Tips til stell av Agapanthus med mere: Den kommer opprinnelig fra Sør-Afrika. Den vekker oppsikt for sine hvite og blå, stjerneaktige blomsterkuler.
Navnet er jo egentlig kjærlighetsblomst fordi “Agape” betyr kjærlighet og “anthos” betyr blomst på gresk. Hjemme i Sør-Afrika vokser de gjerne i skyggen av store trær og i Australia brukes de i veikanter fordi de er veldig nøysomme. Herav kan vi forstå at de liker å stå trangt i sine potter. Noe som jeg har hørt er omdiskutert mellom fagfolk.
I det siste har Agapanthus blitt veldig populære her i Norge
Kanskje mest fordi vi etter hvert har mye krukkedyrking på terrasser.
Hvis du først finner en løsning for overvintringen, er de lettdyrkede planter som overlever både en regnfull norsk sommer og det at man glemmer å vanne dem en periode.
Hovedblomstringen finner sted i juli, men alt i mai kan de tidligblomstrende sortene springe ut i flor, mens andre sorter blomstrer så sent at de har fått navn som “September Hemel”.
Et tips er å ha flere potter med Agapanthus som derved danner vaiende buketter på terrassen.
Litt om overvintring av Agapanthus
- Hvor følsomme knollene er mot kulde, avhenger av om de tilhører den vintergrønne arten Afrikas blå lilje Agapanthus praecox eller arten Agapanthus campanulatus, som visner ned om vinteren.
- Er man usikker på hvilken art man har, bør man uansett flytte knollene inn på et frostfritt sted før første frostnatt er i anmarsj.Hvis det er en art som overvintrer uten blader, begynner bladene å visne ned etter et par uker. Da kan man uten problemer vinterlagre dem mørkt, f.eks. i en kjeller.
- Det bør ikke være varmere enn 10 grader, for da blir det færre blomster.
- Hvis planten forblir grønn, trenger den et relativt lyst og kjølig, men frostfritt overvintringssted
- Som du ser finnes den både i blått og hvit. Jeg har også sett at de varierer i størrelse også, uten at jeg har blitt klokere av det. De har ikke vært merket med sort i hagesentrene hvor jeg har sett dem.
Tips til om stell av Agapanthus
Vår
Rens planten for visne og gule blader.Begynn å vanne (forsiktig i begynnelsen). Flytt plantene ut i mai, men dekk dem med noen lags fiberduk de første ukene for å beskytte mot frost, og for at solen ikke skal brenne bladverket. Fjern et lag fiverduk om gangen. La det siste ligge til frostfaren er over. Plant dem om eller del hvis behov.
Sommer:
Vann godt, men la plantene tørke opp mellom vanningene. Gjødsle hver uke med flytende næring eller bland gjødsel ned i øverste jordlag. Slutt å gjødsle mot slutten av august. Etter blomstring kan man klippe bort blomsterstenglene.
Høst:
Reduser vanning og gjødsling. Vær oppmerksom på tidliger frostnetter, og ha fiberduk i beredskap. Når høsten er der for fullt, flyttes krukkene til et frostfritt sted. Sørg for at de tørker godt opp før vinterhvilen. Vintergrønne sorter trenger lys om vinteren, mens sorter som visner ned, kan oppbevares mørkt. Vintergrønne planter overvintrer i mellom 1 og 7 grader. Varmere overvintring gir mindre blomster kommende år. Sorter som visner ned, takler også minusgrader, men telen må ikke sette seg i krukken!
Vinter:
Se til at plantene innimellom. Kontroller at temperaturen på overvintringsstedet holder seg på riktig nivå. Gi plantene en liten skvett vann hvis de ser veldig tørre ut, men pass på slik at du ikke overvanner. Sorter som har visnet ned, skal ikke vannes i det hele tatt i løpet av vinteren. Hvis de nedvisnede plantene har overvintret mørkt, så flytt dem frem i lyset i mars/april.
Da blir de gradvis grønne.
TAKK FOR AT DU LESER HAGEBLOGGEN FURULUNDEN! Liker du dette innlegget er det supert om du deler det med dine venner i sosiale medier.
Alf L Rosten
Har arvet ein vintergrøn agapanthus etter min bror. Den er ca 20 år. Varierande blømng, frå 2 til fleire stenglar. Står i garasje om vinteren. Har den i ei kjempepotte. Den blir litt slapp i mørket, men tek den ut på denne tida, rundt midten av april. Renskar av brune og visne blad. Litt flytande gjødsel.
Og livner til i sola. Blømer i august, nydelege blå farger. I fjor kom den med 10 blomar. Ei ‘ takknemleg ‘ plante med lite stell.
