Slik lager du urtesalt!

Ferdig laget urtesalt på Norgesglass. Hyttehagen.

Hyttesesongen er for lengst i gang for vårt vedkommende, og på denne tiden er hytta bebodd på heltid. Så herlig, gå barføtt ut for å klippe urter som virkelig trenger å klippes ned. 

Hva er da mer naturlig enn å lage en omgang med urtesalt. Det er godt likt av oss som bor i hytta og alle sommergjestene som kommer og går, og kommer igjen. En herlig tid.


Nyplukkete urter klar for å lage urtesalt. Hyttehagen.

Urter til bruk sammen med salt

Her har jeg plukket 
 • oregano
 • salvie
 • rosmarin 
 • litt timian
 • sitronmelisse
 • gressløk
Jeg vannet pallekarmene med grønnsaker og urter dagen før innhøsting, så da brydde jeg meg ikke om å skylle dem ytterligere. Det er jo fint å slippe å ha med fuktige urter å gjøre synes jeg. De må i så fall ligge litt på tørkepapir.

Du kan bruke hva du liker av urter. Har jeg pepperrot så bruker jeg det også.

Jeg plukker bladene fra stilkene. 

Urter som er renset putter jeg i en foodprocessor. Urtesalt fra hyttehagen.

Jeg kjører dem sammen i en foodprosessor og tilsetter en hvitløksbåt. Jeg fyller ofte opp hele denne beholderen. Tilsetter 2 dl grovt salt, og kjører det skikkelig sammen.

Ferdig tørket urtesalt med ingredienser fra hyttehagen.

Deretter fordeler jeg det på bakepapir og setter det i stekeovnen på ca 50-70 grader. Lar det stå til jeg kjenner det er helt tørt, sånn omtrent 1 times tid. La ovnsdøren stå på gløtt under tørkingen så fuktigheten siver ut.

Når jeg bruker andre varianter til urtesalt

Jeg har laget utallige varianter av urtesalt/-krydder. Noen ganger bruker jeg sellerirot og andre grønnsaker, men da tar det utrolig langt tid for å få krydderet tørt. I de tilfellene lar jeg krydderet tørke på benken under et bakepapir, ofte i flere dager.

I og med at dette urtesaltet er helt uten konserverings-/tilsetningsstoffer, så blir det hardt ved tørking. Det løser jeg ved å kjøre det en gang til i foodprosessoren, og vips...


Her er det ferdig malt. Jeg oppbevarer det gjerne i Norgesglass. Om du vil ha med deg litt i vertinnegave når du blir invitert bort, så er det bare å ta litt i et mindre glass. Det er utrolig holdbart og det er så lite som skal til på et kokt egg, en salat eller liknende, så det varer lenge også.

Har du lyst til å prøve å lage ditt eget urtesalt?


Hvordan bruke urtesalt?

En god og enkel bruk av urtesalt er til dressing. Prøv gjerne min enkle variant som jeg har brukt i mange år. Ingrediensene blandes sammen.
 • Økologisk lettrømme
 • 1-2 hvitløksfedd
 • Tilsett urtesalt etter smak
Du kan selvfølgelig også bruke crème fraiche eller yoghurt, det er bare å prøve seg fram. 

Lykke til og god apetitt!

Kommentarer

 1. Ja, dette vil jeg prøve!!!!

  Men du, denne lavendelen jeg har ute. Den kan jo spises, er den god i f.eks sukker (lager vaniljesukker med stang i sukker nå....).

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ville laget vaniljesukker og lavendelsukker hver for seg. Da kan de mikses uten at du må det hver gang en av de skal brukes. Du, forresten, jeg plukker litt lavendel og lager litt sukker jeg, så kan jeg vise deg...

   Slett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Tips til hvordan du lager mosekuler

Sitteplass med tak over - her kan høsten bare komme

Fyll vasen med sensommerens blomster

Den store bog om små haver - vinn boken