Historien om lysthus i Norge er nå samlet i bok. Konkurranse

Historien om lysthus i Norge - Historien om lysthus i Norge. Lindehagen-Nesodden. Foto Frøyset. Furulunden.

Lysthus i Norge heter boken som forteller en viktig del av vår hagehistorie. Den tar for seg utviklingen av lysthus fra 1700-tallet og helt opp til vår tid.
//Konkurranse
Boken er et overflødighetshorn hva bilder av lysthus angår og har dessuten rikholdige tekster av både hagehistoriker Madeleine von Essen og Kari-Marte og Tor Harald Frøyset. 

Boken er oversiktlig inndelt i kapitler fra hvert århundre og like til vår tid. En av grunnene til at boken har bilder av så utrolig mange lysthus er at det var et vanlig innslag i gamle hager, og mange av dem er godt bevart.

Historien om lysthus i Norge. Røn-i-Valdres. Foto Frøyset. Furulunden.

Lysthus med og uten tjenestefolk rundt oss

I riktig gamle dager da fintfolk var omgitt av tjenestefolk i sine hjem hele tiden, ønsket flere å ha et sted der det var rom for politiske aktiviteter og sysler av mer intim art. Her kunne tjenestefolk sette fra seg mat og bestikk slik at det var mulig å få være litt for seg selv.

På 1800-tallet dukket lysthus opp også hos middelklassen.

Behovet er nok mye det samme idag; Muligheten for å ha et sted å trekke seg tilbake til, kanskje gjøre noe annet enn det man gjør i boligen. Selv uten at vi har tjenestefolk rundt oss til enhver tid.

Historien om lysthus i Norge. Kommandantens-hage Gamle-Fredrikstad Foto Frøyset. Furulunden

Hent inspirasjon til å bygge ditt eget lysthus

Dersom du er på jakt etter inspirasjon for å bygge ditt eget lysthus, så finner du det i denne boken. Her finner du lysthus i alle slags fasonger, slik som
  • kvadratiske
  • rektangulære
  • runde
  • tempelformede
I boken "Lysthus i Norge gjennom 300 år" finner du også flere lysthus med flotte utskjæringer, fine innredninger og vakre dekorasjoner.

Historien om lysthus i Norge. Bokomslag. Foto Frøyset. Furulunden

Fakta om boken:

Vi er så heldige å kunne gi bort et eksemplar av denne vakre boken til en heldig vinner av konkurransen. Sjekk inn på Furulundens Facebookside for å få med deg reglene for konkurransen.

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Kommentarer

  1. Takk for at dere var med i konkurransen om Lysthusboken. Den heldige vinneren er trukket og hun heter Lene Staum.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Å klippe ned stauder og annet vissent er vårarbeid for meg

Høsten preger terrassen i Furulunden med peiskos

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Høst på overbygget veranda i Furulunden