Cedrus deodara har fått fast plass på sirkelen i Furulunden

Cedrus deodara har fått fast plass på sirkelen i Furulunden - Sedertreet IMG_0063 -min

Endelig har jeg funnet et tre som jeg kan bruke som juletre på sirkelen år etter år, trur eg. 

Seder er et bartre i furufamilien som opprinnelig hører til i middelhavsområdet, og den er nært beslektet med lerke. Sedertre er nemlig varmekjær og overvintrer kun i de luneste kyststrøkene i Norge.  

Det går imidlertid også an å overvintre sedertre kjølig og frostfritt, eller isolere godt vinterstid. Der fikk jeg den midt i fleisen! På lappen som er festet til treet, står det at det er vinterherdig ned til -13 grader. 

Så får vi se utover vinteren da. Om jeg må flytte det inn i garasjen frem til vårens gode og lune varme ankommer Furulunden. Skjønt den garasjen jeg har i tankene (vi har to), er vinterlagring for tre motorsykler, så vi får se om det blir plass til min Cedrus deodara, (smiler). Fint navn forresten, synes ikke du også det?

Cedrus deodara har fått fast plass på sirkelen i Furulunden. Sittegruppen i sirkelen IMG_0113 -min

Krukken på sirkelen har jeg årlig beplantet med forskjellige ting, passende til årstidene. Det jeg imidlertid alltid har ønsket meg, er et tre som står klart til advent så jeg kan ha litt lys i det i mørketiden. 

Endelig fant jeg sedertreet som kunne stå i krukke året rundt

Nå fant jeg endelig et vakkert tre som jeg synes kan kle å stå på sirkelen hele året slik at jeg slipper å bytte ut planter i den krukken til hver årstid. 

Jeg holder tommelen opp og har trua på at treet skal overleve vinteren. Jeg må jo være positivt innstilt synes jeg.

Cedrus deodara har fått fast plass på sirkelen i Furulunden. Nærbilde av stilleben i sirkelen IMG_3575-min

Når sviblene begynner å blomstre, tar jeg dem bort fra stuen. Jeg synes de har for kraftig lukt og tenker at de er veldig allergifremkallende. Da får de avskårne blomstene et nytt liv ute i hagen. For en stakket stund i hvertfall.

Cedrus deodara har fått fast plass på sirkelen i Furulunden. Stilleben i sittegruppen IMG_0067-min

Slik lykkes du med sedertre

 • Sedertre kan fint stå ute, men treet tåler ikke lange kuldeperioder. Har du mulighet til å plante det i bakken, vil det tåle kulden bedre. Har du plantet treet i en krukke, kan det være lurt å sette det i en garasje eller et annet lunere sted i lange kuldeperioder. Det er samme sted jeg får ovennevnte opplysning samt den merkelappen som står i potten ved kjøp (Herdighet ned til -13 grader). Dette skal prøves ut i vinter.
 • Nå er det så trendy å ha sederter i interiøret også. Hvis du overvintrer treet inne krever sedertreet, som alle andre bartrær, mye og hyppig vann og helst mye lys. Sett det gjerne i et litt kjølig rom i stedet for midt i stuen. Sommerstid bør det alltid få stå ute.
 • Sedertrær kan bli svært gamle og omfangsrike. De største trærne i Salomons hellige lund har et stammetverrmål på 3,5 m og antas å være 2500 år gamle.

Hva sedertre kan brukes til

 • Sedertreet har vært viktig som skipstømmer og i trearbeider fordi det er motstandsdyktig mot fuktighet og forråtnelse
 • Olje fra sedertre har blitt brukt langt tilbake i tid, blant annet i parfymefremstilling og som immersjonsvæske ved mikroskopiske undersøkelser.

Endelig har jeg funnet mitt sedertre, Cedrus deodara. Jeg kan ikke annet enn vente å se om det tåler kulden her på Østlandet. Det håper jeg virkelig.

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Kommentarer

 1. Flott sedertre. Jeg hadde et, men det takket for seg etter noen år, det var ikke høyt som ditt, men mer krypende/hengende. Hadde det også i krukke. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den som intet våger osv. Det blir spennende å se om det overlever denne vinteren, det er noen kuldeperioder fremover nå :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Du vet vel at du kan melde deg inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Hvaler Gjestehage – inspirerer deg til lagspill med naturen

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til hjemmelaget gåbortgave - svibler!

Klematis Summersnow - klatrer med tusenvis av blomster