Når gartneren går på tvers av sin kunnskap - Agnbøk


Vi spadde opp en nysatt Svartsurbærhekk (Aronia) for å erstatte den med Agbøk (Carpinus Betulus) for fire år siden. Etter en stund, samme året så snakket jeg med gartner fordi jeg synes plantene rett og slett ikke så friske ut, de var gule og rare. Jeg fikk beskjed om at de nok manglet næring.

Så følgende vår, tro jeg skikkelig til. Jeg tenkte at skal det bli noe av denne hekken, så må den ha næring. Så på med hønsepellets og helgjødsel. Da ble det rett og slett for mye 'Møllers Tran'. Noen av plantene (les: en hel del) døde rett og slett. Det er hageentusiasten det skjønner du.

For å bedre på de gjenværende plantene, ble jeg bedt om å klippe dem ned til 60 cm, noe jeg helst ikke ville gjøre. Jeg vet jo at denne type plante ikke skal klippes før den har nådd ønsket høyde. Men jeg bøyde meg for tipset (jeg fikk det samme tipset av flere gartnere) og klippet den ned til 80 cm. Hadde bare gartneren fortalt meg at jeg samtidig måtte binde opp ett nytt toppemne, så hadde jeg sluppet disse hullene i hekken som du ser på bildet her.


Idag har jeg funnet nye toppemner og bundet opp hekken der hvor den har vokst seg litt skjev og rar. Den gror jo noe aldeles utrolig i løpet av en sesong så det ordner seg nok.


Nå er jeg så heldig at ved et av hullene så ser jeg rett over til naboens flotte Rododendron, så noen krise er det ikke å snakke om, men altså:

Det er ikke alltid rett å gjøre som gartneren sier, sjekk hos flere (jeg gjorde det og fikk samme råd). Hekken har blitt kraftig og de aller fleste steder så har den strukket seg mot høyden på egenhånd, men likevel: Hadde jeg bare visst. Jeg hadde en gartner på besøk forleden dag og hun fortalte meg hva jeg måtte gjøre.

Men en ting er sikkert: Jeg lærer stadig noe nytt i hagen. Til tross for mange feil gjennom årene, så er og blir den en lise for sjelen.

Synes du innholdet i denne bloggposten er fint/interessant, så blir jeg glad dersom du deler det med dine venner. Du kan få e-post ved hver ny bloggpost fra Furulunden ved å legge inn e-postadressen din under 'Abonner' øverst på siden.

Kommentarer

 1. Vi lærer så lenge vi lever sies det og fint er vel det. Vi har også gjort oss noen erfaringer i hagen ved å gjøre feil fra begynnelsen av, men det ordner seg som regel allikevel. Bra valg av hekk forresten!
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Det fine er jo at det meste gror og gror til tross for våre feil :)

   Slett
 2. Hei. Vi har den samme hekken mot gata. Våres er nå 2 år, den kommer seg. Har gjort mye feil opp gjennom årene, men det er feilene vi lærer av. Ha en fin tid i hagen.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det meste i hagen er heldigvis opprettbart :)

   Slett
 3. Skulle gjerne hatt agnbøkhekk selv, men er nok ikke herdig hos meg. De er så fine og tette - og det blir nok din også etterhvert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Er veldig glad for valg av hekk, tross feil.

   Slett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua

Tips til bunndekkere i hagen

Jeanette klarer seg utmerket med å ha terrasse som hage