Tips til lettvint bruk av selvplukket mose og litt mer...

Tips til lettvint bruk av mose - dekorasjon i Furulunden

På høsten og før frosten er her, går jeg gjerne en tur i Fredrikstadmarka eller i skogen rundt her jeg bor for å plukke med meg den fineste mosen. 

Den bruker jeg både i krukker ute i Furulunden, men også til å dekorere i interiøret i adventstiden og julehøytiden.

Tips til lettvint bruk av mose - Stilleben med mose som dekorasjon

Jeg får flere goder ut av en kort skogstur når jeg først har fått på meg passende habitt, nemlig:
 • Kortreist tur
 • Mosjon
 • Det er en lise for sjelen
 • Fritt rom for tanker og inspirasjon 
 • Så er det mosen da, som er helt unnværlig for meg
Tips til lettvint bruk av mose - rundt planter i krukkene

Når høstplanter er på plass i krukkene, er det jammen fresht og fjongt å dytte litt mose nedi sprekker her og der i krukkene, ikke sant? 


Tips til lettvint bruk av mose . putt dem opp i leirkrukker

Det finnes snarveier til å bruke mosen når orket/tiden ikke strekker til for å lage mosekuler; Nemlig å fylle krukkene med kongler (og det har jeg nok av i Furulunden kan jeg fortelle deg), ta litt mose på toppen og dytte den godt nedi, og vips så er det dekorasjon god nok synes jeg. Hva synes du?

Når de små leirkukkene i tillegg er mosegrodde, ja, da blir det innertier for meg. Jeg er så glad i det rustikke uttrykket.

Tips til lettvint bruk av mose - Mose med kongler

Lerkekongler er noen av de fineste kongler jeg vet om. 

En liten gren av lerkekongler her og der gjør susen, spør du meg. Og det gjør du vel, kremt, hehe.

Tips til lettvint bruk av mose - rundt julerose

Ingen svart jord igjen i mine krukker, nei. Grønt vil jeg ha det.

Tips til lettvint bruk av mose - her er jeg på mosetur

Jeg er heldig sånn, her jeg bor er det mulighet for skogsarealer innen rekkevidde. Her ser du ett par mosetyper, men sannheten er at det finnes mange flere typer, se lenger ned i innlegget.

Tips til lettvint bruk av mose - mosesteder i skogen

Spesielt er jeg kjempeglad for denne mosetyper som omfavner steiner i massevis. Den er så fin til å lage mosekuler av fordi den er så tynn og jeg får tatt av store biter av gangen. Den bruker jeg også i krukker hvor jeg dekker større jordarealer.

Så, tar du deg en kortreist tur, er jeg nesten overbevist om at du kan få med deg finfin mose hjem. Hvis du vil da. Resten av mosen jeg har plukket har jeg stående i plastposer i garasjen til det nærmer seg advent og jul, så får vi se hva jeg skal bruke den til inne i interiøret.

Ha en finfin dag da du, så snakkes vi. Obs! Husk å spørre grunneier om det er greit å ta med seg litt mose hjem da :)

Mer informasjon om mose (Wikipedia):

 • Moser er en gruppe primitive landplanter som mangler ledningvev og med tydelig generasjonsveksling. Det utgjør imidlertid ikke en monofyletisk gruppe, men representerer en evolusjonsmessig «grade» av primitive vekster. 
 • Under fellesbetegnelsen moser inngår levermoser (Marchantiophyta), bladmoser (Bryophyta) og nålkapselmoser (Anthocerophyta). 
 • Levermosene er de mest basale landplantene, mens det er nålkapselmosene som er nærmeste slektninger (søstergruppe) til karplantene. Levermosene har ca. 5000 arter på verdenbasis og i underkant av 300 i Norge. 
 • Bladmosene er de mest artsrike med ca. 13 000 arter i verden og ca. 800 i Norge. 
 • Nålkapselmosene er en veldig liten gruppe med bare 150 kjente arter, av disse er to funnet i Norge.
Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Kommentarer

 1. Mose er kjempeflott og passer perfekt nå på høsten og gjennom jula. Hvordan er det med småkryp når du tar med mose fra skogen og inn i leiligheten? Fungerer det best til ute-dekor?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har jeg egentlig aldri tenkt på fordi den ofte har blitt liggene en god stund i garasjen før bruk i interiøret. Men jeg fikk høre nylig at en bekjent hadde fått flått-bitt etter å ha tatt den inn. Så på med hansker, vi kan i alle fall bruke den ute :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Jeanette klarer seg utmerket med å ha terrasse som hage

Tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua

Tips til bunndekkere i hagen