Makeløst, romantisk, poetisk på Gunillaberg, Tage Andersen

Makeløst, romantisk, poetisk på Gunillaberg - her står jeg ved en pergola full av pasjonsblomster. Furulunden. IMG_0305 (2)-min

Du kjenner kanskje til Tage Andersen, den internasjonale blomsterkunstneren fra Danmark? Her skal det imidlertid ikke handle om hans kjente blomsterforretning i København, men jeg vil derimot ta deg med inn i hans makeløse, romantiske og poetiske Gunillaberg i Småland, like utenfor Jönköping.
//Pressetur
Her, midt den smålandske skogen binder han sammen flere kunstformer som egenlagde møbler, malerier, konserter, blomsterarrangementer og husdyr som han ønsker å ivareta i sitt naturlige element. Et eget opplevelsessenter for hage og kunst våger jeg å kalle det.

Makeløst, romantisk, poetisk på Gunillaberg - Inngangspartiet til Gunillaberg. Furulunden. IMG_5095-min

Velkommen til Gunillaberg!

Formigiving og iscenesettelse ligger tett til hjertet hans.Tage Andersen er kjent for sine særegne og ofte surrealistiske komposisjoner. Han kombinerer ofte materialer fra naturen på en nyskapende måte. 

Blomsterbutikken hans i København er nærmest å regne som et utstillingslokale, hvor du må betale for å komme inn. Ikke så rart det, i og med at de fleste som besøker blomsterforretningen skuer og henter inspirasjon mer enn å kjøpe noe.


Makeløst, romantisk, poetisk på Gunillaberg - stor mosegrodd krukke ved inngangen. Furulunden. IMG_5120 (3)-min

Gunillaberg er Smålands best bevarte karolinerherreård som Tage Andersen overtok i 2008. Her ønsker multikunstneren å synliggjøre heltheten han så inderlig ønsker å se i alt han skaper og omgir seg med. 


Makeløst, romantisk, poetisk på Gunillaberg - pergola iflettet pasjonsblomster. Furulunden. IMG_5182-min

Blomsterarrangementer i rustne pergolaer

Her er det overraskelser hvor du enn snur deg. Tage Andersen komponerer og setter sammen. Her er det mye inspirasjon å hente til egen hage også. Det er bare å tenke i mindre skala. Rust blant annet, har jeg en stor forkjærlighet for. 

Hva synes du om pergolaen som er fylt med pasjonsblomster - passiflora incarnata? Den hadde bare såvidt begynt blomstringen da vi var på besøk i begynnelsen av juni, men vi kan vel klare å se for oss hvordan pergolaen vil se ut i full blomst?

Makeløst, romantisk, poetisk på Gunillaberg - Kunstuttrykk i hagen. Furulunden IMG_5115-min

Her ser du pergolaen med passjonsblomster i bakgrunnen av dette flott stillebenet.

Makeløst, romantisk, poetisk på Gunillaberg - Tørket tre i stilleben. Furulunden. IMG_5290-min

Ved inngangspartiet ser du en av Tage Andersens skulpturer som han kaller Aorta (hovedpulsåren).

Makeløst, romantisk, poetisk på Gunillaberg - Orangeriet. Furulunden. IMG_5241-min

I 2013 sto orangeriet klart. Her oppbevarer han planter som ikke tåler vinteren, som flere av stedets Kameliaer - camellia japonica. 

Snakk om 5 stjerners hotell!!

Makeløst, romantisk, poetisk på Gunillaberg - Speilbilde inni orangeriet. Furulunden. IMG_0207-min

Barnet i meg popper opp så snart jeg ser en mulighet. Det hjelper ikke at jeg nærmer meg 60 med stormskritt. Viktig å beholde barnet i seg, ikke sant?

Min venninne jobber i Jönköping, så vi avtalte et treff når jeg først var i de traktene. Og vi... vi har lekt sammen siden ungdomstiden (jeg smiler).


Makeløst, romantisk, poetisk på Gunillaberg - Kollasj av oragngeriet. Furulunden.
Både i orangeriet og i boligen holdes det intimkonserter av forskjellige, ofte klassiske utrtykk. Så stedet bærer virkelig preg av mangslungenhet.
Makeløst, romantisk, poetisk på Gunillaberg - kollasj av kafeen. Furulunden.-min

Etter å ha ruslet gjennom store deler av Gunillaberg, var det tid for at fika förstås!! Den rustikke stilen i kafeen står i fin stil til andre uttrykk på dette opplevelsesstedet.

Makeløst, romantisk, poetisk på Gunillaberg - et originalt wc. Furulunden. IMG_5303-min

Selv toalettet for stedets gjester var noe for seg selv. Er du ikke enig? Og det funket, for å si det sånn!

Makeløst, romantisk, poetisk på Gunillaberg - Kollasj fra huset og butikken. Furulunden.-min
Gunillaberg har også en butikkdel hvor du kan få kjøpt bøker om stedet, artige gjenstander og blomster. 

Lokalet var eldgammelt, skjevt og osende av sjarme.
Makeløst, romantisk, poetisk på Gunillaberg - kollasj av dyr. Furulunden.-min

Selv dyrene har sine beitemarker og opphold ute i det fri på Gunillaberg. Selvfølgelig, kan jeg nesten si, ut fra hvilket tanksett og levemåte Tage Andersen gir uttrykk for.
Makeløst, romantisk, poetisk på Gunillaberg - Tage Andersen. Furulunden.-min

Her er Tage Andersen portrettert i sine kustneriske omgivelser.

Jeg tenker at jeg gjerne vil tilbake til Gunillaberg for å se lilje- og pasjonsblomst-blomstringen. Jeg tror også jeg ved å komme litt lenger ut på sommeren, kanskje kun to-tre uker senere, ville kunne se Kamelia i blomst. For et syn det må være!

Informasjon om Gunillaberg


Denne turen er gjort i samarbeid med VisitSweden.

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Tips til hvordan du lager mosekuler

Sitteplass med tak over - her kan høsten bare komme

Fyll vasen med sensommerens blomster

Den store bog om små haver - vinn boken