Urter til tørk og frys - er du klar?

Urter fra pallekarmer i hyttehagen. Furulunden

Så er august her, og en ny omgang urter kan plukkes inn og tørkes. På sommeren når vi mer eller mindre bor på hytta, så brukes de friske i te, mat og salater. 

Det er best å plukke urtene om morgenen og før de blomstrer. Ikke slik å forstå at urtene ikke kan brukes etter blomstring, men da er de ofte ikke fullt så myke.

Mitt tips er: Plukk inn en del av urtene før blomstring og la noen kvister få stå til insektene. Urteblomstene er også fine å plukke inn til en vase for å pynte opp litt.

Urter fra pallekarmer i hyttehagen til tørk. Furulunden.

Tørking av urter

Det er forholdsvis små kvanta urter som tørkes hos meg, men det holder til smakstilsetninger helt til neste års vekstsesong er i gang. Jeg har timian, oregano, salvie og flere typer mynte.

Jeg har et treetasjers tørkeopplegg som ved endt tørking kan vaskes, pakkes sammen og legges bort til neste tørkeomgang. Jeg dekker urtene med matpapir (for å unngå støv).

Gressløk og bredbladet persille som jeg også plukker inn egner seg best til å fryse.

Urtesalt med urter fra pallekarmer i hyttehagen. Furulunden.

I tillegg til bruk som jeg nevner over her, så er mitt hjemmelagde urtesalt/-krydder veldig populært. Både her i heimen og ellers som vertinnegaver. 


Har du noen tips til oss om hva du bruker urter til? Kjempefint om du deler av dine kunnskaper i kommentarfeltet :) 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

En hage med frodig villskap og interiør både ute og inne

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Har du Allium i hagen din? Bruk gjerne frø til formering

Agapanthus - en sommeryndling