Dyrk grønnsaker økologisk - kortreist og sunt

Dyrk grønnsaker økologisk - kortreist og sunt. Her ser du grønnsaker og urter somjeg dyrker i pallekarm - hyttehagen

Enten du ønsker å dyrke på friland, i pallekarmer eller du er med i et andelslag, så er det en god start å tenke økologisk. Jeg mener at å samarbeide med naturen er det som holder i lengden.

Noen enkle huskeregler når du dyrker økologiske grønnsaker

 • Tenk på hvilke planter som gir til jorda og hvem som bruker av den
 • Siden vi ikke kan bruke plantevernmidler så er det viktig å forebygge sykdom fremfor å bekjempe den
 • Sterke, sunne planter
 • Grønnsaker er næringskrevende, så da bruker vi kompost å dyrke i. Både kald- og varmkompost er ypperlig jordforbedring og tilfører masse organisk materiale som er viktig for mikroorganismene i jorda.
 • Kompostert hønsegjødsel inneholder en del nitrogen som er viktig når vi trenger futt i kjøkkenhagen. Du kan tenke at dette er økologenes trumfkort ( i stedet for kunstgjødsel). Du skal likevel vite at det tar litt tid før effekten av den kommer.
 • Selv bruker jeg neslevann. Du kan lese her hvordan du lager eget gjødselvann.
 • Gressklipp lagt oppå jorda er også en god kilde til nitrogen, men har du problemer med snegler, ville jeg holdt meg unna gress da det kan forsterke problemet. Andre plantenæringsstoffer finnes i rik mengde i ulike typer kompost.

Dyrk grønnsaker økologisk - kortreist og sunt. Økologiske grønnsaker er høstet

Vekstskifte når du dyrker økologisk

Vekstskifte er et ledd i å forebygge angrep av skadegjørere som liker avlingen din like godt som deg. Det er spesielt viktig når det gjelder de jordboende soppene. Insektene har som oftest bein eller vinger og flytter seg dit plantene er, så dem må skremmes bort eller stenges ute.

Vekstskifte vil si at vi roterer plantene etter en oppsatt plan. Det vil si at det bør gå lengst mulig tid mellom hver gang en plantefamilie vokser på samme sted. Planter innen samme familie får ofte de samme sykdommene og angripes av de samme insektene.

En plantefamilie kan ha mange medlemmer slik som skjermplantefamilien der vi finner gulrot, selleri, fennikel, pastinakk, dill osv. Derfor vil det ikke hjelpe å plante gulrot etter dill for eksempel.

Noe annet som du også kan tenke på når du dyrker økologisk er å samplante fordi enkelte planter beskytter hverandre når det gjelder å forvirre skadedyrene. Som et eksempel kan jeg nevne å sette løkvekster sammen med gulrot. Løken skiller ut duftstoffer som gjør at gulrotflua ikke kjenner lukten av gulrota, og får dermed ikke lagt eggene sine.

Erter, bønner og mais eller potet, bønner og tagetes er eksempler på andre vekster som styrker hverandres vekst og utvikling. Det kan også være vakkert og lurt med noen blomstrende innslag i kjøkkenhagen. De tiltrekker seg nytteinsekter som kan hjelpe deg å holde skadegjørerne nede. En fuglekasse eller to kan også gjøre susen. Med å legge til rette for økologisk dyrking er det ikke sikkert at skadedyr blir noe stor problem i kjøkkenhagen din.

Jeg håper at du har blitt inspirert til å prøve deg på en aldri så liten kjøkkenhage i år. Kan du tenke deg noe bedre enn å gå barbeint ut i hagen å plukke og nyte av ditt eget spiskammers. Noe du tilogmed har mekka sjæl. 

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Dersom du leser innlegget på Ipad eller mobiltelefon så ligger skjemaet du kan fylle ut under de tre strekene øverst til venstre. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Meld deg gjerne inn i Facebookgruppen Hagetips Stedet hvor vi gir og får tips til hage.

Kilde: Egen erfaring og Hagetidend nr. 2 2017

Kommentarer

 1. Hadde bestemt meg for at i år skulle jeg begynne å dyrke litt grønnsaker. Har foreløpig blomster og bær i hagen. Men ila vinteren har jeg fått en dårlig rygg, så nå klarer jeg ikke engang å stelle skikkelig det jeg har. Håper på bedre tider til neste år, da jeg skal opereres i slutten av mai.
  Sånn kan det gå! He he!

  SvarSlett
 2. Huffda. Da er det bare å ta det med ro for deg i år da. Masse god bedring til deg fra meg :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Hvaler Gjestehage – inspirerer deg til lagspill med naturen

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til hjemmelaget gåbortgave - svibler!

Klematis Summersnow - klatrer med tusenvis av blomster