Mette Gry Larsen
Så heldig du er da, tenk 20 år! Du kan prøve å ha den ute i skyggen på dagtid når det er varmt og så sette den tilbake i garasjen om natten. Kanskje det er tid for å dele den til flere planter og så fortsatt la den stå litt trangt i en krukke. Jeg ville ikke tatt sjansen på å ha den ute nattestid ennå. Hilsen fra Mette
Marit Kro Waaland
Da jeg tok ut min 2 år gamle Agapantus fra vinterdvale, var nesten alle bladene lys gule og veldig slappe. Det var trangt i potten, så jeg delte den i to. Mitt spørsmål er: skal jeg fjerne alle de gule, slappe bladene? Eller vil de bli grønne etter hvert? Det er forøvrig allerede 3 blomsterstengler tilsammen.
Mette Gry Larsen
Jeg ville fjernet de gule, slappe bladene. Tipper det kommer nye grønne blader etter hvert. 3 blomsterstengler, så bra!! Lykke til!
Marie Johannessen
Jeg har akkurat kjøpt meg en plante og klart å få knekt 2 av blomstene. Vokser det ut nye?
Mette Gry Larsen
Litt opp og ned er min erfaring, men spør gjerne i gruppen min
Der er det mange med god erfaring.
Cathrine
Hei! Hva med selve blomsterstengene. Blomstrer disse på nytt eller kommer det nye?
Mette Gry Larsen
Det kommer nye hvert år.
Anne Karin Larsen
Fjernes frøkapslene etter blomstring ?
Har lurt på om det har noe å bety for utvikling av selve planten.
Ann-Kaetrin Handberg
jeg har kjøpt meg min første Agapanthus og den har fem stenger med knopper, synes knoppene blir litt mindre og har fått en mørk farve på toppen. satte den krukke sammen med nellik nokså tett, vannet godt. Men det ble høljregn de neste to dygn, kan den ha fått for mye vatten? Eller må jeg belage meg med tålmodighet, kanskje ikke blomster så tidlig ?
Mette Gry Larsen
Kanskje for mye vann. Legg potten ned og la den renne fra seg. Bladene som omslutter knoppene blir ofte brune før knoppene kommer helt ut. De bladene visner etter hvert 🙂 Hagehilsen fra Mette 🙂
Bjørg
Mine skjermliljer kommer nå med knupper nå. Hva gjør jeg?
Mette Gry Larsen
Sett dem litt kjølig og vann veldig forsiktig. Ellers kan du spørre i et større fora i gruppen min: https://www.facebook.com/groups/hagetips Hagehilsen fra Mette
Liv
Kan man bruke frøene til å så mye planter?
Mette Gry Larsen
Det er jeg usikker på, men jeg vet at den bruker lang tid på å utvikle blomster, så det kan nok ta noen år vil jeg tr. Prøver du det ut, så er det gøy om du gir meg beskljed hvorvidt du lykkes eller ikke 🙂 Sommerhilsen fra Mette
Henning Østenheden
Hallo
Jeg prøvde å plante 20 frø. Fikk etter noen uker 7 spirer, som nå 1 år og 5 mnd senere er ca 10 cm høye. 1 spire ble kjempehøy med mange blader, men som har falt sammen, men fortsatt har mange grønne blader.
Har overvintret i kjeller i ca 8 grader med rødt/blått blomsterlys fra 07-21.
Mette Gry Larsen
Skikkelig blomsterentusiast og tålmodig du. Spennende å høre fortsettelsen da. Hvis du er på Facebook har jeg en gruppe for hagefellesskap som heter Hagetips. Del det gjerne der også. Sånt er gøy å høre om 🙂 Hagehilsen fra Mette
Ida Kværnes
Når blomstene har visnet, kommer det nye samme år eller er det da slutt? Kjøpte mine planter i slutten av juni, de har stått ca 4 uker og nå har kronbladene visnet. En litt kjedelig grønn plate igjen. Hadde håpet på litt mer glede denne sommeren begge planter har hatt 5 blomsterstengler
Mette Gry Larsen
Det varierer hvor lenge de blomstrer. Tror det varierer fra plante til plante hvorvidt de blomstrer mer denne sesongen. Prøv å klippe stenglene helt ned og se hva som skjer. Det er jo fortsatt mye igjen av sommeren, så kanskje er du heldig. Derimot hvis du klarer å ta vare på dem gjennom vinteren kan det hende du får mange flere stengler i årene fremover 🙂 Lykke til. Sommerhilsen fra Mette
Audun Aarflot
Har sådd sjølvhausta frø, og dei spirer godt, men tek 4 -5 veker før dei spirer.
I fjor kom ein overvintra blå med 20 blomsterstenglar
Mette Gry Larsen
Det høres helt fantastisk ut med så manger stengler på en plante 🙂 Sommerhilsen fra Mette
Bjørg Kirkaune
Jeg plukket frø fra planter på Madeira i året 1991, fikk mange planter, som jeg ga bort, den siste som er igjen tror på Frosta i Trøndelag, trives og er veldig stor. Fik en avlegger anden i fjor,nå blomstrer den.
