Hageboka av Morten Bragdø - Hvordan lykkes med sunt hagestell!

Når Morten Bragdø fra Randesund Hagesenter i Kristiansand kommer med bok, da spisser jeg ørene. Ja, du kan gjerne beskylde meg for å være i overkant pro for alt som kommer fra den byen, men dette er mye mer enn som så altså.

Gled deg til å lese videre. Jeg har humret meg gjennom denne fantastiske boken, som jeg til nå ikke har sett maken til. Jeg er heller ikke ferdig med å lese den, den vil være et oppslagsverk og en påminner for meg i tiden fremover.

Bilde av Hageboka

Bli med under jorda!

"Det er ganske spesielt når Morten inviterer meg med på en tur under jorda, hvor jeg kan se nematoden som var så uheldig idag. Den ble nemlig sittende fast i en sopphyfe som raskt klemte livsgnisten ut av den. Godt og vel inne i rhizosfæren, møter vi mange som spør om de kan hjelpe. Svovel, fosfor eller en skvett nitrogen kanskje?" 

Snakk om tur altså, men det er langt fra noen ferietur, her nedi jorda er det arbeid mellom bakterier, mikroorganismer, mineraler og en bråte andre naturelementer. Og det for å skaffe deg og meg den beste jorda vi kan tenke oss - helt uten giftstoffer.


Bilde fra Hageboka

Morten forteller videre: "Dette enorme landet der nede (i jorda altså) som vi oppfatter som jord og stein, er mye større enn det vi har her oppe på overflaten. Det er sinnsykt mange som bor der, og de syns ikke.

De utgjør 90 prosent av alle kjente organismer i hele verden. Det er mellom 10 000 og 50 000 forskjellige arter i en teskje god jord".

Blomsterbilde fra Hageboka

Snakk om skaperverk! 

Imponert er et altfor vagt uttrykk, men jeg er rett og slett i manko for en riktig beskrivelse av den rundturen som Morten har tatt meg med på. Og han gjør det for å reinnsette meg i hageverdenen som jeg er så glad i.

Bilde om design fra Hageboka

Det er ikke til å stikke under en stol at jeg i tillegg til en hageboks innhold også er opptatt av design. Denne boken er så smakfull, både i innhold, design, bilder, hvordan den er inndelt og dens lesbarhet. 

Den er inndelt i 7 herlige kapitler; 

  1. På planters vis
  2. Enklere blir det ikke
  3. Plasser i hagen
  4. Design
  5. Plantene
  6. Miljø
  7. Bakerst i boka
Det er mye jeg ikke vet om hage, jeg er tross alt bare en hageentusiast, men når Morten legger ut i det vide og brede på en så ufattelig morsom måte, så blir jeg rett og slett grepet.

Jeg får sannelig bekreftet at jeg går i riktig retning når jeg ikke ønsker å bruke kunstgjødsel i Furulunden, Jeg kjenner også at jeg vil kompostere enda mer. Jeg vil ikke lenger klippe ned og rydde bort alt det visne i hagen, det skal jammen rufses ned i jorden igjen. På den måten blir lykken ennå større under jorden, og plantene mine kommer nok til å strutte enda bedre enn før.

Omslaget til Hageboka

Gjett om jeg gleder meg til våren, når alt livner til igjen og jeg kan fundere på livet under føttene mine, der jeg vandrer rundt i Furulunden.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua

Tips til bunndekkere i hagen

Jeanette klarer seg utmerket med å ha terrasse som hage