Blir du med på en rundtur i Furulundens forhage en sensommerdag?


Jeg har fått forespørsler om å vise flere oversiktsbilder fra hagen min, spesielt fra deg  som skal igang med å danne egen hage. 

Så da starter jeg med en oversikt hvor jeg står på trappen til inngangspartiet og ser utover. Hagen startet såvidt sitt nye liv sensommeren for fem år siden da vi flyttet inn. Alt det du ser i denne bloggposten er gjort i løpet av den tiden. 

"Les mer om: Hvordan lage en sirkel i brostein

"Les mer om: Hvordan jeg lager rektangulære bed

Fordi tomten er flat, så bygger jeg i høyden med klatrestativer. Jeg er også glad i å bruke struktur, bladformer og -farger. 

Som grunnlag for alt jeg planter i Furulunden, så tenker jeg blant annet:
  • Jordsmonn. Her er det pakket leire, så den må bearbeides for at plantene skal få oksygen. Jeg bruker for det meste kompost i bedene. Jeg har både kald- og varmkompost å ta av, i tillegg har det gått med noen sekker med kukompost for å si det sånn. Det kan også være lurt å bruke en del sand blandet i komposten. Det gjør jorden ennå mer luftig.
  • Hvilke planter som trives hvor, i forhold til sol
  • Farger - hvilke liker jeg, hva passer sammen osv.
  • Form på bedene
  • Høyde
  • Så kan jeg trøste deg med at her i Furulunden så flyttes det om på, fjernes, fornyes under hele prosessen
  • Tenker blomstring fra vår til høst - at det er liv i hagen og at det skjer noe gjennom hele sesongen
  • Begrensning er en kunstart som er krevende, det blir fort mange sorter. Noe av det som går igjen i hagen min er liguster og kuler av forskjellig art. Purpursolhatt, Høstanemone, Lavendel og Hasselurt er også en gjenganger. Ellers tulipaner, hvite narsisser og høye, hvite og lilla Allium m.m.
I det første rektangulære bedet har jeg for det meste fargene blått og hvitt, med innslag av tulipaner i svart. Det andre rektangulære bedet har jeg vinrødt mot svart og lys rosa. Jeg er i ferd med å supplere med prydgress i begge bedene i år.Her titter jeg gjennom hekken fra utsiden av hagen. Syrinhortensiaen (Hydrangea paniculata) gleder meg med å vokse seg større for hvert år.

"Les mer om: Prosjektet rundt furua - fra a til åPurpursolhatt (Echinace purpurea) er en yndet sensommer-/høstplante i Furulunden.
Det er en kjent sak at hageentusiaster ikke setter stussen ned så ofte, men sitteplasser er både fint og nyttig.

I kveldssol.


Dette og det neste bildet er tatt over de nyeste tilskuddene av bed i hagen. Det tar litt tid før alle "hull" i bedene er fylt opp, så i år har jeg puttet inn noen ønskete planter for å få litt fortgang i tette bed.


Jeg er litt over middels glad i kuler av forskjellige slag, så jeg bruker dem flere steder i hagen. Om du lurer på hva du skal begynne med i hagen din, så er mitt tips; Planter formet som kuler. Det gir en fantastisk struktur og er fine elementer nesten overalt (min påstand).


Jeg har ikke så mye "dilldall" i bedene, men litt rust og denne vinballongen får være på en vedvarende visitt.


Tingeling.


Her er hus og hage fra sensommeren 2012 etter overtakelse av eiendommen.

Har du noen spørsmål i forbindelse med hagen, så ikke nøl; Jeg svarer så godt jeg kan. Kanskje får du også litt hjelpe av plantemannen Morten Bragdø, som står til disposisjon for ting jeg ikke kan svare deg på. Stiller du spørsmål på min Furulundens Facebookside, hender det rett ofte at andre hageentusiaster står oss bi også.


Du kan få e-post ved hver ny bloggpost fra Furulunden ved å legge inn e-postadressen din under 'Abonner' øverst på siden. Synes du innholdet i denne bloggposten er fint/interessant, så er det bare hyggelig dersom du deler det med dine venner.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

En hage med frodig villskap og interiør både ute og inne

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Har du Allium i hagen din? Bruk gjerne frø til formering

Agapanthus - en sommeryndling

Urter til tørk og frys - er du klar?