Mette Gry Larsen
Det synes jeg er godt gjort. Tenker at Agapanthus er litt kravstor 🙂 Om du vil, ta gjerne et bilde av den og fortell historien i gruppen min Hagetips Hagetips
Eva B Kase
Skal jeg klippe bort blomsterstengelen når den vakre blå blomsten har visnet?eller er det best at de visne stenglene bare blir værende på planten til jeg klipper dem ned før vinterlagring?
Mette Gry Larsen
Jeg ville klippet de ned slik at de bruker kraften til å bedre røtter og blader for neste år og ikke til å sette frø 🙂
Mette Gry Larsen
Jeg ville klippet de ned slik at de bruker kraften til å bedre røtter og blader for neste år og ikke til å sette frø 🙂
Rita Lindholm Lund
Hei.
Akkurat solgt huset mitt, og vet ikke hvor ferden går videre. Har både hvite og blå Agapanthus og lurer på om jeg kan gjøre som vi gjør med georginer. Redd jeg ikke får plass til alle pottene mine som skal lagres inne.
Mette Gry Larsen
Litt usikker på det, men jeg ville lagt dem i en papirpose med litt jord. kanskje vannet dem sparsomt et par ganger i løpet av vinteren… Spennende å høre om du lykkes med det 🙂 Bli gjerne med i hagetips-gruppen min på facebook 🙂 Hagehilsen fra Mette
Einar Karlsen
Hei. Har 3 Agaphantus på terassen som er sydvestvendt. Blomstrer som bare fy. 17 – 14-12 blomster. Nå vil jeg dele plantene .Kan du gi meg «oppskriften»
Mette Gry Larsen
Agapanthus liker å stå trangt. Den skal ikke deles i utrengsmål. Men hvis krukken er full av røtter kan du dele den. Jeg ville gjort det på våren. Den skal fortsatt stå litt trangt etter deling. Jeg ville tatt dem opp av krukken og sett hvordan den mest mulig naturlig kan deles. Det kan godt hende at noen av røttene ødelegges. Da kan den straffe deg med å ikke blomstre det året feks. Du må nesten bare prøve. Ikke fasitsvar for denn litt unorske planten. Men vakker er den 🙂 Mette
Anne Karin Larsen
Fjernes frøkapslene etter blomstring ?
Har lurt på om det har noe å bety for utvikling av selve planten.
Mette Gry Larsen
Fjern dem, da bruker ikke planten kraften på å sette frø, det er bra for veksten og rotsystemet.
Tor Eyvind Friestad
Jeg har sådd agapanthus fra frø. De ble plukket på en sti på Madeira. Agapanthus er Madeiras nasjonalblomst og vokser fritt der. Planten er lett å få fram, men en må ha tålmodighet. Ifølge min gartnervenn, så trenger den minst to-tre år fra frø til blomst. For øyeblikket (november 2020) står de i hobbydrivhuset mitt temp 4-8 grader, men de må nok dekkes til etterhvert, og kanskje flyttes inn om det blir minusgrader.
Mine har hatt to somre, og jeg håper på blomster neste år.
TorE
Mette Gry Larsen
Så spennende. Jeg håper du vil dele bilder og din fortelling i Hagetips etterhvert – Facebookgruppen til Furulunden. Hagehilsen fra Mette
Olav N.
Madeiras nasjonalblomst er en Strelitze, «paradisfuglblomst», men så spennende at du har fått den fram her Nord!
Fikk du blomster på dem i år?
May Frøshaug
Jeg har fått to afrikaliljer av min hagevenninne. Den ene potta har mye gress innimellom, hun orket ikke ha den rotete potta. Den er ca 10-12 liter og så sprengt at jeg får ikke vannet den. Satte den ut i regnet idag. Synes du jeg skal ta sjansen på å tømme potta og rense for gress og etterpå plante det tett igjen, eller skal jeg la det stå til. Jeg er ikke så streng på ugress som hun, men en gang må det jo bort.
Vil ikke stresse den når den ellers har overvintret fint i min vinterhage. Den andre er mindre, fikk en blomst etter at de andre var ferdige. Den blomstrer like fint nå i mars. Skal jeg ha dm et år og bli kjent med dem, eller gå til verket og rense for gress og potte om til ørlite større potte?
Mette Gry Larsen
Jeg ville ha renset den og delt den. Bare pass på at den fortsatt har det litt trangt. Det er jo en sommerblomst i Norge så jeg tenker at det er ypperlig å gjøre det nå. Spesielt når du har en vinterhage å oppbevare den i 🙂 Lykke til.
