Rektangulært bed nr. 1 gjennom fire årstider

Rektangulært bed nr. 1 etter noen år

Foruten bedet som er under stuevinduet, så er det rektangulære bedet det første  som ble gravd ut på plenen. Jeg kom over noen bilder fra en hage som Claus Dalby hadde vært på besøk i. 

For meg som elsker runde former og firkanter så falt jeg nesten i staver når jeg fikk se et blomsterbed som hadde en rektangulær utforming.

Jeg lot meg fascinere av at hekken rundt bedet ikke var en hel rektangel, men hadde innhugg til en busk og et tre. 

Så nå vet du det. Jeg suger ikke all inspirasjon fra eget bryst, men henter inspirasjon, litt her og der. Det er heller ikke sånn at jeg kopierer slavisk, men jeg kan se noe jeg liker og så komponerer jeg det slik jeg vil ha det i hagen min/vår.

Rektangulært bed nr. 1 gjennom fire årstider - Utgraving av det rektangulære bedet

Hvor starter jeg?

I dette rektangulære bedet startet jeg litt bort fra inngangspartiet, for jeg visste at jeg ville lage en liten sitteplass der, med mulighet til å ha krukker og en lyslykt like ved trappen. 

For å grave ut stykker av plenen bruker jeg et fantastisk redskap som er formet som en halvmåne. Det er en utrolig sak som er helt uunværlig i Furulunden. Den er mye enklere å bruke enn en spade til akkurat dette formålet.

Her ser du huset som nylig har fått nye vinduer (2013) og venter på den brunsvarte malingen.

Hekken rundt bedet o.a. er plantet

Stauder jeg har i dette bedet:

  • Hekk av liguster
  • Familie epletre (dvs at det er tre sorter på ett tre) som er byttet ut med et Agnbøkstre
  • Buksbom
  • Perleblomster
  • Forglemmeiei
  • Hvite og svarte tulipaner
  • Hvit allium
  • Storhjelm
  • En blå klematis
  • Hvit høstanemone
Jeg tenker ofte blomstring fra vår til høst når jeg planter/lager nye bed. Det er så fint når plantene avløser hverandre i blomstring. Jeg kan også like at det er bladformer som er fine selv om de ikke er i blomst.

Er det noe som ikke trives så blir det byttet ut, men fargene holder jeg i hvitt og blått, med unntak av svarte tulipaner (Night of Queen) og grønnsværet. Staudene jeg nevner her har så langt vist seg å trives kjempegodt, så de utvikler seg mer for hvert år. En ren og skjær hageglede altså (hører du at jeg smiler fornøyd?).

Innhugg til familie epletreet

Det er to innhugg i Ligusterhekken, ett til Buksbom og et til et tre. 

Epletreet som sto her i starten er flyttet til et bedre egnet sted. Jeg ville ha noe enklere i dette bedet, noe som kun er til pryd.

Tulipaner og hekk i vekst.


Bedet et år etter det over


 Ettårig forglemeiei

Ettårig forglemmegei som også passer utmerket godt i krukker på forsommeren. Den er som du ser knallblå og er et syn der den lyser opp i hagen. Jeg har et håp om at den har frøsådd seg og vil komme tilbake i bedet fremover også. Det er jo en skikkelig bonus hvis den dukker opp.

Hvit allium med marihøne på besøk

De høyreiste Alliumene kan jeg ikke unnvære i hagen. Enten de er hvite eller lilla. Er de ikke fine?

Oversiktsbilde over flere bed

Det rektangulære bedet sett fra inngangspartiet. Hekken har virkelig tatt form og markerer det jeg ønsker for de to rektangulære bedene; Litt stramt, men tillater et romantisk og bustete innhold hvis du skjønner hva jeg mener.

Klematis i rustent klatrestativ

Klatrende planter trenger slettes ikke å lene seg inntil en vegg. Det passer utmerket å la dem slynge seg oppover i et klatrestativ ute i et hvilket som helst bed.

Hvit høstanemone

Høstanemoner er så utrolig flott synes jeg. Ikke minst når du ser dem inn i øynene.

Rektangulært bed sett fra bedet rundt furua

Det er jo artig å se det litt på avstand også. Selv veldig langt ifra blir det aldri, for tomten er ikke diger akkurat. Her får du et blikk på hvordan klatrestativene tar seg ut.

Dette bildet er tatt før fontenen kom på plass.

Rektangulært bed nr. 1 gjennom fire årstider - Bedet i høstskrud

Slik tar bedet seg ut når høsten har inntatt Furulunden. Selv om jeg aksepterer mørketid, stearinlys og fyr på peisen, så er det noe eget med våren og sommeren i hagen. Er du ikke enig?

Bedet dekket av hvit snø

Jeg har lyst til å oppmuntre deg til å la deg inspirere fra forskjellige hager, tenke litt gjennom hvilken stil du ønsker deg og deretter forme hagen litt etter litt. 

Det blir jo resultater etterhvert, men det tar tid å bygge opp en hage fra starten av slik jeg har gjort i Furulunden. Men det er jammen mye kos også. Som jeg så ofte sier så er hagen en lise for sjelen min, kanskje er den det for deg også?

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Hvaler Gjestehage – inspirerer deg til lagspill med naturen

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til hjemmelaget gåbortgave - svibler!

Klematis Summersnow - klatrer med tusenvis av blomster