Et blomsterbed gjennom fire årstider - tips til stauder

Hagen i vinterskrud

Når det legger seg et hvitt lag med snø ute i hagen, så nyter jeg det, men etterhvert så melder trangen seg til å se det spire og gro igjen. 

I dette innlegget vil jeg vise deg blomsterbedet som er rett under stuevinduet vårt, gjennom fire årstider, og du må belage deg på et bildedryss. Håper du kan kose deg litt mens du blar deg gjennom årstidene samt kanskje få noen ideer til stauder som du kan bruke i blomsterbed i din egen hage. De fleste stauder kan du også plante i krukker hvis du skulle ønske det.

Miscanthus full av snø

Dette synet er en av grunnene til at jeg ikke rydder i hagen før vintersesongen. Det er som små skulpturer rundt i hagen når rim eller snødryss dekker plantene.Julerose, Helleborus niger


Den første av alle stauder jeg titter etter er julerosen, Helleborus niger. Den viser seg i knopp allerede i desember. Akkurat nå ligger den gjemt under et snødekke, men jeg vet at den er der for jeg så den før snøen kom.

Ta med deg tips om å blande din egen levende jord 


1. Kjøp kompostjord hvis du ikke har tilgang på jord fra komposthaug. Styr unna jord med torv, gjødsel, kokos og alle andre tilsetninger.

2. Ta med en sekk ut i naturen, for eksempel nærmeste skog, for å sanke inn mat til jorden. Brunt løv, råtnende stokker og visne gresstuster kryr av mikroorganismer som planter lever av. Skal du dyrke grønnsaker, ta også med grønt løv og ugress uten røtter.

3. Bland ingrediensene inn i kompostjorden og bruk den i bed, krukker og der du har planter. Jordblandingen kan brukes umiddelbart og holder seg levende i årevis hvis du fortsetter å mate den med skogssnadder hvert år.


Blomsterbed en tidlig vårdag

Vårløker er takknemlige planter som oftest kommer tilbake år etter år. De moderne tulipanene er ikke så enkle å få til å komme tilbake i mange år, så her sper jeg på med noen nye løker hver høst.

Blomsterbed med tulipaner og andre vårvekster


Det er en glede hver vår å kunne rusle rundt i hagen for å sjekke hva som er på vei opp akkurat nå. Tipper at du også liker det, eller?

Lilla Allium

Stauder jeg har i dette bedet:

 • Løytnantshjerter
 • Lysblå fioler
 • Rododendron, hvit/lysrosa
 • Buksbomkuler
 • Tulipaner
 • Allium
 • Peoner, hvit og rødrosa
 • Klematis
 • Lavendel
 • Hvite høstanemoner
 • Purpursolhatt

Midt i all planlegging så vil vi vel passe på å nyte hver eneste hagestund?

Blomsterbed med peoner i blomst

Rett som det er har tulipaner, Allium og løytnantshjerter takket for seg for denne gang, peonene strutter og klematis gjør seg klar til en egen ballettoppvisning. Er du klar for det nå?

Disse overgangene er bare helt fantastiske, men vi på passe på å nyte dem, for de går ganske fort.

Klematis og Allium i sameksistens

Rett som det er har klematisen i dette bedet startet sin oppvisning. 

Husk at det kan gi en fin virkning dersom du planter klatreplanter i blomsterbedet. De trenger ikke nødvendigvis å klatre oppetter en vegg. I hagen min har jeg satt inn flere rustne klatrestativer som ikke lener seg inntil en vegg. Uansett er det flott å få inn høyde i bedene.

Nærbilde av klematisUtsprunget, hvit peonHumlevennlige planter

Insektsvennlige planter ligger i bakhodet når jeg velger til blomsterbedene mine. Det er lurt å passe godt på dem. Det gjør jeg både med tanke på plantevalg, men også ved at jeg ikke bruker kunstgjødsel og sprøytemidler i hagen. Bzzz!!

Blomsterbedet venter på utsrpring av lavendel

Etter at våren og forsommeren er over, så er det en periode hvor grønnsværet overtar i dette blomsterbedet, dog med innslag av lavendel. 

Purpursolhatt i knopp

Stauder som lyser opp om høsten

Når purpursolhatten, echinacea purpurea, begynner å vise seg er det klart at en ny sesong er på gang, nemlig høsten. Bare en digresejon: Knoppstadiet er noe av det vakreste jeg ser. Er du enig?

Høstanemone i vekst
Høstanemoner, anemone hupehensis, både hvite og rosa, trives godt i hagen min og den sprer seg godt. Den kan godt overta bedet, så vær obs på det. 

Her hos meg har jeg lagt vekt på at jeg vil ha mye av dem i bedene. De lyser opp gjennom hele høsten.

Høstanemoner og purpursolhatt i høstbedet

En årstid går over i en annen, og det skjer så raskt. Skal vi være enige om at vi vil dvele ved hver eneste endring i hagen?

Hagen er virkelig en lise for sjelen min. Er den det for deg også?

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua

Jeanette klarer seg utmerket med å ha terrasse som hage

Tips til bunndekkere i hagen