Vi feirer tulipanens dag - juhu!!

Vi feirer tulipanene dag - Tulipaner og litt grønt
Foto: Tulipantips.no

Det er neppe noen blomst som med sitt knitrende bladverk og mange farger og kombinasjonsmuligheter som lokker frem like mange vårfornemmelser som tulipanen. 

Vi blir med og feirer tulipanenes dag synes du ikke det? 

Tulipanens dramatiske historie

Tulipanens historie er fylt med dramatikk og spenning for ingen annen blomst har hatt så stor innflytelse på politikk, økonomi og kultur som tulipanen.

Etter at tulipanene ble innført til Europa fra Asia på 1500-tallet ble den raskt en verdifull handelsvare og et statussymbol. Tulipanene kom først til Holland og det var bare overklassen som hadde råd til de sjeldne og dyre tulipanløkene. Folk gikk mann av huse for å kjøpe seg disse løkene, og etter hvert kunne sjeldne løker gå for skyhøye summer. Det hele endte med børskrakk, og finanskrisen var et faktum. Etter krisen stabiliserte markedet seg, og i dag er tulipan en stor eksportartikkel for Nederland, som eksporterer tulipanløker til hele verden.

Vi feirer tulipanene dag - Tulipan etter regn

Tulipanmani

På begynnelsen av 1700-tallet ble tulipanen dyrket både som hageplante og til medisinsk bruk. Planten ble raskt populær som handelsvare, spesielt i Nederland. I 1636 var tulipanløker den fjerde største handelsvaren der, etter genever, sild og ost. Folk likte disse flotte løkplantene så godt at de bød over hverandre for å få tak i dem, og det hele utviklet seg til en “tulipanmani”.

Botanikere krysset fram tulipaner som enda mer dekorative og fristende. Sorter med mørk farge eller striper var spesielt populære. Løkene ble vanligvis solgt ut fra vekt, og de kunne fortsatt ligge i jorden. 

Handelen med tulipanløk som ennå ikke hadde spirt, ble kalt “vind-handel”, fordi kjøper og selger ikke så varene de handlet med. Børsspekuleringen førte til at prisene ble høyere og høyere, og til slutt var ikke kjøperne villige til å betale for tulipanene. Prisene sank, og dette utløste et børskrakk i 1638. Da hadde mange satset hus og hjem for å få tak i sjeldne tulipaner.

Vi feirer tulipanene dag - Tulipaner i krukke.

En lang reise

Tulipanen stammer opprinnelig fra Tyrkia og Iran, hvor den, lenge før den kom til Europa, var en populær plante. Løk og frø dukket opp i de fleste europeiske land i slutten av det 16. århundre, hvor de ble utbredt sammen med krydderurter og andre vekster av korsfarere, krydderhandlende og munker.

Tulipaner i Norge

De første norske tulipanene ble dyrket i Bergen. Det var legen Henrik Høyer, som dro til Leiden i Holland, som brakte tulipanen til Norge. Høyer fikk med seg en rekke løker og knoller hjem til Bergen høsten 1596. Og våren 1597 blomstret tulipaner for første gang i Norge. Etter dette har det bare gått en vei; Selv etter 400 år er tulipaner fremdeles på mote. Vi nordmenn har dyrket tulipaner omtrent like lenge som hollenderne. Nå, over 400 år etter at de første tulipanene kom til Norge, er tulipanen fremdeles en trendy.

Vi feirer tulipanene dag - Tulipaner i vase.

Dramatikk og kjærlighet - legenden bak tulipanen

I fra antikkens Persia fortelles det om et forelsket par. Tragedien rammer dem med at den unge kvinnen blir drept av røvere. I fortvilelse rir den unge mannen rett utfor et stup og dør i fallet. Der blodet fra den unge mannen renner ned i jorden, vokser det opp noen vakre røde blomster som ingen har sett før – de første tulipanene. Blomstene hadde en fasong som lignet på en turban og fikk det persiske ordet Toliban.

Vi feirer tulipanene dag - Tulipan i blomsterbed.


Vi feirer tulipanene dag - Tulipan i forfall.

Tulipaner er fine også når de er i forfall. Da får de virkelig vist fram sine indre kvaliteter. Visste du forresten atTulipa er en slekt i liljefamilien?

 Kilde:

Tulipantips
Wikipedia

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Hvaler Gjestehage – inspirerer deg til lagspill med naturen

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til hjemmelaget gåbortgave - svibler!

Klematis Summersnow - klatrer med tusenvis av blomster