Slik lykkes du med frøsåing, fra a-å

Frøsåing i full gang

Jeg har ikke så stor plass til å oppbevare nysådde frø. Det lille jeg har sådd tidligere har jeg ventet med til ut i april for at spirene skal få mest mulig lys. Men nå er jeg i gang med plantelys. Jeg blir nemlig veldig inspirert av alle dere som sår i lange baner.


Det er klart at jeg også har lyst til å så litt tidligere for å komme skikkelig i gang. Det blir en lett blanding av grønnsaker og blomster her hos meg nå i første omgang. Jeg har nemlig bestemt meg for å få små og lubne planter i år. Ikke sånne lange og tynne greier som strekker seg etter lyset på utsiden av vindusruten. Da er det viktig at spirene får mest mulig lys. Derfor plantelys altså. 

Nå altså, starter en ny æra i Furulunden.
//Annonse

Lenger ned i innlegget får du en oversikt over hva jeg har sådd foreløpig. Det blir mer forkultivering av grønnsaker etter påske.

Å la barn få egne potter med frø som de har ansvaret for gir en lykke- og mestringsfølelse som er vel verdt å ta med seg. I tillegg er det jo ekstra gøy om barna blir glad i å leke seg i hagen. Det vet jo vi hageentusiaster er en lise for sjelen. Ikke sant?

Lenger ned her får du tips til hvordan du sår og jeg legger også ved en lenke til en video om frøsåing.

Såtilbehør fra GrowCamp, Danmark
 Foto: GrowCamp

Slik lykkes du med frøsåing

  • Bruk ferdigblandet såjord fra hagesenteret, eller legg et lite lag med sand i bunnen av en potte. Fyll deretter på med god kompostjord. 
  • Lag små groper i jorden og putt frø lett nedi, med god avstand mellom frøene. Hvis ikke du klarer det med de små frøene må du tynne når plantene har kommet skikkelig i gang.
  • Dryss et lett lag med sand over jorden etter at frøene er puttet i. Da unngår du at jorden sprekker og at det danner seg mose. Sanden sørger også for at plantene får litt luft og at de ikke råtner når de begynner å spire. Dersom du bruker såjord, er den porøs og fin å så i. Men da må du plante om spirene etter hvert å gi dem mer næringsrik kompost.
  • Vann godt før du dekker pottene med en glassplate eller et plastlokk. Plastfolie fungerer også fint. Sett pottene i et lyst rom som holder en romtemperatur på ca. 20 grader. 
  • Frøene begynner å spire etter ca. en uke. Når alle frøene spirer, fjerner du plasten/glassplaten. Hvis du sår tidlig så er det viktig med plantelys for at spirene ikke skal fyke i vei og bli lange og tynne. 
  • Dusj plantene godt og sett pottene i et litt kjøligere rom. Unngå direkte sollys. 
  • Plantene bør dusjes litt et par ganger om dagen. Når plantene har fått sine første karakterblad, de bladene som kommer etter de aller første hjertebladene må plantene pottes om (dersom du har brukt såjord, den er nemlig næringsfattig). 
  • Midten av mars er en fin måned for å starte opp med frøsåing. 
Såutstyr med LED plantelys fra GrowCamp i Danmark

Nå sår jeg med plantelys og bruker plantelys

I år har jeg nemlig fått oversendt såutstyr fra GrowCamp i Danmark. De ønsker at jeg skal prøve det ut, og det er ikke så veldig krevende å overtale meg til en sånn fin frøsyssel.

Hageentusiasten (les fruen i Furulunden) sår sine egne grønnsaker og sommerblomster med LED plantelys. Kan det bli artigere enn det da?

Her ser du 2 stk. LED plantelys 2, 60 cm til forspiring/forkultivering. Komplett sett med bordstativ, bakke, varmematte og tilbehør. Jada, jeg vet at jeg ikke trenger å bruke lys før det spirer i pottene. Dette er bare for å vise deg hvordan det fungerer.

Mine nysådde frø er:


Jeg har lagt inn lenker i frøene så du kan se hvordan de ser ut og hvor de er kjøpt.


Da kan vi vel ønske hverandre lykke til med årets frøsåing da vel. Har du kommet i gang da?

Husk å melde deg inn i Facebook-gruppen Hagetips. Der vi gir og får gode råd til hagene våre.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bli med på hagefugltellingen 2019

Elvestein er brukelig på flere måter i hagen

Tips til hvordan du lager dine egne papirpotter

Hagefugltellingen 2019 - resultater

Vinterpoesi i hagen - det er helg!