Lavendel - hvordan lage dine egne stiklinger?

Lavendel - utsprunget

Lavendel er som et kinderegg, nemlig en duft-, pryd- og nytteplante i ett.

Dessuten passer lavendelen mange steder: 
  • I en samplanting i blomsterbedet, ikke minst sammen med roser
  • Som kant-/hekkplante
  • Den gjør seg godt i krukker
  • Utmerket i kjøkkenhage

Potter klargjøres med jord for lavendelstiklinger

Hvordan lager du lavendelstiklinger?

Når toppene er klippet om våren er det lett som en plett å lage mange nye stiklinger av avklippet. Gjør klar potter. Min erfaring at jeg kan bruke nesten hva jeg vil av jord og blandinger, og lavendelen gror jevnt og trutt nesten uansett.

Ta gjerne jord fra hagen og blant med litt sand eller grus. Jeg har sågar, med hell, plantet dem rett i kukompost. Jeg prøver meg ofte utenfor det som er anbefalt og det ser ut som om mye kan fungere.

Da er det bare å putte nyklipte stilker ned i jorda. Tre stiklinger i hver potte.

Topping av levendelstiklinger

Jeg klipper av toppene for å få mest mulig kraft ned hvor røtter skal etableres. Vann pottene å la dem stå ute til de begynner å gro. Når de har fått skikkelig røtter, flytter jeg dem over i et ventebed slik at de står der og gror seg store og kraftige til året etter. Egentlig flytter jeg dem i ventebedet når jeg ikke helt vet hvor jeg vil ha dem :)

Hvis du har et sted du vil bruke dem samme år som du har satt stiklingene, er det ikke noe i veien for å sette dem direkte på vokseplassen. Jeg har lyktes med det også. Det er bare å prøve seg fram.

Lavendelstiklinger året etter

Her ser du stiklinger som har har hatt godt av et år i ventebedet.


Å tenke planter som insekter liker vet vi jo er viktigere enn noen gang. Har du lyst til å prøve deg på å lage stiklinger av levendel i år? Husk, det er lett som en plett :)

Her kan du melde deg inn i Facebooksgruppen Hagetips, sammen vet/kan vi mer om hagen vår. 
Har du lyst til å følge meg på Instagram, gjør du det enkelt her.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bli med på hagefugltellingen 2019

Elvestein er brukelig på flere måter i hagen

Tips til hvordan du lager dine egne papirpotter

Hagefugltellingen 2019 - resultater

Vinterpoesi i hagen - det er helg!