Tips til hvorfor jeg bruker Liguster som hekk

Hvorfor bruke Liguster som hekk - Nyklipt hekk sett fra oven IMG_0352-min

En ting er helt sikkert. Jeg har aldri angret på at jeg valgte Liguster som hekk rundt de to rekrangulære bedene mine.

Jeg kunne valgt Buksbom, som er en vanlig hekkplante å bruke til slike bed. Grunnene til at jeg har valgt bort Buksom kan jeg fortelle deg litt senere i dette innlegget.

Liguster har flere fordeler slik jeg opplever det:
 • Liguster vokser fort
 • Den blir raskt tett og fin
 • Makan til grønnsvær og villig hekkplante skal du lete lenge etter
 • Ser ut til å trives godt i leirholdig jord
 • Den passer utmerket til å kunne formes slik du vil ha den
 • Jeg prøver meg også på å lage kuler av den i andre bed
 • Den er nesten vintergrønn

Hvorfor bruke Liguster som hekk - Lubben og fin før klippingIMG_0338 (2)-min

I år har den vokst masse på våren og forsommeren som du ser av dette bildet. Den var så lubben og fin at jeg vegret meg for å gå løs på den med hekksaksen. Regnet har gjort hekken godt for å formulere meg korrekt.

Men jeg har nemlig noen ønsker for disse bedene og det er at:

 • hekken skal være stram for å få det riktige uttrykket
 • den skal være stram utenpå og ha litt mer vill beplanting inni
 • den skal fremheve innhuggene jeg har til Buksbomkuler og Agnbøkstrær
Da er det bare å ta saksen fatt.


Hvorfor bruke Liguster som hekk - underveis i klipping av hekken IMG_0349-min

Med elektrisk hekklipper

I år er det første året jeg bruker elektrisk hekklipper. Jeg har ikke helt våget meg på det tidligere. Men hekken er enkel å klippe med denne hekklipperen synes jeg. Dessuten er det ikke til å stikke under en stol at det går mye fortere å få jobben gjort. Det kan jeg like.

Inni, derimot, har jeg brukt manuell saks. Her trengs en varsom hånd for ikke å klippe bort alle de herlige staudene som jeg vil skal strutte innenfor hekken. 

Tips til hvorfor jeg bruker Liguster som hekk - hekken fra en side som ikke skal klipIMG_0389-min

Hvis du ser nøye etter på dette bildet vil du se at det er en kortside jeg ikke har klippet ennå. 

Denne kortsiden vender mot sirkelen ved inngangspartiet. Her kan jeg godt tenke meg at den blir en god del høyere enn resten av hekken. På den måten blir det mer lunt inne i hagen. Dessuten vil den være med på å lage den romfølelsen jeg etterstreber for hele hagen.

Hvorfor bruke Liguster som hekk - Innhugg til Buksbom IMG_0392-min (1)

Jeg bruker mer enn gjerne Buksbom som kuler. De har jeg flere av i hagen. De er samlende synes jeg og er sågar med på å lage en viss struktur som jeg ønsker meg.

Grunnen til at jeg ikker bruker den som hekk er to ting. Det ene er at den vokser sakte og det andre er at jeg synes den har tendenser til å virke litt brun og vissen når du klipper den. I hvertfall har det sett  slik ut i parker og hager hvor den har vært nyklippet.

Tips til hvorfor jeg bruker Liguster som hekk - detalj av innhugg i hekken IMG_0359-min (2)

 Nå begynner hagen virkelig å få den utformingen jeg ønsker meg. Med mine rektangler og sirkler som gjentakelser i forskjellige bed også i forbindelse med vannbordet, kan det godt være andre bed som glir langsmed hekken og ikke har noen spesiell form. Slik får hagen et variert preg.

Så grønt som det er i år har jeg neppe opplevd i denne hagen tidligere. Så regnet er da godt for noe...

og du... den benken som du ser over her har jeg allerede sittet i noen ganger så langt i sesongen. Det forteller litt, både om en hage som begynner å ta en villet og ønsket form, men også om min form som ikke alltid orker så mye som jeg har lyst til. Da kommer sitteplassene i hagen til sin rett og bruk og jeg lærer meg å nyte og hvile mer.

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Dersom du leser innlegget på Ipad eller mobiltelefon så ligger skjemaet du kan fylle ut under de tre strekene øverst til venstre. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Tips til hvordan du lager mosekuler

Sitteplass med tak over - her kan høsten bare komme

Fyll vasen med sensommerens blomster

Den store bog om små haver - vinn boken