Tips til hagedesign! Bli med på en rundtur i Furulunden

Tips til hagedesign. Oversiktsbilde i forhagen i Furulunden

Jeg har fått forespørsler om å vise flere oversiktsbilder fra hagen min, spesielt fra deg som skal igang med å danne egen hage. 

Så da starter jeg med en oversikt hvor jeg står på trappen til inngangspartiet og ser utover. Hagen startet såvidt sitt nye liv sensommeren 2012 da vi flyttet inn. Alt det du ser i denne bloggposten er gjort i løpet av den tiden, fram til idag. 

Tips til hagedesign. Brosteinssirkel i Furulunden

Tips til hagedesign. Rektangulært bed i Furulunden.


Tips til hagedesign. Klatrestativ i Furulunden

Fordi tomten er flat, bygger jeg i høyden med klatrestativer 

Jeg er også glad i å bruke struktur, bladformer og -farger. 

Som grunnlag for alt jeg planter i Furulunden, tenker jeg blant annet:
 • Jordsmonn. Her er det pakket leire, så den må bearbeides for at plantene skal få oksygen. Jeg bruker for det meste kompost i bedene. Jeg har både kald- og varmkompost å ta av, i tillegg har det gått med noen sekker med kukompost for å si det sånn. Det kan også være lurt å bruke en del sand blandet i komposten. Det gjør jorden ennå mer luftig.
 • Hvilke planter som trives hvor, i forhold til sol
 • Farger - hvilke liker jeg, hva passer sammen osv.
 • Form på bedene
 • Høyde
 • Så kan jeg trøste deg med at her i Furulunden så flyttes det om på, fjernes, fornyes under hele prosessen
 • Tenker blomstring fra vår til høst - at det er liv i hagen og at det skjer noe gjennom hele sesongen
 • Begrensning er en kunstart som er krevende, det blir fort mange sorter. Noe av det som går igjen i hagen min er liguster og kuler av forskjellig art. Purpursolhatt, Høstanemone, Lavendel og Hasselurt er også en gjenganger. Ellers tulipaner, hvite narsisser og høye, hvite og lilla Allium m.m.

Tips til hagedesign. Ligusterhekk rundt et bed i Furulunden

Tips til hagedesign. Ligusterhekker rundt to rektangulære bed i Furulunden.


Tips til hagedesign. Det andre rektangulære bedet i Furulunden.


Tips til hagedesign. Nærbilde av Høstanemone i Furulunden.

I det første rektangulære bedet har jeg for det meste fargene blått og hvitt, med innslag av tulipaner i svart. Det andre rektangulære bedet har jeg vinrødt mot svart og lys rosa. 

Tips til hagedesign. Oversiktsbilde fra terrassen i Furulunden


Tips til hagedesign. Foto tatt fra utsiden av hekken i Furulunden.

Her titter jeg gjennom hekken fra utsiden av hagen. Syrinhortensiaen (Hydrangea paniculata) gleder meg med å vokse seg større for hvert år.

Tips til hagedesign. Bilde mot sitteplassen 'rundt furua' i Furulunden.

Tips til hagedesign. Fra Hay-benken ute på gressplenen i Furulunden.


Tips til hagedesign. Nærbilde av purpursolhatt mot rust-klatrestativ i Furulunden

Purpursolhatt (Echinace purpurea) er en yndet sensommer-/høstplante i Furulunden.

Tips til hagedesign. Purpursolhatt i bed under stuenvinduet i Furulunden.


Tips til hagedesign. Ved Hay-benken i Furulunden

Det er en kjent sak at hageentusiaster ikke setter stussen ned så ofte, men sitteplasser er både fint og nyttig.

Tips til hagedesign. Foto mot Hay-benken og 'rundt furua' i Furulunden.Tips til hagedesign. Litt av hagen i kveldssol. Furulunden.

I kveldssol.

Tips til hagedesign. De sist anlagte bedene i Furulunden.

De sist anlagte bedene i hagen

Dette og det neste bildet er tatt over de nyeste tilskuddene av bed i hagen. Det tar litt tid før alle "hull" i bedene er fylt opp, så jeg har puttet inn noen ønskete planter for å få litt fortgang i tette bed.

Tips til hagedesign. Bruk av runde former i bedene i Furulunden.

Planter formet som kuler gir en flott struktur

Jeg er litt over middels glad i kuler av forskjellige slag, så jeg bruker dem flere steder i hagen. Om du lurer på hva du skal begynne med i hagen din, så er mitt tips; Planter formet som kuler. Det gir en fantastisk struktur og er fine elementer nesten overalt (min påstand).

Tips til hagedesign. Vinballong til pynt i et bed i Furulunden.

Jeg har ikke så mye "dilldall" i bedene, men litt rust og denne vinballongen får være på en vedvarende visitt.

Tips til hagedesign. Litt rust som pynt i Furulunden.

Tingeling.

Tips til hagedesign. Hvordan hagen så ut i 2012 da vi overtok eiendommen. Furulunden.

Her er hus og hage fra sensommeren 2012 etter overtakelse av eiendommen.

Har du noen spørsmål i forbindelse med hagen, så ikke nøl; Jeg svarer så godt jeg kan. Kanskje får du også litt hjelpe av plantemannen Morten Bragdø, som står til disposisjon for ting jeg ikke kan svare deg på. Stiller du spørsmål i kommentarfeltet, hender det rett ofte at andre hageentusiaster står oss bi også.

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg? Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser.

Kommentarer

 1. Hei. Nydelig hage. Jeg lurer på hvor en får kjøpt de runde høye klatrestativene?

  SvarSlett
  Svar
  1. De har jeg kjøpt hos Slettevold Hagesenter i Fredrikstad og de er fra TowoFaces i Sverige :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Hvaler Gjestehage – inspirerer deg til lagspill med naturen

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Kjære alle dere som følger meg direkte via blogspot

Tips til hva du kan gjøre i hagen på høsten