Hvorfor skal du bruke tang i hagen? Mer om det forteller jeg i denne artikkelen. Du kan velge å putte tangen rett i grønnsaks-/blomsterbedet eller i komposten om du vil.
Når vi først er på hytta noen dager og pallekarmene med jordbær skal lukes, klippes og resettes, hva er da mer naturlig enn å hente tang på stranda? Den skal visstnok være mest næringsrik om våren, i april/mai.
Jeg har blitt fortalt at tang ikke tar opp like mye tungmetaller som fisken gjør. Da er det et håpe at den er uten for mye miljøgifter.
Se for deg Tor med bøtta, og jeg med klikkklakker på føttene, klar til dyst. Selv om været var upåklagelig så hadde ikke vannet badetemperatur akkurat. Vi var ikke kommet lenger enn til april. Det ble en god avkjøling for tærne, der jeg vasset uti for å få tak i tangen.
Tang og tare ble mye brukt som gjødsel og jordforbedrer langs kysten i tidligere tider. Tang har stor verdi som jordforbedrer, og er rik på mineraler.
Bruk av tang i hagen
Forsøk viser visstnok at det tar lang tid før tangen gir fra seg nitrogen slik at plantene kan nyttegjøre det. Men tilføres tang over år får man resultat både i form av forbedret jordstruktur og økt næringsinnhold.
Ønsker du mer umiddelbar virkning, kan du kombinere det med annen kompost.
Tangen ble lagt i vann (for at den skulle holde seg myk og fin mens vi gjorde pallekarmene ferdige). Når kukompost var blandet i den eksisterende jorden, klippet vi opp tangen i mindre biter og mikset det inn i jorden.
Så var det bare å sette jordbærplantene i rader og vanne grundig. Det ser litt stusselig ut, men min erfaring er at plantene vokser fort og blir kraftige og fine på ikke altfor lang tid.
Da er det bare å håpe på en fin jordbærsesong
Året før var det skrint med jord, mye ugress og i tillegg veldig tørt, så du kan jo tenke deg at det ikke ble mange jordbær å nyte av da.
Har du noen erfaringer med bruk av tang som jordforbedreing? Del det gjerne med oss i kommentarfeltet på Facebook eller direkte her i bloggen. Hvis du vil slippe å hente tangen selv kan du nå få kjøpt ferdige produkter, både til gresset, som jorforbedring og til blomsterkrukkenem.m.
Alginure produkter får du kjøpt hos Elin i tangro.no som du finner her.
Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!
HAGETIPS! I denne artikkelen finner du13 variasjoner til hjemmelaget gjødsel til hagen din
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
May Holmvik
Gleder meg til å lese tipsene
Mette Gry Larsen
Tipsene er både enkle og nyttige – og gratis hvis du plukker tangen selv 🙂
Aud Gotteberg
Svært nyttige tips, tusen takk!
Mette Gry Larsen
Takk for din fine tilbakemelding 🙂 Hagehilsen fra Mette
Mette Gry Larsen
Takk for din fine tilbakemelding 🙂 Hagehilsen fra Mette