På vandring blant glade roser i Rosenlund rosarium i Småland

Eb vakker portal i roasariet i Jönköping, Småland

Da jeg ankom rosariet i Jönköping en vakker onsdag i mai hadde resten av reisefølget ikke ankommet. Jeg benyttet anledningen til å ta en titt inne i Rosenlund herregård som nylig var ferdig restaurert.

//Pressetur
Først og fremst var det rosariet vi var invitert til å beskue, men i og med at jeg også er interessert i arkitektur og historie, så jeg en mulighet til å se noe av det vakre interiøret som er restaurert tilbake til sin opprinnelsestid på 1700-tallet. Lenger ned i innlegget vil jeg vise deg litt mer av den gustavianske herregården som ligger så vakkert til med fin utsikt over Vättern.

Nærbilde av en rose i rosariet i Jönköping, Småland

Rosariet - et populært utfartsområde og regionalt klonarkiv

Rosariet er en vakker park med omkring 500 sorter roser med fokus på eldre varianter.  

Rosenlunds rosarium er idag et populært utfartsområde i tillegg til at parken fungerer som regionalt klonarkiv for roser innen programmet for dyrket mangfold i Småland.  Dette er igangsatt for å ivareta tidligere sorter av roser for en bedre samordning og utvikling.

Parken rammes inn av lave hekker og flotte portaler. Rosenlund rosarium i Jönköping, Småland

I Rosenlund rosarium finner du en peonallé, beplantninger av stauder, roser, klematisespalierer, dahliasamling m.m. 

Parken er delt inn i rom som rammes inn av velfrisserte hekker av blant annet lind, agnbøk og buksbom.

Et klatrestaiv til klematis i rust. Rosariet i Jönköping, Småland.


Portal som etterhvert dekkes av klatrerosen. Rosariet i Jönköping, Småland

Bruk av klatrestativer og espalierer i rust

For meg som er litt i overkant begeistret for bruk av rust i hagen, kunne jeg fryde meg over at jeg ikke er alene om den bruken. 

Det er noe med det nøytrale uttrykket som rust gir. Her er det plantene som skal fremheves, og klatreanordningene tre tilbake kun som støttespillere.

Lys gul rosebusk. Rosenlund Rosarium i Jönköping, Småland.

Skulle jeg beklage noe ved dette besøket, så må det være at vi var litt i tidligste laget for å se et fullt orkester av roser i full utfoldelse. 

Jeg fikk likevel en fin oversikt over en velordnet hage hvor det er gjennomgående forståelse for hvordan en hage skal kunne ivareta alle sine 500 forskjellige rosesorter.

Praktfull peon i Rosenlund Rosarium, Jönköping i Småland


Cecilie i Godjord smiler fornøyd av alt hun ser i Rosenlund Rosarium i Jönköping, Småland

Her får vi (pressegjengen fra Norge med journalist Cecilie Hauge Eggen i front) en gjennomgang av plantesorter, vekstvilkår og hvordan arkitekt Björn Kalin i Jönköping kommune har tenkt, og fortsatt tenker, om utviklingen av Rosenlund rosarium.

Fantastisk beplantning av rododendron ned mot Vätternstranden, Rosenlund Rosarium i Jönköping, Småland.

Rododendron, så langt øyet kan se, ned mot Vätterstranden

På vestsiden av den gustavianske herregården Rosenlund, ligger det et fantastisk parkanlegg av Rododendron. De spilte virkelig på stortrommen da jeg var på besøk, og smilte mot meg i alle fargenyanser du kan tenke deg.

Herfra er det gangavstand ned til Vätterstranden hvor det er flotte bademuligheter, serveringer m.m. Jeg skulle gjerne tatt en dukkert i Sveriges nest største innsjø. Det flotte og varme været innbød virkelig til det, men dog ikke tiden vi hadde til rådighet.

Rosenlund Rosarium med Herregården i bakgrunnen. Jönköping i Småland.
Foto: Jönköping läns museum

Rosenlund herregård og rosarium

For å rettferdiggjøre denne vakre parken, har jeg lånt et bilde så du kan se den fantastiske roseblomstringen i Rosenlund rosarium.

Fra en av salongene, ved kakkelovnen inne i Rosenlund Herregård, Jönköping i Småland

Hvor du enn kommer i svenske herregårder, slott og andre større bygg, finner du alltid en svenskeovn. 

I Norge har jeg som eiendomsmegler sett kakkelovner mye brukt i leiligheter på Oslos vestkant. Spesielt i de praktfulle, gamle leilighetene med god takhøyde. De er virkelig et møbel i seg selv og ikke bare en varmekilde.

Nok en salong fra Herregården i Rosenlund, Jönköping i Småland.

Jeg begeistres over at gamle, praktfulle herregårder tas vare på og videreutvikles i vår tid. Det er så mye spennende arkitektur og historie som med fordel kan vises og fortelles til stadig nye generasjoner.

Hagen på herregården vestre side er under renovering. Rosenlund Rosarium, Jönköping i Småland.

På vestsiden av herregården fantes det tidligere et parkanlegg fra sent 1800-tall. Hagen vokste igjen og var kun et villniss inntil 2010, da den ble kartlagt med georadar. Da viste det seg at rett under det øverste jordlaget fantes det rester av det opprinnelige gustavianske parkanlegget.

Arkeologiske undersøkelser har siden kunnet bekrefte forekomsten av en streng geometrisk hage med parterrer, gangsystem, trebeplantninger, fiskedam samt et orangeri. For tiden tilbakeføres denne hagen til sin fordums prakt fra 1700-tallet.

Dette bildet har jeg tatt fra innsiden av herregårdshuset og viser agnbøkshekken som nettopp var plantet da vi var på besøk.

Det er så spennende å høre slike historier og så flott at det med dagens teknologi finnes så mange muligheter til å klare ut av hvordan den gustavianske herregården var i sin opprinnels på 1700-tallet.

Dette spennende besøket er gjort i samarbeid med Visit Sweden og Smålands turism.

Meld deg gjerne inn i Facebookgruppen Hagetips og/eller Reisetips. Steder hvor du gir/får gode hage-/reisetips.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Fyll vasen med sensommerens blomster

Lev landlig og fruktbart i en hage i Vaterland ved Gamlebyen

Tips til hvordan du lager mosekuler

Den store bog om små haver - vinn boken