Bruk sand som drenering i krukkene dine, hvorfor?


Er det noe vi vet så er det at planter trenger oksygen. Det får de hvis du har sand i bunnen av krukka slik at plantene kan strekke røttene sine gjennom komposten og nedover i sanden. 

Hvis det danner seg vann i bunnen av krukka, enten du bruker kongler eller lecastein, så har blomstene lett for å råtne. Så selv om det har funka for meg i mange år å bruke kongler i bunnen av krukka, så er det ikke dermed sagt at det er et godt råd hva drenering gjelder, i følge Morten Plantemann. Og jeg forstår det når jeg tenker meg om. Røttene kommer jo ikke videre heller når jeg først har kongler og deretter aviser. 

Jeg holder dog fortsatt på at kongler fungerer godt til å fylle opp store krukker. Det er et lett materiale og som mange har tilgjengelig like utenfor stuedøra. Jeg vil så legge avispapir over konglene. Men selve dreneringsjobben, ja der fungerer nok sanden bedre. Det er rart med alt det gamle vi har lært, det sitter godt. Men jeg er av den oppfatning at jeg vil drive hagen min på mest mulig naturlig vis, og det vil sikkert du også. Da tar vi vel med oss råd fra en plantemann som vil plantelivet det aller beste? Jeg ønsker i alle fall ikke å tilføre hagen min gift eller kunstgjødsel. Ei heller torv.

Her kommer altså dagens tips

  • Bruk sand nederst i krukkene dine
  • Deretter 25-30 cm lag med kompostjord av den beste sorten
  • Bruker du god kompostjord i krukkene dine, trenger du ikke bytte ut jorda hver sesong. Tvert om, jorda blir bare bedre og bedre år for år. Det jeg gjør er å ta av det øverste laget og tilføre kompostert jord (kukompost feks)
  • Klipp bort det visne i krukka, og dytt rasket ned i jorda. Gamle røtter må i så fall tas opp og deles så de ikke ligger igjen i krukka som en diger klump.
  • Du kan godt blande inn grønne blader og en epleskrott eller to også
Naturlige omgivelser gir best vekst. Levende kompostrik toppjord full av mikroorganismer og en drenerende naturlig sandrik bunn, gir en fantastisk sterk og sunn vekst uten sykdommer og skadedyr.


Tips til jord i krukker

  • Vanlig plantejord (torv) er det ingen planter , kanskje bortsett fra noen myrplanter, som har glede eller nytte av.
  • Morten Bragdø nevner også at vanlig kukompost er et godt stykke fra beste sorten, med sitt nærmere 70 prosent torvinnhold.
  • Lecakuler er det fortsatt ingen planter som vet hvordan de kan nytte. Jeg tenker at de fungerer som fyllmasse når krukkene er store (se hva jeg skriver om det lenger oppe her).
Altså: Sand i bunnen og god kompostjord på toppen som selve fundamentet for god krukkevekst.

Kilde:

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Jeanette klarer seg utmerket med å ha terrasse som hage

Tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua

Tips til bunndekkere i hagen