbat! Gillar gatsten och du har verkligen utnyttjat den till fullo här!
  Vårt nästa stenprojekt är att plattsätta ytan framför ingången till orangeriet. Jag skulle gärna göra något med gatsten men min man vill vara Konsekvent med stort K och fortsätta använda Offerdalsskiffer som vi har på de andra uteplatserna (utom mellan växthusen där vi har marktegel). Det jag har emot skifferplattorna är att det alltid blir en massa ogräs i skarvarna. Suck.
  Allt gott!/Laila

  SvarSlett
 4. Veldig bra og litt av ein jobb kan eg tenke meg. Om du ikkje brukar den så har du jo muligheita til å kunne slenge rumpa nedpå om du vil :-)

  SvarSlett
 5. Flott sirkelplass - med fine omgivelser. Man trenger jo stoler til litt stolhaging innimellom. En skal jo beundre vekstene i beda også. Gratulerer!

  SvarSlett
 6. Hej Mette, hvor er det flot :o) god inspiration for mig
  Hilsen fra Linda

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua

Jeanette klarer seg utmerket med å ha terrasse som hage

Tips til bunndekkere i hagen