Ramsløk, nordens hvitløk - oppskrifter og planteportrett

Ramsløk, nordens hvitløk - oppskrifter - til grillmaten IMG_6052 (2)-min

Selv om ramsløk har vært brukt i mat også tidligere, er det først de siste årene at plantens popularitet har tatt av her til lands.

Ramsløk serveres på mange av Norges beste restauranter, men den er utmerket og lettvint å bruke i hjemmekjøkkenet også.

Den har en anvendelig smak og passer til det meste.

Det er stas å gå ut i skogen på våren, når hvitveisen er på hell, plukke med seg en bukett og lage noen gode og smaksrike tilbehør. Hvor ramsløken får briljere med sin smak og fortreffelighet, ikke minst til fiskeretter og grillmat.

Ramsløk, nordens hvitløk - oppskrifter - pesto av ramsløk IMG_1329 (2)-min

Nederst i dette innlegget får du mer kunnskap om ramsløken - Allium ursinum. 

Jeg har laget en pesto litt utenom det vanlige med ingrendienser som jeg tåler. Vanlig pesto finner du på nettet og i blad nr. 4/2019 fra Hageselskapet.

Ingredienser:

200 g ramsløk
2 dl usaltet cashewnøtter
1 ts salt (jeg har sett dem laget med 2 ts, det synes jeg er i meste laget)
3-4 dl rapsolje
Saften av 1 friskpresset lime

Slik gjør du:

Riste cashewnøttene i en varm stekepanne. Ha ramsløk, cashewnøtter og salt i en foodprosessor. Knus og bland godt sammen. Hell rapsolje og limesafte i til slutt. Bland godt.

Jeg oppbevarer pestoen i rene glass (som jeg på forhånd har sterisilert i ovnen i minst 10 minutter på 100 grader og deretter avkjølt). 

Det jeg ikke skal bruke de første dagene putter jeg i fryseren, enten på småglass eller i muffinsformer.

Ramsløk, nordens hvitløk - oppskrifter - Kryddersmør med ramsløk IMG_6042 (3)-min

Jeg bruker mykt, laktosefritt meierismør og rører inn hakket ramsløk. Deretter lager jeg en pølse i matpapir og legger det i kjøleskapet til jeg skal bruke det. Deilig å ha på nybakt foccacia og/eller i bakt potet.

Ramsløk, nordens hvitløk - oppskrifter - ramsløk på foccacia IMG_6033 (2)-min

Focaccia kan toppes med rapsolje, ramsløk og maldonsalt før steking.

Ramsløk, nordens hvitløk - oppskrifter - ramsløk i skogen IMG_5899


Ramsløk, nordens hvitløk - oppskrifter - forskjell på liljekonvall og ramsløk IMG_1301 (2)-min

Sjekk alltid blomstene i ramsløken. Hvis ikke du har trening i å plukke ramsløk kan det gå an å ta feil og plukke liljekonvall. De er litt like i bladverket. Det er ikke spesielt lurt da liljekonvallen er giftig. 

Som du ser er det stor forskjell på blomstene.

Ramsløk, nordens hvitløk - oppskrifter - ramsløkbukett i stuen IMG_5903 (2)-min

Når jeg vender hjem fra ramsløkturen, skyller jeg bladene (de er ofte full av blomsterstøv o.l.), tar av det meste av stilkene og setter dem i vann slik at mesteparten av bladene tørker.

BOTANISK BESKRIVELSE

Ramsløk er en flerårig løkart som blir inntil 30 cm høy. Den vokser nesten alltid i store bestand og på vokseplassene kan man kjenne en kraftig løklukt. Lukten er ekstra sterk når bladene er i ferd med å visne, noe som skjer temmelig tidlig i vekstsesongen. Fra hver av de ca 4 cm lange og 1 cm tykke hvite løkene vokser det opp to til tre tungeformede eller bredt lansettformede, 2-5 cm brede blad med lange bladskaft som er vridd en halv gang. Blomsterstengelen er trekantet og planten blomstrer i mai-juni med ca. 1 cm brede, hvite, stjerneformede og duftende blomster som sitter 6-20 sammen i en flat skjerm. Frøkapselen er 3-4 mm bred, med tre tydelige furer.

Ramsløk kjennes igjen på de brede bladene, de hvite blomstene som sitter i en skjermlignende blomsterstand og den kraftige lukten av hvitløk. Bladene til ramsløk ligner liljekonvallens (Convallaria majalis) og disse to artene må ikke forveksles da liljekonvall er en temmelig giftig plante. Liljekonvallens blad mangler lukten av hvitløk, de er blankere og stivere, og bladskaftet er rødt nederst. Når plantene står i blomst, er det ingen problemer å se forskjell på ramsløk og liljekonvall.

UTBREDELSE

Ramsløk er viltvoksende i Europa og Asia, og arten dyrkes som hageplante i Nord-Amerika. I Norge finnes ramsløk i kyststrøk fra Oslofjorden til Trondheimsfjorden. Planten vokser på skyggefulle, fuktige steder med næringsrik jord, gjerne på steinete grunn i løvskog og under berg.

ANVENDTE PLANTEDELER

Av ramsløk kan man bruke løkene, bladene og blomstene, og løken regnes som den medisinsk mest virksomme. Urten anvendes helst frisk i mai-juni, for bladene mister raskt sine medisinske egenskaper når de tørkes. Friske ramsløkblad kan brukes i salater og suppe, og ikke minst til pesto.

URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING

Antiseptisk, bakteriehemmende, virushemmende, sopphemmende, antioksidant, blodsukkersenkende, kolesterolregulerende, blodåreutvidende, styrker kapillærårenes vegger, blodtrykksregulerende, blodfortynnende, kretsløpsstimulerende, antikoagulerende, hindrer sammenklebing av blodplater og dermed forebyggende mot hjerte-/karsykdommer, blodpropp og slag. Dessuten virker hvitløk appetittvekkende, fordøyelsesfremmende ved å stimulere utskillelsen av fordøyelsesvæsker, hemmer gjæring i tarmene, magestyrkende, fjerner innvollsparasitter, krampeløsende, slimløsende, hostedempende, antiastmatisk, urindrivende, svettedrivende, febersenkende, svulsthemmende og hudirriterende.

Pyttsann, er det mer du vil vite om nordens hvitløk - ramsløk? Fortell meg gjerne om dine erfaringer med bruk av ramsløk. Kanskje du har oppskrifter som du vil dele med meg?

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Dersom du leser innlegget på Ipad eller mobiltelefon så ligger skjemaet du kan fylle ut under de tre strekene øverst til venstre. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!

Kilder:

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Når interiør og hage samsvarer - hjemme hos Jeanette

Tips til bruk av bedkanter på uteplassen rundt furua

Jeanette klarer seg utmerket med å ha terrasse som hage

Tips til bunndekkere i hagen