Varmkompost, det er hagens gull det. Jeg hjelper deg i gang

Varmkompost, det er hagens gull det - Matavfall i kompostbingen

Tenk så lettvint og fantastisk. Å lage sin egen kompost er virkelig det svarte gull som tilføres rundt omkring i hagen. 

Jeg kjenner at det er en gledens dag hver gang komposten kan tømmes. Enda større er gleden den dagen jeg kan spre det rundt omkring i hagen min.

Varmkompost, det er hagens gull det - Kompostbinge til matavfall

Dette trenger du for å komme i gang

  • Først av alt; Det er nødvendig å ha en godkjent beholder til komposteringen og det får du sannsynligvis kjøpt i den kommunen du bor i. I Fredrikstad holdes det kurs for oss som vil varmkompostere matavfall, og det synes jeg var veldig nyttig og helt nødvendig å være med på. Den bingen vi har valgt er stor og har temperaturmåler.
  • Bøtte med lokk som du kan samle komposten i under benken i kjøkkenet ditt
  • Bark (i Fredrikstad får jeg tre sekker med bark hvert år, og det holder for oss).

Varmkompost, det er hagens gull det - Matavfall i kompostbingen

Slik starter jeg komposteringen første gang:

  • Et lag med kvist (ca. 20 cm) for å få luft i bunnen. Jeg har kvistkvern, og det er jo alltid noe som skal klippes av hekk og andre busker så da bruker jeg det
  • Deretter ca. 10 cm med oppkvernet bark som jeg får fra kommunen
  • Så er jeg i gang med en bøtte med matavfall. Den første bøtta med lokk fikk jeg av kommunen da vi tok kompostkurset. Den er veldig praktisk å ha under vasken i kjøkkenskapet
  • Jeg blander komposten med strøbarken jeg har lagt på og strør litt bark på toppen
  • Deretter holder jeg det gående annenhver dag med ny bøtte med matavfall. Blander denne godt i underlaget og strør på litt bark på toppen
  • Etterhvert så stiger gradene og komposteringen er i gang
Jeg har valgt å utelukke kjøtt, fisk og sitrus. Nå for tiden havner eggeskall i komposten. Hvis ikke du vil ha dem i komposten kan eggeskallene tørkes og knuses og spres i hagen direkte, gjerne der du stadig har besøk av brunsnegler. Det liker brunsneglene dårlig.

Hos oss har vi to til tre binger fulle hvert år (her spises det mye grønnsaker).

Varmkompost, det er hagens gull det - Kompostmarken koser seg i kompostbingen

Euforisk glede kaller jeg det når kompostmarken viser seg. Tenk hvilken stor jobb marken gjør, enten det er en som trives med å kompostere i bingen eller ute på friland.

Varmkompost, det er hagens gull det - Ferdig kompost som skal ut av kompostbingen

Gleden er like stor hver gang kompostbingen er full og jeg kan grave ut hagens gull.

Varmkompost, det er hagens gull det - Oppbevaring av kompost til den er klar til bruk


"Gullet" oppbevarer jeg i en plastbeholder med hull i bunnen (laget av mannen) og med plast over for å bevare mest mulig av næringsstoffene i jorden. Med regn og annen nedbør reduseres nemlig næringsstoffene.

Komposten er ganske sterk med det samme den forlater bingen, så da blir det rett og slett for mye av det gode for plantene hvis man kommer i nærheten av røttene. Når jeg tømmer på våren, lar jeg den ligge til modning frem til høsten. Så når den er brukt opp, fyller jeg beholderen med ny ferdig kompost som igjen får ligge til våren.

Om sommeren kan komposten komme opp i over 50 grader, mens den om vinteren holder ca. 20-30 grader og enda lavere med langvarig frost. 

Ikke nøl med å spørre dersom det er noe du lurer på i forbindelse med varmkompostering. Jeg er klar!!

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Når du leser innlegget på Ipad eller mobiltelefon så ligger skjemaet du kan fylle ut under de tre strekene øverst til venstre. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Kommentarer

  1. Det er så flott med kompost! jeg har bare kaldkompost, men kunne godt tenkt meg en varmkompost også.
    Fint bilde av marken!

    :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er egentlig helt utrolig det der med marken. ved start ingen mark, og så plutselig er de der i store mengder :) Anbefaler varmkompost, JAA! :)

      Slett
  2. Jeg har varmkompost, men har blitt forsømt i vinter. Må prøve å få startet den på nytt til våren :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Sånn kan det også gå, Marit. Pyttsann!! Her går den for fullt hele vinteren, om enn ikke med så høy temperatur som ellers da :)

      Slett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Minst 100 planter som rådyrene ikke foretrekker

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Stilrene uterom med flotte solplasser fra morgen til kveld

Prosjekt vannbord/fontene/dam med sildrelyd er avsluttet

Et tips til egendyrket salat