Lavendel - hvordan lage dine egne stiklinger?

Lavendel - hvordan lage dine egne stiklinger? - Lavendel - utsprunget

Lavendel er som et kinderegg, nemlig en duft-, pryd- og nytteplante i ett.

Dessuten passer lavendelen mange steder: 
 • I en samplanting i blomsterbedet, ikke minst sammen med roser
 • Som kant-/hekkplante
 • Den gjør seg godt i krukker
 • Utmerket i kjøkkenhage

Lavendel - hvordan lage dine egne stiklinger? - Potter klargjøres med jord for lavendelstiklinger

Hvordan lager du lavendelstiklinger?

Når toppene er klippet om våren er det lett som en plett å lage mange nye stiklinger av avklippet. Gjør klar potter. Min erfaring at jeg kan bruke nesten hva jeg vil av jord og blandinger, og lavendelen gror jevnt og trutt nesten uansett.

Ta gjerne jord fra hagen og blant med litt sand eller grus. Jeg har sågar, med hell, plantet dem rett i kukompost. Jeg prøver meg ofte utenfor det som er anbefalt og det ser ut som om mye kan fungere.

Da er det bare å putte nyklipte stilker ned i jorda. Tre stiklinger i hver potte.

Lavendel - hvordan lage dine egne stiklinger? - Topping av levendelstiklinger

Jeg klipper av toppene for å få mest mulig kraft ned hvor røtter skal etableres. La de være fra 3-5 cm. Vann pottene å la dem stå ute til de begynner å gro. Når de har fått skikkelig røtter, flytter jeg dem over i et ventebed slik at de står der og gror seg store og kraftige til året etter. Egentlig flytter jeg dem til ventebedet når jeg ikke helt vet hvor jeg vil ha dem :)

Hvis du har et sted du vil bruke dem samme år som du har satt stiklingene, er det ikke noe i veien for å sette dem direkte på vokseplassen. Jeg har lyktes med det også. Det er bare å prøve seg fram.

Lavendel - hvordan lage dine egne stiklinger? - Lavendelstiklinger året etter

Her ser du stiklinger som har har hatt godt av et år i ventebedet.

Lavendel - hvordan lage dine egne stiklinger? - Lavendelplanter med humlebesøk

Å tenke planter som insekter liker vet vi jo er viktigere enn noen gang. Har du lyst til å prøve deg på å lage stiklinger av levendel i år? Husk, det er lett som en plett :)

Medlem i e-postgruppen = tilsendt innlegg fra Furulunden

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Det er nemlig slik at nye innlegg ikke alltid popper opp på Facebooksiden din så du får se dem. Da er det kjempefint å få alt tilsendt på e-post. 

Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Dersom du leser innlegget på Ipad eller mobiltelefon så ligger skjemaet du kan fylle ut under de tre strekene øverst til venstre. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Her kan du melde deg inn i Facebooksgruppen Hagetips, sammen vet/kan vi mer om hagen vår. 
Har du lyst til å følge meg på Instagram, gjør du det enkelt her.

Kommentarer

 1. Tusen takk for tipset! Jeg sto faktisk og tittet på mine lavendel i dag og lurte på hva jeg skulle gjøre med dem... så kom dette tipset opp på Facbook (følger deg der), så det var flaks! Fram med saks, jord og potter i helga :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så utrolig fint det passet da! Jeg vil gjerne se hvordan det går med dine stiklinger etterhvert. Del gjerne bilder på Facebooksiden :)

   Slett
 2. Hvordan ser planta som du klipte avlegger fra ut når du har klippet den ferdig? Er alltid usikker når jeg skal klippe mine lavendelplanter? Kan du legge ut et bilde?

  SvarSlett
 3. Tar du av bladene på stilklbiten som skal ned i jorda?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua

Tips til bunndekkere i hagen

Jeanette klarer seg utmerket med å ha terrasse som hage