Tjolöholms slott sammen med John Taylor fra trädgårdstider

Tjöloholm slott med John Taylor fra trädgårdstider, Slottet i Arts and Crafts byggestil

Overraskelsen var stor i reisefølget mitt da John Taylor fra det svenske hageprogrammet Trädgårdstider dukket opp som omviser i slottshagen på Tjolöholm slott.

Jeg hadde selvsagt holdt det hemmelig at nettopp han skulle møte oss etter en deilig lunsj på stedets kafé.

Tjöloholm slott med John Taylor fra trädgårdstider, en buegang som skal fylles med roser

John Taylor er som sikkert flere av dere er kjent med hagegartner på Tjolöholm, og har startet gjenoppbyggingen av hagen slik den kan ha sett ut på begynnelsen av 1900-tallet.

Det var mye som nettopp var startet opp, så det skal bli spennende å følge denne hagen fremover. Slottet og dens hage ligger ca. tre kvarters kjøretur sørover fra Gøteborg, så det er ikke lange turen dersom du skulle ønske å se nærmere på Tjolöholms slott og dens hage. 

Ellers kan det tenkes at den står på mitt reiseprogram om ett par år. Da er nemlig rosehagen som skal være i store områder i forkant av slottet plantet og hatt litt tid for å vokse seg frodig.

Tjöloholm slott med John Taylor fra trädgårdstider, bygging av bed etter originale tegninger

Slottshagen bygges opp etter tegninger og viten fra 1900-tallet

Her viser John Taylor hvordan de lager et bed med hekkanordninger - etter originaltegninger fra arkitekten av slottet. Det kan være krevende  å få plantet alt korrekt slik at hekken flettes naturlig inn i hverandre.

Dette kan kanskje være et tips til egen hage, om enn i mindre omfang. Fascinerende synes jeg.

Tjöloholm slott med John Taylor fra trädgårdstider, detalj fra slotsshagen


Tjöloholm slott med John Taylor fra trädgårdstider, kollasj fra slottet og området rundt

Slottsbygningen er helt ulik andre bygg i Sverige. Arts and Crafts designretning var nok best kjent i England og USA.

Mest av alt er utflukter til slottshager ment for å nyte alt som er i vekst og som er nøye sammensatt og planlagt. Og innimellom kan det være gode tips å ta med hjem til egen hage, om enn i mindre skala.

Tjöloholm slott med John Taylor fra trädgårdstider, kollasje av detaljer rundt slottet
Det var jo som du sikkert forstår artig og gå rundt i denne hagen sammen med et oppkomme av kunnskap som John Taylor besitter.

John Taylor skal skape slottshagen til en skjønnhetsopplevelse

Han har planene i orden for Tjolöholms Slotthage, men det tar tid å forberede og igangsette slike giganstiske prosjekter. Dette er noget større en de små og søte hagene vi ofte får se i Trädgårdstider kan du si.

Han er ansatt for å bevare og utvikle Sveriges mest britiske hage. Her skal han tilby besøkende en skjønnhetsopplevelse utover det ordinære. Så jeg tipper at rosehagen som skal plantes kommer til å være et syn.

Tjöloholm slott med John Taylor fra trädgårdstider, kollasje fra lunsjstedet vi besøkte

Fra parkeringsplassen gikk vi i en annen retning enn mot slottet, men vi kom nær til sjøen her også. Vi ble servert den deiligste kyllingfileten vi noengang har smakt. Det var alle i reisefølget helt enige i.

Jeg var reiseleder for første gang i mitt liv, så jeg takket Vårherre for at både mat og omvisning var så vellykket. Det er noe med å få en god start på turen, som denne gang gikk fra tidlig fredag morgen til søndag kveld.

Tjöloholm slott med John Taylor fra trädgårdstider, her ser du John og reisefølget mitt

Her har jeg samlet hele reisefølget mitt, selveste trädgårdsmästare John Taylor og meg selv, reiselederen.

Tjöloholm slott med John Taylor fra trädgårdstider, Arts and Crafts byggestil

Tjolöholms Slott er bygget 1898-1904. Det er en av Sveriges merkligste bygg i og med at Arts and Crafts er en designretning som for det meste er å finne i England og USA.

Arts and Crafts eller the Arts and Crafts Movement var det engelske navnet på en designretning eller bevegelse som ville gjenreise de estetiske kvalitetene i kunsthåndverket. Bevegelsen oppstod på 1860-tallet og varte til begynnelsen av 1900-tallet med et høydepunkt i Storbritannia og USA mellom 1880 og 1910.

Om du sitter inne med noen spørsmål til denne herlige hagereisen, så la dem komme for dagen. Spør i kommentarfeltet og du får svar. 

Reisen ble planlagt av meg i samarbeid med Temareiser Fredrikstad.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Hvaler Gjestehage – inspirerer deg til lagspill med naturen

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til hjemmelaget gåbortgave - svibler!

Klematis Summersnow - klatrer med tusenvis av blomster