Det første bedet i Furulunden, før, underveis og etter


Siden det er flere av dere som spør om jeg kan dele utviklingen i hagen fra start og frem til nå, så skal jeg bruke noen bloggposter på vise deg før-, underveis- og nå-bilder. 

Da vi flyttet inn i Furulunden sommeren 2012, var det gjort noen grep som førte til at det var enklere for meg å starte min vei videre med hagen. Hekken rundt som besto av Berberis var byttet med Aronia/Svartsurbær. I veien fra garasje nummer to til inngangspartiet var det brukt belegningsstein.

Bedet under vinduet var beplantet med Rododendron og roser i forskjellige farger.


Allerede samme høst ble rosene fjernet. Hvis jeg ville hatt roser i hagen, så var det uansett ikke de fargene og sortene jeg ønsket meg. Naboene var imidlertid glade for å få flere roser. 

Jeg fikk også satt noen få tulipanløk, sånn for å komme litt i gang.


Våren 2013 ble vinduer byttet ut, de gamle var punkterte og lakk vann og kondens på innsiden. Husfargen ble etter hvert endret til brunsvart, en farge jeg har likt i mange år. Den er nøytral til alle farger og strukturer jeg ønsker å ha i hagen min (les; vår) Her ser du antydningen til hva jeg ville fortsette med; To Buksbom.


Det første jeg gjør når jeg skal beplante et bed inntil en husvegg er å legge aviser og elvestein innerst. Under taket på huset kommer det sjelden regnvann.så der er det ikke grovilkår for noe. Så hvorfor ikke avgrense bedet i tillegg til at jeg synes det er fint. De andre steinene du ser her er lagt for å kunne tråkke på inn til vannkranen.

Husk også å unne deg en viss bredde/dybde i bedet, gjerne 1,5 meter.


Plant de staudene du ønsker deg og bygg gjerne bed i høyden med klatrestativer. Jeg velger å la de stå fritt, altså ikke oppetter veggen. Da slipper jeg at noe ødelegger husveggen, samtidig som jeg synes det er kult med frittstående klatrestativer.

Det fineste og mest praktiske er å ha de høyeste plantene bakerst i bedet. Velg planter som passer til solforhold og jordsmonn. Det siste kan du jo bearbeide til nesten hva du vil hvis grunnlaget er sånn noenlunde.

Dessuten er det fint å tenke variasjon i planter som blomstrer eller har fine bladverk fra tidlig vår og utover høsten.


Dette bildet er fra i fjor, og som du ser så har Klematie Bateman vokst klatrestativet over hodet for å si det sånn. 


I år er stativet byttet ut med et fra Twofaces som jeg er kjempefornøyd med og som er romslig og høyt nok for denne Klematisen.


Her er høstplantene i gang i fjor. Jeg må smile litt av alle rådene jeg gir; De høyeste plantene bakerst og sånt. Som du ser har Høstanemonen spredd seg så de ikke lenger følger nevnte prinsipp. Da er det bare frem med spaden og flytte på dem. Noen flytter jeg bakover og andre skal jeg bruke i et annet bed som ikke er helt ferdig.

Ferdig du liksom. Er det noe som blir ferdig i en hage da? Ikke her i Furulunden ihvertfall. Jeg flytter og planter om, stadig noe som har blitt for mye eller for stort eller ditt eller datt. Nye ideer blir det jo også en del flytting av. Her har du i alle fall en start på noe som du kanskje kan dra nytte av.

Er det noe du lurer på så ikke nøl med å spørre meg. Jeg svarer deg som best en hageentusiast kan.

Synes du innholdet i denne bloggposten er fint/interessant, så blir jeg glad dersom du deler det med dine venner. Du kan få e-post ved hver ny bloggpost fra Furulunden ved å legge inn e-postadressen din under 'Abonner' øverst på siden.

Kommentarer

 1. Det er rigtig fint med alle de overvejelser du gør dig, og så sjovt at følge udviklingen i et bed ad gangen. Jeg kan også godt lide du tager huset i betragtning og får hus og have til at smelte sammen i en smuk enhed. Der er så mange ting at tænke over, men det er det jeg bruger vinteren til - alle planerne.
  Vi er flyttet til en ny have for et halvt år siden og har fjernet Rhododendron'erne her i foråret. Roserne bliver det næste. Der er så mange andre planter jeg hellere vil se på, og roser er så irriterende med deres torne.
  Glæder mig til at følge med i udviklingen af andre dele af din have. Det ser så godt ud - det du allerede har lavet.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du kan ha nytte av å titte innom meg, Ulla. Lykke til med alle dine planer, det er en lise for sjelen å kose seg i hagen :)

   Slett
 2. Hei. Det er alltid moro å se før og etterbilder. Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det liker jeg så godt også, Hanne-Lise :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua

Tips til bunndekkere i hagen

Jeanette klarer seg utmerket med å ha terrasse som hage