Wisingsborgs trädgård på Visingsö, tilbake til fordums prakt

Brahe-kirken sett fra Wisingsborgs trädgård på Visingsö i Vättern, Småland

På baksiden av Brahe-kirken ligger det som fra opprinnelsen var en del av slottshagen til Per Brahe dy. Hagen var omtrent 4 ganger så stor som nå og lå mellom det nedbrente Visingsborg slott og kirken. 
//Pressetur

Hagen har i forskjellige perioder vært forsøkt drevet av frivillige, men interessen og kreftene tok en dag slutt. Private entreprenører tok over og stedet ble forsøkt drevet videre uten at det lyktes. I 2013 måtte stedet stenges. Så kom Tomas på banen.

Drivhus i Wisingsborg Trädgård på Visingsö i Vättern, Småland

Han hadde i en årrekke bodd i Stockholm hvor han jobbet i reklamebransjen. Gutten som nå hadde blitt mann, ønsket seg tilbake til sitt barndomsparadis og tok valget om å forøke å investere og drifte Wisingsborgs trädgård videre. 


Kollasj av Tomas som driver Wisinsborg trädgård i 2018. På Visingsö i Vättern, Småland

Porsjoner med entusiasme og idealisme kommer godt med

Tomas er mannen for sin tid og flommer over av ideer og arbeidskraft når han forteller hvordan han ønsker å drifte dette stedet. 

Her snakker vi økologiske og kortreiste matvarer, rolig tempo og vakre omgivelser. Vi var invitert til å drikke kaffe her og ble selvfølgelig servert pai med is laget i Gränna. Deilig, deilig. 

Inne i gårdsbutikken kunne vi se gjenbruksmaterialer som bølgeblikk og striesekker brukt til skillevegger i benker. En gammel og ærverdig høvelbenk benyttes til utstilling av varer som du kan kjøpe. Uttrykket i innredningen blir så røft og tøft når gammelt blir brukt på en ny måte, synes jeg.

Inndeling av innrammede bed i Wisingsborg trädgård på Visindö i Vättern, Småland

Fra urtehage til prydhage i Wisingsborgs trädgård

Det som i sin tid var urtehage, er nå en prydhage bestående av innrammede blomsterbed, drivhus, sittegrupper m.m. Så her er det bare å bestille det du ønsker å spise og drikke i kafeen, sette deg på en ønsket benk og nyte av blomsterdufter og omgivelsene i sin helhet.

Det er utrolig inspirerende å treffe på en slik Tomas; Som bretter opp ermene, har masse ideer og vet å sette i gang medarbeidere som har samme syn på hvordan et slikt sted kan drives for nåtidens øyboere og turister som ønsker å besøke Visingsö. Øya som strekker seg 14 km og ligger så vakkert til i Vättern, kun en båttur unna Gränna.

Kollasj av forskjellige planter som finne i Wisinsborg trädgår på Visingsö i Vättern, Småland

Vi som kommer for å nyte planterikdommen, de nylig opparbeidete bedene, alt det vakre som Wisingsborg trädgård har å by på, kan bare ta av oss hatten for engasjementet som ligger bak alt det arbeidet som skal til for å gi oss som turister gode, rolige dager i en ellers hektisk hverdag.

En vakker, hvit Iris i Wisingsborg trädgård på Visingsö i Vättern, Småland

Til og med insektene ser ut til å kjenne på roen, det økologiske kretsløpet og varmen som råder i denne deilige hagen.

Jeg kan innrømme at jeg aldri har vært i Småland tidligere, og jeg kan hviske deg i øret at dette området allerede tatt i bruk flere ganger denne sommeren. Både på denne presseturen og i sommerferien da vi hadde med "lillegull" på 8 år.

Før jeg deler dette nye innlegget leser jeg imidlertid at Tomas kommer til å stenge hagen for almenheten og kun ha lukkede selskaper i denne hagen. Heldigvis åpner han for at du kan leie stedet for selskaper eller eventer slik som jeg var så heldig å få oppleve i regi av Visit Sweden

Alt han har investert av penger, alle timene Tomas har arbeidet i Wisingsborgs trädgård. Det må virkelig ikke være forgjeves. 

For å kunne drifte en slik hage, må vi som er på besøk, handle i gårdsbutikken, kjøpe kaffe og kaker. Uten inntekter blir det kun kostnader og slik kan ikke privatpersoner drive. Det forstår jo vi som elsker å komme til slike oaser. Å ta med seg matpakken og kaffen og sette seg til her inne gir ingenting til driften. 

Jeg ønsker Tomas lykke til videre og håper at han lykkes med den videre driften av stedet. For slike steder gjør seg ikke selv, det står alltid entusiaster og idealister bak.

Blir du med på å heie på Tomas ved å dele dette innlegget så blir jeg glad:)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua

Tips til bunndekkere i hagen

Jeanette klarer seg utmerket med å ha terrasse som hage