Når og hvordan beskjærer du frukttrær?

Når og hvordan beskjærer du frukttrær - Epleblomst i knopp

Nå kan du slappe helt av om våren og tenke at beskjæringen gjøres om sommeren, aller helst i juni.

Vi kan glemme alt vi har lært tidligere om beskjæringstidspunkt. Busker og trær har best av å beskjæres i sommerhalvåret, ikke i februar og mars.

Dette er godt nytt for deg som ennå ikke har fått til å trimme trærne i år. Du anbefales nå å drøye det enda litt - til etter blomstringen.

Når og hvordan beskjærer du frukttrær - Blomst på frukttre

Mer om beskjæring av frukttrær

All beskjæring påfører treet sårflater. Hvis du beskjærer i selve vekstsesongen leger såret seg selv innen kort tid, og dermed kommer det betydelig færre skadelige sopper og andre patogener (sykdomsfremkallende bakterier) inn i såret. Ved å beskjære om sommeren får du bedre frukt, friskere trær og du unngår sykdommer på plantene.

Kanskje var det hensynet til sine egne behov, ikke til plantens, at man tidligere valgte å beskjære frukttrærne tidlig på våren. På senvinteren var det ikke så mye annet å gjøre, og da kunne det passe godt få beskjæringen unnagjort. Men det er jo slett ikke slik at det får katastrofale følger om man følger de gamle rådene.

Jeg hørte i NRKhagenmin at gartneren sa han ville beskjære på våren, for på sommeren hadde han annet å gjøre, som å dra ut i båten å fiske makrell :)

Hvorfor er det best å beskjære frukttrær i juni?

Det er etter blomstring, og når du ser fruktemnene. Da kan du ta vekk de grenene som skygger for frukten og samtidig tynne frukten. Slik blir også frukten best.

Profesjonelle fruktdyrkere sitter egentlig inne med denne kunnskapen. Men de har et annet forhold til trær enn hageeiere bør ha. Fruktdyrkerne har et utnyttelsesperspektiv. For dem er det viktigst å drive frem mye frukt, ikke å skape vakre trær. De vurderer hele tiden risikoen opp mot arbeidskostnad og kan, om noe skulle bli smittet, ty til en ekstra omgang med giftsprøyting. Da er det ikke så farlig om man beskjærer på senvinteren.

Med beskjæring i juni unngår du også alle piskene, altså de nye skuddene som peker rett oppover og som kommer rundt snittene.

En kort oppsummering om beskjæring av frukttrær

 • Beskjæring skjer om sommeren med mindre planten trenger kraftig beskjæring
 • Frukttrær skal ha lys inn i kronen
 • Ingen grener skal vende innover i treet
 • Beskjær treet så det nesten blir som en oppslått paraply
 • Altså, jo mer sol og lys som treffer frukten, jo mer smakfull blir den.
Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Kilder:
Egen erfaring
Plantemannen Morten Bragdø (Hageboka)

Kommentarer

 1. Hei! En av grunnene til at epletrær beskjæres så tidlig, er at i juni er det så himla mye annet å gjøre. Jeg fisker ikke makrell, men det er mye som skal gjøres i hagen. Vi har flere store , gamle frukttrær og det er godt å være ferdig med beskjæringen. Greinene kan lett skade det som vokser under, Vi har bed under epletrærne. Epletrær er ikke blødere så de tåler seinvinter- beskjæring. Noe som er himla viktig, er hvor du kutter greinene. Det må aldri stå igjen greinstumper. Det vil føre til soppangrep. Hvis du gjør dette riktig, vil treet lukke igjen såret. De kan nesten beskjæres når som helst. Vakre trær vil vi ha.
  Min erfaring er at det er mange forskjellige måter å lykkes på.
  Ha det godt! Anne
  God helg! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint å få med din erfaring også :) Takk, søte du!

   Slett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua

Tips til bunndekkere i hagen

Jeanette klarer seg utmerket med å ha terrasse som hage