Tips til lettvint bruk av selvplukket mose - diy


Jeg må bare innrømme at den siste tiden har vært veldig travel og jeg har rett og slett ikke rukket, les; orket å lage mosekuler, enda så fint jeg synes det er. 

Men jeg gikk meg en tur i regnvær i Fredrikstadmarka forleden dag hvor målet var å plukke den grønneste og fine mosen som jeg trenger i hagen, og også i noen dekorasjoner til advent og jul.


Jeg får flere goder ut av en kort skogstur når jeg først har fått på meg passende habitt, som denne dagen er regntøy, nemlig:
  • Kortreist tur
  • Mosjon
  • Det er en lise for sjelen
  • Fritt rom for tanker og inspirasjon 
  • Så er det mosen da, som er helt unnværlig for meg

Når høstplanter er på plass i krukkene, er det jammen fresht og fjongt å dytte litt mose nedi sprekker her og der i krukkene, ikke sant? Det finnes snarveier til å bruke mosen når orket/tiden ikke strekker til for å lage mosekuler; Nemlig å fylle krukkene med kongler (og det har jeg nok av i Furulunden kan jeg fortelle deg), ta litt mose på toppen og dytte den godt nedi, og vips så er det dekorasjon god nok synes jeg. Hva synes du?

Når de små leirkukkene i tillegg er mosegrodde, ja, da blir det innertier for meg. Jeg er så glad i det rusikke uttrykket.


Lerkekongler er noen av de fineste kongler jeg vet om og når jeg kan plukke dem utenfor sykehjemmet hvor mamma og tante bor, så er det jammen lettvint også. En liten gren av lerkekongler her og der gjør susen, spør du meg. Og det gjør du vel, kremt, hehe.


Ingen svart jord igjen i mine krukker, nei. Grønt vil jeg ha det.


Jeg er heldig sånn, her jeg bor er det er mulighet for skogsarealer innen rekkevidde. Her ser du ett par mosetyper, men sannheten er at det er mange flere typer, se lenger ned i innlegget.


Spesielt er jeg kjempeglad for denne mosetyper som omfavner steiner i massevis. Den er så fin til å lage mosekuler av fordi den er så tynn og jeg får av store biter av gangen. Den bruker jeg også i krukker hvor jeg dekker større jordarealer.

Så, tar du deg en kortreist tur, er jeg nesten overbevist om at du kan få med deg finfin mose hjem. Hvid du vil da. Resten av mosen jeg har plukket har jeg stående i plastposer i garasjen til det nærmer seg advent og jul, så får vi se hva jeg skal bruke den til.

Ha en finfin søndagskveld da du, så snakkes vi.

Mer informasjon om mose (Wikipedia):


  • Moser er en gruppe primitive landplanter som mangler ledningvev og med tydelig generasjonsveksling. Det utgjør imidlertid ikke en monofyletisk gruppe, men representerer en evolusjonsmessig «grade» av primitive vekster. 
  • Under fellesbetegnelsen moser inngår levermoser (Marchantiophyta), bladmoser (Bryophyta) og nålkapselmoser (Anthocerophyta). 
  • Levermosene er de mest basale landplantene, mens det er nålkapselmosene som er nærmeste slektninger (søstergruppe) til karplantene. Levermosene har ca. 5000 arter på verdenbasis og i underkant av 300 i Norge. 
  • Bladmosene er de mest artsrike med ca. 13 000 arter i verden og ca. 800 i Norge. 
  • Nålkapselmosene er en veldig liten gruppe med bare 150 kjente arter, av disse er to funnet i Norge.


Du kan få e-post ved hver ny bloggpost fra Furulunden ved å legge inn e-postadressen din under 'Abonner' øverst på siden. På mobil og Ipad kan du få hele menyen for siden ved å trykke på de tre strekene øverst til venstre på siden. Synes du innholdet i denne bloggposten er fint/interessant, så er det bare hyggelig dersom du deler det med dine venner.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

En hage med frodig villskap og interiør både ute og inne

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Har du Allium i hagen din? Bruk gjerne frø til formering

Agapanthus - en sommeryndling

Oppussing av hytta - før og etter