Kirsti O Freding
Så mye fin opplysning . Har kjøpt en for første gang og det er åtte blomsterstengler på den . Første er i ferd med å åpne seg nå. Skjønner jeg må bremse vanntilførselen litt 👍
Mette Gry Larsen
Så fint at du kunne bruke tipsene 🙂 Ja, de er virkelig vakre! Hagehilsen fra Mette
Brit Engstrøm
Hei.
Jeg har hatt afrikalilje i ca. 12 år. Etter 3 år kom den første vakre blå blomsten, i 2018 var det 8 vakre blå blomster, året etter kom det 11 blomster, men da var det 3 blå og 8 hvite. I fjor kom det ingen blomster. Er det et «signal» fra blomsten at fargen på blomstene endrer seg? I år er den stemoderlig behandlet pga. pandemien, så jeg vet ikke om det blir blomster i år.
Mette Gry Larsen
Så rart det er. Jeg vet dessverre ikke. Spør gjerne i Facebookgruppen min. Der er det mange som vet mye om mangt 🙂 hagehilsen fra Mette
Linken er her: https://www.facebook.com/groups/hagetips
Mette Gry Larsen
Så rart det er. Jeg vet dessverre ikke. Spør gjerne i Facebookgruppen min. Der er det mange som vet mye om mangt 🙂 hagehilsen fra Mette
Linken er her: https://www.facebook.com/groups/hagetips
Arne Røed-Simonsen
Vet du hvor jeg kan få kjøpt Agapanthus?
Mette Gry Larsen
Det spørs hvor du bor, men hagesentrene har ofte disse plantene inne. Sommerhilsen fra Mette
charlot
Når skal stilkene beskjæres ? rett etter blomstring?
Mette Gry Larsen
Ja, det er en god ting, for da går ikke all kraften til å lage frø 🙂
Line
Hei, Jeg arvet en agaphantus i fjor høst. Den kom med to stilker vakre blomster sent på høsten. Jeg tok den inn og den har overvintrer i beskjedent lys og med tempratur rundt 3-7 grader nå vinter. Den står fortsatt i blomst (!) og virker ikke som blomsten tørker ut/visner. Hva bør jeg gjøre nå når det snart våres. Skal jeg bare la blomsten være, eller bør jeg klippe den ned… Dette er min første erfaring med Blå afrika Lije og jeg vil så veldig gjerne lykkes!!
Mette Gry Larsen
Sjekk ut i gruppen min du. Der er det mange som kan mer om Agapanthus 🙂 Hagehilsen fra Mette
https://www.facebook.com/groups/hagetips
Mette Kolstø
Har kjøpt min første agapanthus og lurer på om den kan trives i jorden ute i stedet for potte?? Ser den trives å stå trangt, men det vil den jo ikke gjøre i jorden ut! Og må jeg da grave den opp når høsten kommer å lagre den i kjeller??
Mette Gry Larsen
Den må stå frostfritt om vinteren. Ellers ser jeg at de fleste har den i krukker, også i varmere strøk. Men spør gjerne i gruppen min Hagetips, der er det mange som kan mye.
https://www.facebook.com/groups/hagetips
Hagehilsen fra Mette
Anne-Lise
Blomstrer den flere ganger i løpet av sommeren min har 2 blomster nå men er snart avblomstrert
Mette Gry Larsen
Jeg har opplevd den krevende å få til å blomstre flere ganger, men spør gjerne i gruppen min Hagetips, der er det mange kyndige hageentusiaster.https://www.facebook.com/groups/hagetips Hagehilsen fra Mette
Berit
Jeg har 2 store flotte krukker som denne sommeren har hatt ca 20 store blomster hver. Jeg tar inn pottene i okt og de settes rett i et kjellerrom som er mørkt men ikke frost. De får bare lys et par min noen ganger i uken. De får ikke noe vann og er grønne å fine helt til slutten av april beg av mai. Da settes de rett ut uten å gå via varmere kjeller. Fra kaldt – til kaldt men lyst ute. Der står de selv om det snør men dekkes til. Gir de vann og snart gjødsel.
Mette Gry Larsen
Flott erfaring. Takk! Vennlig hilsen Mette
Sissel Raaum
Jeg har hatt en blå Agapanthus i 5år. De første par årene blomstret den fint, men etter hvert stadig mindre, og i år så langt ingen tegn til blomsterstilker. Den står i en stor krukke på verandaen. Om vinteren har jeg hatt den på et uoppvarmet, relativt lyst rom – 2-10 grader. Hva gjør jeg galt og hva kan jeg gjøre?
Mette Gry Larsen
Jeg er ingen ekspert på Agapanthus, men hvis ikke du finner svaret i artikkelen om Agapanthus, så anbefaler jeg deg å spørre i gruppen min Hagetips. Der er det mange kyndige folk 🙂