Ønsker du å plante/flytte busker og stauder, er høsten en fin tid. Er det flere som er som meg? Jeg leser hva som står på lappen når jeg kjøper en busk eller plante, men følger jeg det som står der? Altfor sjeldent. Jeg vil ha det tett med det samme jeg planter, og så glemmer jeg (eller vil ikke høre) at buskene vokser noe kollosalt i løpet av et par sesonger.
I dette bildet er jobben med å flytte en skjærsmin og sommerfuglbusk (Buddleja) allerede utført.
Jeg er veldig fornøyd med dette bedet hva høyde og variasjon angår, men en Klematis «Summersnow» er voksesterk og veller over med sine bittesmå og smellvakre blomster hele sommeren. Den har vært på sitt mest frodige dette året, helt fantastisk.
Til og med klatrestativet må forsterkes (det gjør jeg (les; Tor) ved å stikke armeringsjern ned i jorden og binde det sammen med klatrestativet).
Da skjer det i dette bedet som jeg med min erfaring burde vite; Det blir så tett at verken klematisen eller sommerfuglbusken kommer til sin rett.
I denne artikkelen får du tips til 10 ting å gjøre i hagen om høsten – med trim som bonus.
Frem med spaden og arbeidslysten for å flytte/plante busker og stauder!
- Da er det bare å ta fram spaden, opp med Skjærsminen først, og få den på plass et annet sted som du vil se lenger nede her. Det var ganske enkelt.
- Når jeg skulle starte gravingen rundt Sommerfuglbusken stoppet det helt opp for meg. En skikkelig tung jobb. Da var det bare å vente til Tor kom hjem fra jobben. Han vippet den opp på et blunk.
- Jeg klippet busken ned, tok av masse blader og puttet de tilbake til Sommerfuglbusken som var satt i sitt nye hull. Så hadde jeg på en blanding av kompostert leire som jeg har liggende, kukompost og egen kompost som har ligget og godgjort seg noen måneder.
- Jeg vanner godt i plantehullet før plantingen og også oppå når jobben er utført.
- Grunnen til at høsten er en god plantetid, er at jorden er fuktig. Har du vannet godt ved plantingen er det sjelden nødvendig å vanne plantene ytterligere. Skulle det derimot være en særdeles tørr høst, er det lurt å ta en runde eller to med vannkannen før frosten setter inn.
Hvor herdig er sommerfuglbusken, Buddleja davidii?
Det påstås at den er lite herdig, for sone H3, og hvis den står lunt, H4 i Norge. Min erfaring så langt er at den har overvintret kalde vintre her i Fredrikstad uten snø som dekke.
Jeg klipper klipper sommerfuglbusken brutalt tilbake hver vår, bare for å kunne nyte at den har en enorm vekstkraft og blir ganske stor i løpet av sommeren. Den kan bli opp til 3 meter her i Norge.
Som navnet sier; Den er en storfavoritt hos sommerfuglene.
Bak denne benken har skjærsminen fått sin velfortjente plass. Den stammer fra en diger busk som måtte fjernes da vi lagde ny terrasse for noen år siden. En liten stikling har vokst seg stor og sterk i løpet av noen sesonger.
Mellom den japanske lønnen og skjærsminen tenker jeg å plante en prydbusk som jeg har stående i bakhagen, nemlig Snøbær – Symphoricarpos albus.
Jeg har en plan i denne delen av hagen forstår du. Så følg med, så får du se etterhvert.
Her ser du plassen bak benken etter at Skjærsminene har fått grodd seg til noen år. Den har blitt stor og fin selv om det ser ut til at den gjemmer seg litt mellom Svarthyllen og Lønnetreet (sist oppdatert oktober 2021).
Her er Klematis «Summersnow» etter blomstrinsgperioden. Har den ikke flotte frøstander?
Nå er jeg spent på å høre om du kjenner deg igjen i mine små hverdagsdilemmaer; Å plante riktig med det samme, eller gjøre som meg og som dermed krever en ekstra jobb noen sesonger etter første planting?
Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.