
Staudegruppen i Sverige har kåret nettopp Høstormedrue (Høstsilveraks), Actaea Simplex til årets staude 2018. Noen av grunnene til at den er valgt er:
- Den er flott i form og farge
- Høstormedrue er frisk, herdig og lettdyrket staude
- Stauden er elegant og gir liv i blomsterbedet samtidig som den får flotte blomsterspir som dufter og lyser opp om høsten
- Den har en fin karakter og fungerer like godt som solitær som i samplanting i et blandet bed.
Navneforvirring
Tidligere var arten kjent under navnet Cimicifuga ramosa. Navnet Cimicifuga har sin opprinnelse i ordene cimex, som betyr ”vegglus”, og fugere, som betyr ”å flykte, jage bort”. Det vitner om at plantene tidligere ble brukt som insektmiddel. Botanikerne har nå foretatt nye grensedragninger mellom arter og slekter i soleiefamilien. Artene i Cimicifuga er dermed overført til slekten Actaea, og artsnavnet er endret til A. simplex. I utgangspunktet har høstormedrue grønne blader, men rødbladete former er valgt ut som egne, navngitte sorter, mine har sortsnavnet ‘brunette’. Disse er de mest brukte innen arten i dagens staudesortiment.

Trivsel for høstormedrue – Actaea Simplex
- Arten trives best på dyp, jevnt fuktig moldjord.
- Den blir lett skadd dersom jorda tørker helt ut.
- Ettersom arten blomstrer så seint, er det en fordel å plassere plantene solrikt og unngå frostutsatte steder.
- Høstormedrue blir vanligvis formert ved deling om våren. Ved formering med frø tar det opptil fem år fra spiring til plantene er i stand til å blomstre.

Spirene er rette og har småsmå blomster som nærmest står i kø for å vise seg fram.

Her kan du se bladverket. Jeg synes det er så utrolig flott. Det er en skikkelig eleganse over denne stauden, og jeg har plantet flere i dette bedet, som for det meste består av fargene grønt, vinrødt og lys rosa. Herdighet H7, så den tåler å stå de fleste steder i landet, men det kan hende at den ikke rekker å blomstre. Så enkelte steder velges den kanskje på grunn av det vakre bladverket.
Kilde:
- Hagen i Furulunden
- Norges miljø og biovitenskapelige universitet
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.