Å dyrke squash og gresskar i komposten

Å dyrke squash og gresskar i komposten - squashblomst IMG_3208-min (2)

Jeg har to kaldkompostbinger som jeg alternerer å fylle med hageavfall hvert år. I år tenkte jeg at jeg ville bruke den som står til modning til å dyrke squash og gresskar i.

Jeg har ikke avsatt så stor plass til grønnsaksdyrking så jeg tenkte at de kunne få boltre seg vilt og vakkert oppi den ene kompostbingen. De liker jo å breie seg utover så de krever god plass i forhold til mange andre frukter/grønnsaker.

Å dyrke squash og gresskar i komposten - la dem bre seg utover IMG_2849 (2)-min

I komposten har jeg hageavfallet fra året før, så har jeg tatt litt jord som jeg har rundt omkring på tomten. For eksempel gresstorv som har fått ligge så lenge at det har blitt jord av det. Til slutt blandet jeg inn litt kukompost, for næring vil jo de jo ha.

Å dyrke squash og gresskar i komposten - jeg lar bladene boltre seg og klatre oppover buskene rundt komposten IMG_3207-min (2)

Denne sommeren har Tor og jeg vært mye ute og reist (vi har prøvd ut den nyinnkjøpte Hjalmar-bobil både i utlandet og her i Norge). Da har jeg frimodig reist fra kompostbingen med squash- og gresskarplantene og tenkt at det kommer nok litt regn slik at de ikke tørker.

Jeg har latt plantene få boltre seg villt og uhemmet

Jeg har latt dem klatre oppover buskene som vokser rundt kompostbingene. Og plantene har klart seg kjempefint i vårt fravær de. 

Det blir som kjent ganske mange planter fra en frøpakke, så noen planter har flyttet til venner som jeg antar har tatt godt vare på dem. 

Å dyrke squash og gresskar i komposten - Kollasj av gresskarblomster

Nå er det blomstringstid for både squash og gresskar

De står i blomst nå, både squash- og gresskarplanter. Så vil tiden vise om frukt og grønnsak rekker å bli til noe mer enn blomster dette året. Det får stå sin prøve. Hvis de ikke blir ferdige før frosten kommer vet jeg at jeg til neste år må så dem inne før utplanting. De liker jo ikke å bli plantet ut i jord kaldere enn 15 grader.

Visste du at de lærde strides om hvorvidt squash og gresskar er frukt eller grønnsak? Derom finnes det flere meninger.

Har du dyrket squash og gresskar i år eller tidligere? Hvilke erfaringer har du med disse plantene?

Meld deg gjerne inn i e-postklubben min for tips og ferske innlegg! Du finner skjemaet til venstre på denne siden. Dersom du leser innlegget på Ipad eller mobiltelefon så ligger skjemaet du kan fylle ut under de tre strekene øverst til venstre. Det er selvfølgelig gratis og uten forpliktelser!Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tips til stell av Agapanthus, Afrikas blå lilje

Lev landlig og fruktbart i en hage i Vaterland ved Gamlebyen

Fyll vasen med sensommerens blomster

Tips til hvordan du lager mosekuler

Den store bog om små haver - vinn boken