Tips til bruk av tang i hagen

Tips til bruk av tang i hagen - Grønnsakene bugner IMG_0643(1)-min

Du kan velge å putte tangen rett i grønnsaks-/blomsterbedet eller i komposten om du vil.

Når vi først er på hytta noen dager og pallekarmene med jordbær skal lukes, klippes og resettes, hva er da mer naturlig enn å hente tang på stranda. Den skal visstnok være mest næringsrik om våren, i april/mai. 

Tor med bøtta, og jeg med klikkklakker på føttene, klar til dyst. Selv om været var upåklagelig så hadde ikke vannet badetemperatur akkurat. Vi var ikke kommet lenger enn til påsken i april. Det ble en god avkjøling for tærne, der jeg vasset uti for å få tak i tangen.

Tips til bruk av tang i hagen - Nyplukket tang IMG_5728 (Redigert)-min

Tang og tare ble mye brukt som gjødsel og jordforbedrer langs kysten i tidligere tider. Tang har stor verdi som jordforbedrer, og er rik på mineraler. 

Forsøk viser visstnok at det tar lang tid før tangen gir fra seg nitrogen slik at plantene kan nyttegjøre det. Men tilføres tang over år får man resultat både i form av forbedret jordstruktur og økt næringsinnhold. 

Ønsker du mer umiddelbar virkning, kan man kombinere med annen kompost.

Tangen ble lagt i vann (for at den skulle holde seg myk og fin mens vi gjorde pallekarmene ferdige). Når kukompost var blandet i den eksisterende jorden, klippet vi opp tangen i mindre biter og bladet det i jorden.

Tips til bruk av tang i hagen - Nysatte jordbær i pallekarmer IMG_5733-min

Så var det bare å sette jordbærplantene i rader og vanne grundig. Det ser litt stusselig ut, men min erfaring er at plantene vokser fort og blir kraftige og fine på ikke altfor lang tid.

Da er det bare å håpe på en fin jordbærsesong. I fjor var det skrint med jord, mye ugress og i tillegg veldig tørt, så du kan jo tenke deg at det ikke ble mange jordbær å nyte av da :)

Har du noen erfaringer med bruk av tang som jordforbedreing? Del det gjerne med oss i kommentarfeltet på Facebook eller direkte her i bloggen :)

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Dersom du leser innlegget på Ipad eller mobiltelefon så ligger skjemaet du kan fylle ut under de tre strekene øverst til venstre. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Hvaler Gjestehage – inspirerer deg til lagspill med naturen

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til hjemmelaget gåbortgave - svibler!

Klematis Summersnow - klatrer med tusenvis av blomster