Vårkjærminne - jeg blir så glad når den dukker opp om våren


Vårkjærminne - jeg blir så glad når den dukker opp om våren - blomst og knopp IMG_5506

Kan man få et finere navn enn vår-kjær-minne da?

Vårkjærminne, er en flerårig planteart i rubladfamilien. 5–20 cm høy, teppedannende med brede, stilkete blad og små, blå blomster som ligner forglemmegei.

Den er glimrende som bunndekke, men det er lurt å vite at den sprer seg villig.

Vårkjærminne - jeg blir så glad når den dukker opp om våren - område med denne blomsten IMG_5497 (2)-min

Men hvem vil vel ikke at Vårkjærminne skal spre seg? 

Ikke alle ønsker det, jeg har selv tidligere bodd i en hage hvor jeg synes den tok overhånd.
Det er med planter som så mye annet i livet, det er først når den er borte at savnet etter den kommer krypende.
Så etter at vi flyttet til vår "nye" Furulunden ville jeg så gjerne at den skulle spre seg der hvor den er plantet idag. Og her er det i ferd med å skje. I år skal jeg ta enda flere stiklinger for at spredningens skal skje enda raskere. Dette bare området vil jeg skal dekkes av den søte Vårkjærminne.

Nå er den atter blitt vårens vakreste eventyr i min hage!

Mer informasjon om Vårkjærminne

 • Det latinske navnet er -omphalodes verna-
 • En lav staude med små, blå blomster i april - juni
 • Glimrende som bunndekke på et sted i hagen med sol - halvskygge, H4
Første gang jeg ble kjent med vårkjærminne var da jeg fikk en stikling av søsteren min som er midt i søskenflokken vår.

Hun bor idag i en leilighet og har ikke lenger glede av denne stauden, så jammen godt at jeg til tross for flyttinger o.a. har tatt vare på en aldri så liten stikling.

Kjenner du til vårkjærminne og har du lyst til å dele din erfaringer med meg og mine følgere? Bruk gjerne kommentarfeltet på Facebook.

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Dersom du leser innlegget på Ipad eller mobiltelefon så ligger skjemaet du kan fylle ut under de tre strekene øverst til venstre. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Kommentarer

 1. Tänk så olika namnen kan vara. I Sverige heter den ormöga. Inte alls lika vackert som ert namn. Jag har den på flera ställen där jag låter den breda ut sig som stora mattor. Jag tycker dom ändå är rätt enkla att rensa bort. Jag har också en vit, inte alls lika starkväxande som den blå men den kommer troget upp år efter år och breder ut sig en liten bit för varje år.

  Önskar dig en fortsatt fin vecka!
  /Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentarene din. Ja, hadde vi ikke hatt de latinske navnene, så hadde vi nesten ikke forstått hverandre over landegrensene :) Jeg har aldri sett dem i hvitt. Den skulle jeg gjerne hatt.

   Slett
 2. Jeg deler din glede og begeistring over Vårkjærminne. Den lyser som en himmel i vårbedene. Det er absolutt til å leve med at den sprer seg hemningsløst. Holder den under passe kontroll.

  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Så godt å høre. Jeg tenker også at det går godt an å kontrollere denne. Så vakker som den er har det i hvertfall fått plass hos meg for alltid :)

   Slett
 3. Det är så underbart söt med ett så förskräckligt fult namn på svenska. Min får gärna sprida sig betydligt mer än den gör, tycker att det går lite för långsamt här.

  SvarSlett
  Svar
  1. Rart med det. Når man først har bestemt seg for å plante noe som sprer seg godt, så tar det likevel tid i starten. Etter en til to sesonger sprer den seg raskt :) Og da kan man jo også dele den og sette litt her og der for å få litt fart på sakene :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua

Jeanette klarer seg utmerket med å ha terrasse som hage

Tips til bunndekkere i hagen